Blog > Komentarze do wpisu

Pyszne bułeczki ze śmietaną i szczypiorkiem

Trochę poeksperymentowałam i otrzymałam na prawdę świetne bułeczki. To jedne z tych, które pozozstają nieco dłużej świeże, są bardzo mięciutkie i pulchne. Wiem, że dodatek śmietany może was przerażać, ale wbrew pozorom nie ma jej, aż tak dużo;-)

Bułki przypominają mi trochę te z maślanką, które często piekę. No już więcej nie zachęcam, spróbujcie i oceńcie sami ;-)

Pozdrawiam!

Składniki:( na 12 -14 bułeczek)

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/3 do 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Śmietanę wlewamy do dużej miski. Dodajemy masło, wodę, cukier, sól i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Płyn powinien być ciepły lub letni.

Następnie dodajemy szczypiorek i 2 szklanki mąki wymieszane z drożdżami. Mieszamy,  powoli w miarę potrzeby dodajemy resztę mąki. Ciasto powinno być zrobić się twarde, jednolite i elastyczne. W razie potrzeby dodać łyżkę lub dwie mąki więcej.

Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 20 minut (ciasto powinno podwoić objętość).

Po upływie czasu podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć w wysmarowanej masłem blaszce.


Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.


Przed pieczeniem możemy posmarować jajkiem.

Piec przez około 18 minut w 205-210*C.W czasie pieczenia przesuwać blachę, tak aby bułeczki się ładnie zarumieniły z każdej strony ( wszystko zależy od piekarnika).

Smacznego!

niedziela, 21 listopada 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
darki85
2010/11/21 15:56:31
zjadłabym z chęcią takie na kolacje, wyglądają tak pysznie! I zdjęcia takie ładne (: Ja niestety nigdy nie umiem zrobić takich ładnych kuleczek, żeby wyszły takie okrągłe bułeczki (;
-
kolorowowkuchni
2010/11/21 15:56:48
Dodałam Twój blog do zakładek-fajne przepisy,a bułki co powiedzieć-idealne:) mam pytanko czy ta śmietana to ma być kwaśna? 12? 18? -mam zawsze z tym problem.pozdrawiam
-
gosiaa99
2010/11/21 15:58:51
Darki: Trochę praktyki i zaczna wychodzic ;)
Kolorowowkuchni: Tak smietana ma byc kwasna (zaraz dopisze ;) Ja uzylam 18, ale z 12 tez wyjda:)
Pozdrawiam
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/21 16:08:23
Gosiu, znów wspaniały przepis i fenomenalne zdjęcia! Przyprawiasz mnie o niekontrolowane ataki "zielenienia z zazdrości" :) Zapisałam już sobie Twój adres w link'ach i będę regularnie zaglądała :) Pzdr Aniado
-
gosiaa99
2010/11/21 16:17:31
Aniado: Bardzo sie ciesze, ze blog ci sie podoba ;-) A przeciez twoja zdjecia sa takze bardzo ladne i eleganckie. Zawsze z mila checia zagladam na twoja strone ;)
Goraco pozdrawiam!
-
Gość: Atria, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/21 16:17:43
O!U mnie nigdy za wiele przepisów na bułeczki śniadaniowe. Tylko czasami wychodzą mi płaskie.. a Twoje są piękne, ogrąglutkie.. pozdrawiam!
-
gosiaa99
2010/11/21 16:19:32
Atrio: jesli wychodza za plaskie proponuje uformowac buleczki, odstawic na 10 minut i ponownie uformowac. Jesli to nie pomoze, to dodaj nieco wiecej maki ;-)
Pozdrawiam
-
justmydelicious
2010/11/21 16:44:36
szczypiorek uwielbiam, więc podejrzewam, że takie bułeczki bardzo by mi posmakowały :)
-
2010/11/21 17:59:55
Z chęcią spróbuję, bo wyglądaja przepysznie!!!
-
wiosenka27
2010/11/21 18:10:02
Wyglądają fantastycznie:)
-
milk_chocolate84
2010/11/21 18:23:21
FANTASTYCZNE zdjęcie :) Bułeczki wyglądają wspaniale :)
-
majazteca
2010/11/21 18:27:44
Jakie sliczne i rowniutkie :) Wygladaja naprawde znakomicie Gosiu :)

P.S. Wlasnie wrzucilam na bloga Twoj chlebek :) Jeszcze raz dziekuje za przepis. Ten chleb jest doskonaly :)
-
2010/11/21 18:48:17
Wspaniałe Gosiu.
-
atina_bc
2010/11/21 19:06:43
Pysznie wyglądają:) Idealne na śniadanie:)
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/21 21:39:30
Jakie one piękne, równiutkie i rumiane!
-
majanaboxing
2010/11/21 22:21:25
Piękne bułeczki! Ciekawa jestem jak smakują takie bułeczki ze szczypiorkiem. Sliczne zdjęcia , aż chce się sięgnąć po taką bułe :)
-
zaytoona
2010/11/21 23:01:55
Kwaśna śmietana nie przeraża mnie ani trochę. Przecież to nie żadna kaloryczna masakra, ani nic takiego. A jaki efekt! :)
-
dyrdymalki
2010/11/22 09:22:59
cudowne!!!
-
olciaky
2010/11/22 09:39:24
Pysznościowe;)
Pozdrawiam
-
kulinarnespotkania
2010/11/22 09:59:48
mmm... ale sa cudne:) zjadlabym sobie takie pysznosci:)
-
2010/11/22 10:48:51
Przeurocze" puchatki"!
-
wiosanna
2010/11/22 14:24:08
Wyglądają prześlicznie, lubię szczypiorek, skuszę się na nie, może moja zła passa bułkowa minie :)
-
2010/11/22 15:30:11
musza byc pyszne:)
-
2010/11/22 17:25:44
bardzo ładne te Twoje bułeczki Gosiu:) przypominają mi bagietki ze szczypiorkiem, które piekłam z Twojego przepisu:) mniam
-
panna_malwinna
2010/11/23 18:44:27
dodane do zakładek i na pewno do wypróbowania;)
-
Gość: Tai-Panka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/24 13:24:40
Co to znaczy "obrócić blachę?". Nie wypadną te bułki z blachy?
-
gosiaa99
2010/11/24 14:40:21
Tai_Panka: Obrocic blache ale NIE do gory nogami ;-) Bywa tak, ze czesto bulki czy tez pieczywo szyciej rumieni sie tylko z jednej strony ( wszystko zalezy od piekarnika), wiec przesuwam blache wczasie pieczenia tak, aby z kadej strony byly rowno rumiane.
A przepis poprawie, aby byl bardziej zrozumialy ;)

Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.