Blog > Komentarze do wpisu

Pieczarki faszerowane ricottą i szczypiorkiem

Świetny pomysł na wykorzystanie dużych pieczarek. Mogą służyć jako dodatek do obiadu lub ciepła przystawka. Nie przejmujcie się trzonkami po grzybkach, nadadzą się do porannej jajecznicy, albo można je posiekać i wrzucić do mielonych.

Pieczarki są delikatne w smaku, należy je dobrze przyprawić i nie żałować szczypiorku.

Pięknie i elegancko prezentują się na stole. Wszystkim smakowały..bez wyjątku:)

A następnym razem dodam podsmażonej na odrobinie masła cebulki...myśle, że będą jeszcze lepsze!

Polecam!

Źródło:Przepis zmodyfikowany: XXXX

 

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 16 średnich pieczarek
  • 250g serka ricotta
  • 2 łyżki pesto
  • 6 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
  • 2  ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 5 łyżek startego sera parmezan
  • łyżka (można więcej) świeżo posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Pieczarki umyć, usunąć trzonki i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką oliwy.

Ricottę wymieszać pesto, szczypiorkiem, łyżką parmezanu, czosnkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.

Każdy kapelusz wypełnić nadzieniem. Wierzch posypać resztą parmezanu i skropić resztą oliwy z oliwek.

Piec przez około 20-25 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia naczyniu ustawiamy wyżej lub włączamy tylko górną grzałkę. Wierzch powinien się delikatnie zarumienić, a pieczarki powinny być miękkie.

Wierzch możemy przyozdobić pesto i świeżo posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Smacznego!


* Pieczarki świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego*

* Zamiast szczypiorku możemy użyć tylko pesto z pietruszką*

 

piątek, 05 listopada 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Atria, *.chello.pl
2010/11/05 00:30:45
Wygladają pięknie. Niby banalne danie: faszerowane pieczarki.. ale jakie eleganckie:) Podoba mi się!Podałabym z jakimś sosikiem..mm
-
justmydelicious
2010/11/05 00:33:13
fantastyczny pomysł na pyszne danie!
-
2010/11/05 01:05:19
Wyglądają pysznie! Ja robiłam pieczarki faszerowane twarożkiem i boczkiem, też pycha
-
gosiaa99
2010/11/05 01:18:48
Atria: dziekuje slicznie! U mnie jako dodatek byl sos pomidorowy:)
justmydelicious: zgadzam sie:)
cucinadellafelicita: O z twarzokiem i boczkiem brzmia smakowicie, musze zrobic kilka nastepnym razem:)
-
2010/11/05 07:30:15
swietny przepis, wykorzystam go w weekend
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/05 07:50:31
Gosia wspaniała kolacja. Aż chciałoby się jej spróbować !
-
milk_chocolate84
2010/11/05 07:58:52
piękne są, prezentują się rewelacyjnie na stole. Ja zwykle pieczarki panieruje i obsmażam i w takiej postaci serwuje na stole. Też super wyglądają :)) Ale muszę koniecznie i takich spróbować :)
-
2010/11/05 08:20:34
Kolejny wspaniały przepis na Twoim blogu, Gosiu Twoje faszerowane pieczarki wyglądają pysznie ...

Pozdrawiam :)
-
2010/11/05 08:22:08
Wiesz, przypomniałaś mi tym daniem pewien przepis wymyślony przez moją mamę, też właśnie z dużymi pieczarkami w roli głównej. Bardzo lubię takie przystaweczki.
-
gosiab_3
2010/11/05 09:13:46
mniamniusne musza byc :) wspaniale sie prezentuja!!
Pozdrawiam cieplutko :)
-
majanaboxing
2010/11/05 09:51:04
Jaki fajny pomysł na pieczarki, podoba mi się to nadzienie, a zdjęcia masz przecudne!:)
-
kubako
2010/11/05 13:00:48
Absolutna rewelacja - muszą być przepyszne!!!
Pozdrawiam!
-
Gość: Kinga z kuchniaobledniezdrowa, *.xdsl.centertel.pl
2010/11/05 13:29:39
Fajne takie pieczarki faszerowane serami.
-
wiosenka27
2010/11/05 15:04:39
Ale miałam nosa żeby dziś kupić ricottę:)
-
2010/11/05 16:15:33
O proszę tak prosto i tak smacznie
-
emma001
2010/11/05 17:18:06
świetny pomysł. Super przekąska na imprezy ;)
-
Gość: bobo, *.ghnet.pl
2010/11/05 18:31:13
Bardzo dobry pomysł! Na pewno przygotuję w najbliższym czasie.

P.S. Przy okazji znalazłam literówkę, która niezmiernie mnie rozbawiła (nie obraź się, proszę) ......... trzonki można "posikać":))))))))

Pozdrawiam serdecznie:) Masz wspaniałe przepisy. Często tu zaglądam.
-
gosiaa99
2010/11/05 18:52:12
Dziekuje za komentarze:_)
Bobo:haha rozbawilas mnie do lez :):)) Masz racje zupelnie nie zauwazylam hehehe ;)
Dziekuje!
I bardzo mi milo , ze mnie odwiedzasz:)
Pozdrawiam
-
kulinarnespotkania
2010/11/05 19:27:19
ach jak ladnie wygladaja i pewnie sa smaczne:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.