Blog > Komentarze do wpisu

Łatwe maślane ciasteczka

Do pieczenia tych ciasteczek najlepiej jest użyć dobrego masła. Ja kupuje specjalne właśnie to tego typu wypieków, dzięki niemu ciasteczka smakują na prawdę"maślanie". Do swoich dodałam ekstrakt waniliowy, ale następnym razem dodam skórkę cytrynową, albo olejek.

Dodałam także odrobinę mniej cukru, niż mówi  przepis i jak dla mnie wyszły idealnie słodkie. Jeśli macie zamiar je oblać czekoladą lub oprószyć pudrem, to proponuje zmniejszyć ilość do 1/2 szklanki.

A co do smaku..to wychodzą mocno maślane, kruchutkie i pyszne!

Najbardziej mi się w nich podoba, że utrzymują nadany im kształt, więc możecie użyć dowolnego typu foremek do wycinania.

Polecam!

 

Źródło: XXXX

Składniki:

  • 226g miękkiego masła (bez soli)
  • 3/4 szklanki cukru (dodałam nieco ponad pół szklanki)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże żółtko
  • 2 szklanki mąki pszennej +do podsypywania
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić innym lub otartą skórką z cytryny)

Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę.

Następnie dodajemy ekstrakt, żółtko, a na pod koniec powoli wsypujemy mąkę.

Z ciasta rolujemy długi wałek, owijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażarki, do czasu, aż stwardnieje -dzięki czemu będzie nam łatwiej kroić ( u mnie 2 godziny).

Wyciągamy i kroimy nożem w średniej grubości plasterki.

Układamy na blaszce wyłożnej papierem

Pieczemy przez około 16 -18 minut w 165 *C (do czasu, aż boki się delikatnie zarumienią)

Teraz możemy ciasteczka oblać czekoladą, lub przełożyć np. marmoladą.

* Ja połowę ciasta po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowałam i wyciełam średniej grubości ciasteczka*


Smacznego!

środa, 10 listopada 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
milk_chocolate84
2010/11/10 06:52:21
Cudeńka. Idealne do pudełeczka :) A jakby tak dać do nich trochę maku? ;) Były by pyszne pieguski :D
-
2010/11/10 07:04:56
Wspaniałe Gosiu. JA też robię maślane, ale z zupełnie, no może nie zupełnie, innego przepisu.
-
usmiecham-sie
2010/11/10 08:14:37
Faktycznie łatwe - i ładne. I ja maślane robię i znowu z innego przepisu, jak karolina. Każdy ma swój :)
-
2010/11/10 08:38:09
Gosia świetne te ciacha! takie do mleka są najpyszniejsze :)
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/10 08:39:48
witam,
jakiej firmy maszi aparat, czy obiektywu też używasz?
robisz piekne zdjęcia, a ja własnie zastanawiam się nad kupnem i nie wiem jaki wybrac...
Basia
-
kaspiecze
2010/11/10 09:06:14
śliczne zdjęcia. co do ciasteczek, maślane to moje ulubione, więc przepis zapisuję
-
panna_malwinna
2010/11/10 09:07:09
jakie śliczne zdjęcia. aż ma się ochotę wyciągnąć rękę po jedno takie ciasteczko;)
-
2010/11/10 09:20:23
maślane rewelacyjne do kawki...

ps. i ja też byłabym ciekawa słowa o aparacie bo zdjęcia rzeczywiście robisz rewelacyjne! jakoś specjalnie doświetlasz czy masz po prostu dobre światło dzienne?
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/10 09:35:36
Piękne, smakowite ciasteczka !
-
cukrowawrozka
2010/11/10 10:38:00
Może to takie, jakich szukam.. :) Są może takie.. sypkie? Trudno mi to opisać..
-
edysia79
2010/11/10 11:07:30
Jakie ładne :)
Lubię takie kruche, łatwe i proste ciasteczka.
-
Gość: Usagi, *.chello.pl
2010/11/10 11:17:11
Świetnie wyglądają i pewnie są pyszne. Zdjęcia jak zwykle boskie. Zdecydowanie do wypróbowania.
-
kulinarnespotkania
2010/11/10 11:48:30
ciasteczka wygladaja cudnie:) jak tak patrze na nie to az czuje jakie musza byc pysznie maslane:)
-
joanna-kuchareczka
2010/11/10 12:37:19
Moje dzieciaki to by się nimi zajadały :). Nie ma jak proste ciasteczka :)
-
eatafterreading
2010/11/10 14:05:00
Musza byc swietne do kawki po wiedensku albo z dobra herbatka i marmolada z jagod/jezyn czy czyms w tym rodzaju. Czyms o slodkim ale swiezym smaku! Mniam!
-
gosiaa99
2010/11/10 14:54:35
Milk_chocolate: Tak, masz racje efekt byl by fajny :) Ale mak oszedzam na swieta (u nas zawsze sa problemy z dostaniem maku)
Kabamaigo: Ja to za kazdym razem robie z innego przepisu hehe:-) Pozdrawiam
Usmiecham sie; O na pewno:)
Viridianka: Tak szczegolnie ze szklanka zimnego mleka!:)
Basiu: Jezeli chodzi o zdjecia, to zasluga aparatu to tylko powiedzialabym 50 %, co zreszta mozna zobaczyc na poprzednich zdjeciach ;-)Drugie 50 % to poznanie swojego apratu, dobre swiatlo, kolory itp . Jesli potrzebujesz dobrego aparatu sugeruje zakupic cos lepszego niz ja mam. Wtedy nie bedziesz musiala sie tak "wytezac" jak ja.. A ja posiadam zwyczajnego canona SX110 IS. Jest nawet takie forum (nie pamietam niestety adresu strony) gdzie mozna poczytac o tym co sie oplaca kupic i nowosciach;-)
p.s sama mysle o nowym apracie:))
Mam ndzieje, ze pomoglam!:)
Pozdrawiam!
Kasiu: Ciesze sie ;)
Maliwnno: mozna sie czestowac:)
Myolinko: Nie nie mam zadnych lamp itp, a szkoda;] Ale bardzo dziekuje, za mile slowa, w sumie dopiero po takim czasie powoli "rozgryzlam" moj aparat :)
Ewo:dziekuje!
Cukrowawrozko: Te byly kruche, mocno maslance, powiedzialabym pol piaskowe pol kruche?
Edysiu:dziekuje;)
Usagi: dzieki, dzieki :)) Pozdrawiam
Kulinarne spotkania: zdecydowanie najbardziej maslane jakie do tej pory zrobilam;)
Joanna: O tak dzieciaki lubia takei ciastka:)
eatafterreading: No wlasnie! Ja szuklam w lodowce powidel, ale okazalo sie, ze juz wykorzystlam caly sloik.
A bez herbaty sie nie obeszly!:))
-
darki85
2010/11/10 18:28:02
uwielbiam takie maślane ciasteczka, zjadłabym ich mnóstwo.
i jak zawsze piękne zdjęcie (:
-
milk_chocolate84
2010/11/10 18:42:38
a ja już upiekłam :D Oczywiście dałam mak :)) Są rewelacyjne. Jutro się pochwalę ;) Wielkie dzięki za przepis :))
-
gosiaa99
2010/11/10 19:07:12
darki: dziekuje;)
MIlk_chocolate: O jak szybko!: )) Ciesze sie, ze smakowaly :)
Goraco pozdrawiam i oczywiscie czekam na zdjecia ;)
-
zaytoona
2010/11/10 20:37:05
Takie krojone nożem, mocno maślane ciasteczka, to ja bardzo lubię! Idealne do popołudniowego pochrupania. :)

Pozdrawiam!
-
justmydelicious
2010/11/10 22:01:19
maślane ciasteczka zawsze są dla mnie takie romantyczne :)
-
majanaboxing
2010/11/11 13:09:37
Śliczne ciasteczka Gosiu :) Mogę się poczęstować? Piekne zdjęcia robisz:)
-
Gość: Misia, *.nsystem.pl
2010/12/30 23:53:48
No i stało się! Też postanowiłam je upiec, a co? Tylko, że musiałam zmodyfikować przepis na bezglutenowy - dieta :/.
Mąka bezglutenowa włoskiej firmy Shaer mix C (m.kukurydziana , skrobia kukurydziana i mączka chleba świętojańskiego), dałam 2 żółtka od wiejskich kurek, nieco ziarenek z wanilii i własnoręcznie otartą skórkę cytrynową. Mam nadzieję że to będzie zjadliwe ;) zapach ciasta był obłędny, ale na razie czekam aż ciasto stwardnieje w lodówce.
Wczoraj znalazłam Twój blog, jest boski! Gratulacje.
-
gosiaa99
2010/12/31 00:27:16
Misiu: Bardzo ci dziekuje ;)
A cos mi sie wydaje, ze ciasteczka wyjda mega kruche i chrupiace :) A prawdziwa wanilla i skorka cytrynowa... juz czuje tutaj ten zapach :)
Mam nadzieje, ze sie udadza i beda smakowac:)
Pozdrawiam!
-
Gość: eve, *.threembb.co.uk
2012/08/26 12:39:21
A jak długo można przechowywać takie ciasteczka w zamknietym pojemniczku?
-
gosiaa99
2012/08/26 14:48:48
Eve: Z tego co czytałam, to ciasteczka można przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku przez nawet 2 tygodnie (niktóry mówią, ze nawet dłużej) Ja nigdy nie trzymam dłużej niż 5 dni.
Jeśli natomiast zrobie za dużo ciasto, to wtedy częśc surowego ciasta dokładnie owijam i wkładam do zamrażarki, dzień przed pieczeniem wyciągam i przekłądam do lodówki..potem tylko kroję w plasterki i gotowe.
Mozesz tez surowe ciasto trzymac w lodowce przez 1 -2 dni.
Pozdrawiam
-
Gość: eve, *.threembb.co.uk
2012/08/26 17:11:33
Dzieki:) na pewno niedlugo je upieke pozdrawiam
gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
-
Gość: kamilazilla, *.dyn.optonline.net
2013/10/04 04:23:21
te ciasteczka sa boskie! zachcialo sie mezowi( i mnie tez) slodkiego do herbatki ale bez wycieczki do sklepu:) musialam troszke je zmodyfikowac wedlug tego co mialam w domu , maka tortowa 2/3 i krupczatka 1/3 bo zwykla pszenna mi wyszla , i ekstrakt migdalowy - wyszly super kruche,piaskowe po prostu pycha :-))) super blog i przepisy

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.