Blog > Komentarze do wpisu

Polski chleb wiejski (Polish cottage rye)

Zdecydowanie NAJLEPSZY chleb, jaki do tej pory upiekłam. Do tej pory najlepiej smakował mi Czeski chlebek -kilk, ale ten go przewyższa wyglądem i smakiem. Wyszedł ze bardzo smaczną, chrupiącą, rumianą skórką. Idealnym mocno sprężystym, wnętrzem...z mnóstwem dziurek ;) Pierwsze 3 kromeczki są tak dziurzaste, że nie sposób posmarować ich masłem;p. Tutaj chlebek jest w przekroju, więc nie widać tych dużych dziur...po prostu nie możliwe było zrobienie zdjęć wcześniej;-) A smak..mniam jak na zakwasie, leciutko kwaskowaty..ach pycha!

Gorąco polecam!

Źródło:Książka: "Local breads"/Daniel Leader

Składniki:

Zaczyn (dzień wcześniej):

  • 30g (3 łyżki) zakwasu
  • 175g (około 3/4 szklanki)letniej wody
  • 175g białej mąki żytniej (typ 720)

Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać. Ma powstać gęsta pasta. Przykryć i odstawić do fermentacji na 8 -12 godzin. (Po upływie czasu zaczyn powinien podwoić objętość)

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 325g (1 i 1/3szklanki)letniej wody
  • 500g (3 i 1/4 szklanki) mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli

Zaczyn wlać do dużej miski, dodać wodę, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnice (lub wyrabiać mikserem około 13min) i wyrabiać przez około 15 -18 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i jednolite.

* Jeśli ciasto będzie miało bardzo rzadką konsystencje, to należy nieco zwiększyć ilość mąki*

Następnie czystą miskę spryskać oliwą. Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości ( u mnie 2godz i 45 minut) W połowie czasu wyjąć, delikatnie rozciągnąć, złożyć jak kopertę i  z powrotem umieścić w misce.

Z ciasta uformować zgrabny bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania (można użyć blaszki, formy lub tortownicy) Pozostawić do wyrośnięcia ( u mnie wyrastał tylko 48 minut) na około godzinę i 15 minut.

Wyrośnięty bochenek przełożyć na gorący kamień, szybko naciąć i piec przez około 40 minut, aż zrobi się ciemno brązowy w temp. 230*C. Wraz z bochenkiem na niższą "półkę" włożyć płaską blaszkę wypełnioną około 3/4 szklanki wody.

 

wtorek, 02 listopada 2010, gosiaa99
Tagi: zakwas

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
evenka-arabeska
2010/11/02 01:26:31
Gosiuu i znowu kusisz chlebkiem :-) Wspaniały ! Oczywiście zapisuję przepis , tylko kiedy ja to wszystko wypróbuję ;-))
-
justmydelicious
2010/11/02 09:59:31
takie duże chleby podobają mi się najbardziej :)
-
milk_chocolate84
2010/11/02 10:05:49
jaki cudny!!! Ale zakwas..? Hmm.. wciąż nie na moje progi ;) Podelektuje się więć Twoim :)
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/02 12:59:44
Gosiu chleb jak ze sklepu (to ma brzmieć jak komplement). Ten zakwas mnie tylko przeraża, a tak też bym się zabrała za pieczenie swojego własnego. Pięknie, smakowity aż chciałoby się kromeczkę !
-
majazteca
2010/11/02 14:36:01
No to juz wiem, jaki chlebek wkrotce upieke :) Pieknie Ci wyszedl. I te dziurki...urocze :)
-
emma001
2010/11/02 16:00:13
Wiejskie chleby to lubie najbardziej, chyba jako jedne z nielicznych białych chlebów.
Przepis zachowam mimo że chlebow jeszcze nie pieke bo wkoncu kiedys musi byc ten pierwszy raz nie ;)
-
kulinarnespotkania
2010/11/02 16:15:20
ale cudowny chlebek:) z maselkiem to bym sobie zjadla kromeczke, mniam:)
-
zaytoona
2010/11/02 20:21:39
Gdybym ja tylko nie zagłodziła mojego zakwasu...
-
iwaaaa1234
2010/11/03 11:19:16
Wygląda tak pysznie !
-
kubako
2010/11/03 12:31:02
Właśnie miałem szukać przepisu na taki chleb, a zaglądam do Ciebie i jest! Ale zbieg okoliczności :-) Pozwolisz, że złapię kromkę?
Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2010/11/03 19:06:30
Evenko: Wiedzialam, ze ci sie spodoba:))
justmydelicous: Faktycznie bochenek wychodzi calkiem spory:)
milk_chocolate: Oj cos czuje, ze juz niedługo ;)
Ewo: wsytarczy sprobowac, na prawde nie jest trudny do zrobienia:)
Maju: Bardzo sie ciesze Emmo: Oczywscie, w takim razie czekam:)
Kulinarnespotkania: Czestuj sie:)
Zaytoona: heh moj ostatni tez njie wytrzymal glodowki:)
iwa: Dziekuje:)
Kuba: No prosze ;-) Oczwyscie bierze naet dwie!
Pozdrawiam
-
majazteca
2010/11/05 14:44:29
Gosiu, upieklam dzis ten chlebek. Jest po prostu REWELACYJNY! Pyszny, z chrupiaca skorka i duzymi dziurkami :) Niedlugo pojawi sie na moim blogu. Dziekuje za swietny przepis.
-
gosiaa99
2010/11/05 14:54:25
Maju: Bardzo mi miło, że skorzystłaś z przepisu i ciesze sie ogromnie, że chlebek się udał:)
Czekam na zdjecia!:)
Pozdrawiam
-
Gość: Jola, *.chello.pl
2010/11/08 10:56:08
A mogłabyś podać jak robisz zakwas?
-
gosiaa99
2010/11/08 14:41:31
Jolu: Juz wkrotce podam dokladny opis jak robie (ze zdjeciami ) zakwas. Ale to tego czasu proponuje skorzystac z tej stronki ----piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html
Pozdrawiam !
-
poranna
2010/11/08 20:58:04
dziękuję za przepis i za odwiedziny :o) chleb jest wyśmienity i już będzie stałym punktem w moich chlebowych poczynaniach: tak jak pisałam u siebie, teraz piekę go na zmianę z ciemnym pieczywem i bułkami.
-
gosiaa99
2010/11/08 21:04:47
Poranna: Bardzo sie ciesze :) Widze, ze piczenie wciaglo ci na dobre ;))
Pozdrawiam
-
poranna
2010/11/09 14:16:01
Gośko, Gośko! Mam jeszcze pytanie: czy można odłożyć coś na zakwas do następnego wypieku? jeśli tak, to w którym momencie?
-
gosiaa99
2010/11/09 14:21:12
Poranno:( Jesli cie dobrze zrozumialam) chcesz odlozyc wiecej zakwasu, tak aby byl gotowy do nastepnego wypieku, to zrob zaczyn z podwojnej ilosci, odstaw do fermentacji, a potem pol uzyj to chleba a z reszta mozesz zrobic co tylko masz ochote.. ;-)
Mam nadzieje, ze pomoglam
Pozdrawiam:)
-
poranna
2010/11/09 15:51:52
aha, czyli odkładać od zaczynu, przechowywać w lodówce max 2 tyg., prawda? i dokarmić przed wypiekiem? dziękuję!
-
gosiaa99
2010/11/09 16:38:35
poranna: Tak zrobic podwojna porcje- odstawic na 8- 12 godzin, az urosnie i powoli zacznie opadac, jedna czesc do lodowki, a druga do chlebka (a w lodowce trzymam praktycznie caly czas). Wyciagam , porzadnie dokarmiam, odstawiam do babelkowania( 8-12 godzin), czesc zuzywam a reszte chowam :-)
Generalnie staram sie miec go bardzo malo, wtedy zuzywam prawie caly non stop, odkladam troche i tak na okraglo:)

A co do dokarmiania, to tak przed wypiekiem, ale dokram go raz na tydzien, nawet jesli nie uzywasz.
Pozdrawiam

Mozesz takze wyciagnac podna ilosc zakwasu do przepisu, a reszte porzadnie odswiezyc, odstawic do" babelkowania" i wlozyc do lodowki, tylko w tym wypadku zawsze robi si tego zakwasu bardzo duzo, ale przepisow jest sporo na wykorzystania duzej ilosci zakwasu.

Mam nadzieje, ze pomoglam ;)
Pozdrawiam
-
poranna
2010/11/09 17:40:54
tak, dziękuję za pomoc! :o)
psss...u mnie nigdy nie jest za dużo zakwasu: jak nie chleb to bułki, jak nie bułki to bliny robię, itd.
-
2010/11/22 21:29:31
Dobrze, że tu trafiłam... właśnie wyhodowałam swój pierwszy w życiu i zakwas i dziś zrobiłam na nim chlebek wg tego przepisu... wyszedł piękny, smaczny, pachnący :)
-
gosiaa99
2010/11/22 21:33:08
Nitecznik: gratuluje zakwasu :)
I bardzo dziękuje za odwiedziny i oczywscie komentarz:)
Ciesze sie, ze chlebek smakowal ;)
Pozdrawiam
-
2011/01/03 19:27:51
Już zapisuję chlebek do wypróbowania.Postaram się dać znać jak mi poszło.
-
pieczarka_mysia
2011/06/08 14:40:07
Zrobilam go dzisiaj :) jest przepyszny! Dziekuje za cudowny przepis i pozdrawiam serdecznie! :)
-
Gość: marialeksandra, *.dynamic.chello.pl
2011/10/04 11:53:28
Cześć, witam, jeszcze się nie znamy, chociaż ja obserwuję Twoje przepisy od dłuższego czasu. Piszę, bo jestem zadziwiona tym, że ten przepiękny chleb upiekłaś w formie bochenka, nie wiem jak to się stało, ale moje ciasto było bardzo luźne, o konsystencji mniej więcej takiej, jak zaczyn po wyrastaniu, nadawało się wyłącznie do pieczenia w foremce. Nie chciałam dosypywać mąki, bo zależało mi na wypróbowaniu podanych przez Ciebie proporcji, a to zaburzyłoby pewnie strukturę chleba, ale zastanawiam się czy piekłaś go więcej niż raz? Zdarzyło Ci się rzadsze ciasto? Aha, jeszcze jedno - 30g to jest JEDNA łyżka mojego zakwasu, a nie trzy. Za gęsty jest? dodam tylko, że piekę na nim chleby prawie rok, odkąd zagłodziłam poprzedni :) zawsze miał taką konsystencję...
-
gosiaa99
2011/10/04 13:24:38
Sporo osob pieklo ten chleb w formie bochenka, ale wszystko zalezy od rodzaju maki uzytej przez ciebie. Niestety autor ksiazki z ktorej mam przepis nie podaje zbyt wiele detalow...Niektore maki wymagaja mniej lub wiecej wody ( mowa tutaj tylko o bialej mace) Z twojego opisu wynika, ze faktycznie bylo nieco za rzadkie, dodaj nieco wiecej maki nastepnym razem. Ciasto powinno sie delikatnie lepic, ale nie moze sie "rozlewac"
Ciasto sklada sie " w koperte" i to tutaj tez duzo pomaga, aby bochenek na potem ladnie utrzymal ksztalt.
Chlebek jest bardzo dobry i pieklam go juz kilka razy. Daj mu jeszcze jedna szanse i zmnien proporcje na 3 i 1/2 szklanki maki i szklanka wody.
Co do zakwasu to nie przyjmnuj sie tym, ze jest za gesty. Ja na twoim miejsu dodalbym i tak 3 łyzki;-)
Dodam, ze niestety nie mieszkam w Polsce..i nie potrafie polecic ci dobrej maki do pieczenia chleba. Uzywam --- www.kingarthurflour.com/shop/items/king-arthur-unbleached-all-purpose-flour-5-lb tej maki i chlebowej...nie mam polskiej do porownania, ale czasami mam wrazenie, ze te tutejsze pobieraja mniej wody...ale moze nie mam racji;/
Pozdrawiam i trzymam kciuki!:)
-
Gość: marialeksandra, *.dynamic.chello.pl
2011/10/05 22:30:33
wiesz co, tylko że w smaku ten chleb wyszedł świetny i wcale nie wiem, czy chcę coś zmieniać następnym razem, może po prostu akurat z tego przepisu będę piekła w formie? :) chyba że okaże się, że miałam coś nie tak z mąką i już w ogóle nie będzie problemu następnym razem... Składanie wiem że pomaga, bo staram się to robić, ale w tym przypadku mogłam co najwyżej "wylać" kopertę :) mąkę pszenną kupuję zazwyczaj taką z 11g białka, więcej tu mają głównie razowe. Biorę się za resztę Twoich chlebów (oprócz tych, które już znam, bo Tatter, Liskę, czy Mirabelkę odkryłam wcześniej niż Twój blog... ale nadrobię to niebawem :) Dzisiaj - jasny żytni, bo na Twoich zdjęciach ma nieprawdopodobne dziury :)
-
gosiaa99
2011/10/05 22:48:24
W takim razie ciesze sie, ze choc smakowal ;) Heh a chleb jasny zytni jest tez autorstwa daniela leadera, wiec tez zapewne bedzie mial nieco rzadsza konsystencje. Mi odrobine "plaskowaty", ale mam nadzieje, ze tobie pojdzie lepiej :) Nad leadera chlebami zawsze musze bardziej pracowac, niz nad innymi ...
A co do chlebow to polecam ci Chleb chicago mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/05/Old-Milwaukee.html
Wiejski -pyszny! - mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2011/05/Chleb-wiejski-na-zakwasie.html ;-) Pozdrawiam
-
kasia.prezydentowa
2012/01/31 20:23:28
Właśnie wstawiam zaczyn na ten chlebek! Trzymaj kciuki, proszę! ;) Dam znać, jak się udał. Pozdrawiam. ;)
-
manoria
2012/05/23 21:32:12
Upiekłam i potwierdzam, ze jest pyszny. Z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Pozdrawiam i dziękuję :-)
Z pewnością jutro wyląduje na moim blogu :-)
-
gosiaa99
2012/05/24 13:20:14
Manoria: Piekny ci wyszedl!:)
-
2013/08/20 15:37:45
Dziekuje za ten swietny przepis.po raz pierwszy wyszedl mi chleb z dodatkiem zytniej maki.pozdrawiam :-)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.