Blog > Komentarze do wpisu

Sernik krakowski ( z kratką) -Krok po kroku

Na samym wstępie powiem, że do sernika dodałam około 200g mniej sera, niż jest w przepisie...nic nie poradzę lub po prostu niższy ;-) Wam wyjdzie wyższy, a zarazem ładniejszy.

Bardzo lubię ten sernik, nie jest za słodki, z mnóstwem rodzynek, a do tego ten cytrynowy lukier....koniecznie musicie go zrobić!

Gorąco polecam!

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 80g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 130g masła
  • 1 łyżka śmietany

Wszystkie składniki zagnieść razem, podzielić na dwie części( większą cześć zostawiam na spód, a mniejszą na wierzch) i włożyć na około 30 minut do lodówki.

Następnie jedną częścią wyłożyć spód blachy ( u mnie 35 x25)

Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika.

Piec przez około 10 minut w 190*C.


Masa:

  • 800g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 120g masła
  • 4 duże jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 220g cukru
  • otarta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 120g rodzynek (sparzonych wrzątkiem)

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać po jednym żółtku, ser, skórkę, ekstrakt i mąkę.

Na końcu dodać rodzynki, które wcześniej można namoczyć w np. rumie dla lepszego smaku.

Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łopatki (nie miksera!) delikatnie mieszamy z masą serową.


Całość wylewamy na podpieczony wcześniej spód.


Pozostałe ciasto cienko rozwałkować.


Wyciąć paski i i ułożyć na serniki tworząc "kratkę"

Koncówki przycinam.

Pieczemy w 180*C przez około godzinę.

Po upieczeniu piekarnik otwieram odrobinę i pozwalam mu ostygnąć.

Delikatnie ciepły sernik smaruje cytrynowym  lukrem (tylko kratkę).

I teraz możecie zrobić zwykły z cukru, wody i soku cytrynowego lub z dodatkiem białka. Wedle uznania:)

Lukier z białkiem:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 białka
  • sok z połówki cytryny


Lukier zwykły:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 3 łyżki soku cytrynowego

Wszystkie składniki utrzeć na gładką, gęstą masę. Jeśli potrzeba dodać odrobinę soku więcej.

* Jeśli sernik w czasie pieczenia zbyt szybo zacznie się rumienić należy przykryć go folią aluminiową*

Miłego weekendu!:*)

piątek, 19 listopada 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2010/11/19 20:59:51
Jednym słowem...: OBŁĘDNY!
-
2010/11/19 21:00:55
Ja też bardzo lubię sernik krakowski.Uwielbiam i dużo rodzynek i kratkę! Dodaję sporo skórki cytrynowej i sok.
Twój ,krakowiak' wygląda przepysznie!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/11/19 21:03:41
Dragonfly :Dziękuje;)
Aniu: O z sokiem ? To tak jeszcze nie robiłam, ale rozejrze się za przepisem ;-)
Dziękuje!
-
2010/11/19 21:10:39
cudny jest :) myślę że przed świętami się za niego zabiorę. Tyle czasu już się do niego zbieram że to już zdecydowanie najwyższa pora ;)
-
2010/11/19 21:20:55
Piękne zdjęcia, piękna instrukcja, piękna krateczka!!!
-
2010/11/19 21:23:44
Milk_chocolate: Hehe ;-) No to faktycznie najwyższa pora ;-)
Flusso: Pięknie dziękuje:)
-
2010/11/19 21:49:47
Sernik wygląda pięknie!!
-
2010/11/19 21:51:03
Gosiu, wygląda cudownie! A jaka kratka piekna! Robiłam serniczek krakowski, smakował obłędnie, ale nie udało mi się takiej kratki zrobić . Następnym razem zgłoszę się do Ciebie na szkolenie;)
Pozdrowienia:)
-
2010/11/19 21:53:33
Justin&Dorothy: Dziekuje:)
Majanko: Zwykle cały wierzch pokrywa się lukrem. Ja pędzelkiem maluje tylko kratkę po upiecznieniu. Troche zabawy z tym jest ale warto ;)
-
2010/11/19 22:08:15
Mniam, ale się weekend smakowicie zapowiada
-
Gość: eve3.0, 212.76.46.1*
2010/11/19 22:08:23
ślicznie wygląda ten sernik, a patera po prostu genialna!
pozdrawiam ciepło :)
-
2010/11/19 22:13:38
muszę zrobić ten serniczek:) pięknie Ci wyszedł:) Tobie też miłego weekendu Gosiu:) a u mnie dziś bananowo-czekoladowe ciasto od Ciebie:)
-
2010/11/19 22:20:39
wygląda przepysznie! w serniku najbardziej lubię to, że ma rodzynki :)
-
2010/11/19 22:27:46
mam w planach krakowski na święta... śliczny jest :)
-
2010/11/19 23:10:55
Rzeczywiście sernikowy weekend nam się szykuje :))
Śliczne zdjęcia Gosiu, jak zawsze!
-
2010/11/19 23:11:41
cudo!!!!!!!!!!!!!
-
2010/11/19 23:15:18
Wspaniały, wygląda rewelacyjnie. Ja się do niego przymierzam od kilku miesięcy i jakoś nie idzie.
-
2010/11/19 23:21:24
ja lubię dużo sera, więc pewnie dałabym więcej, pychota! (:
-
2010/11/19 23:28:08
Magdi: Oj tak!:)
Eve: dziekuje;)
Ilciu: Wlasnie widzialam! Ciesze sie oromnie, ze skorzystalas z przepisu!:)
Justmydelicous ; Dziekuje, a rodzynki tez lubie!:)
Viridianko: W takim razie czekam na twoja propozycje;)
Edysiu: Wielkie dzieki!
Iza:dzięki:)
Usagi: Tak, tez mam takie przepisy przymierzam i przymierzam sie ;) A najllepiej jest wziasc przepis isc i piec nie zwlekac ;)
Daki: Nie ma problemu mozna dodać nawet kilogram, ale dolozyc jedno jajko wiecej ;)
-
2010/11/20 00:03:08
moje oczy nie rejestrują rodzynek, więc sernik jest idealny :) z kratką wygląda pięknie, a Twoje zdjęcia są lepsze niż w książkach z przepisami
pozdrawiam
-
2010/11/20 08:07:46
O, z mojego krakowa! :) Też robiłam taki sernik kiedyś, uwielbiam go najbardziej na swiecie. Nie żeby z krakowa i superlokalny patriotyzm (no dobra, troszeczkę ;) ), ale i ser jest dobrze ubity, i kratka ładnie wygląda :)
buziaki!
-
2010/11/20 08:37:27
lubię lukier na ciastach. i rodzynki w środku też.
-
2010/11/20 09:58:03
ja poprosze taki kawaleczek do porannej kawy:)
-
2010/11/20 10:02:34
pierwsze i ostatnie zdjęcią są takie piękne.
zawsze chciałam upiec krakowskiego.
-
2010/11/20 12:49:40
Sernik krakowski, jeden z moich ulubionych. Twój wyszedł idealnie z tymi rodzynkami. Pozdrawiam! :)
-
2010/11/20 12:55:30
A ja dzisiaj nie mam casu na pieczenie sernika ;( znowu.
Przynajmniej napatrze oczy twoim skoro nie moge nacieszyc brzuszka ;)
-
2010/11/20 16:37:30
Ślinka cieknie. Nie macie litości dzisiaj z tymi sernikami.
-
2010/11/20 20:47:04
Właściwie to nie wiem, czy jadłam kiedyś taki 'prawdziwy' krakowski sernik...
-
2010/11/20 23:07:06
Wygląda fantastycznie. Moje dzieci nie wiem dlaczego nie lubią rodzynek, a ja właśnie na taki mam ochotę, cóż pewne rzeczy czasem trzeba robic dla siebie, niech sobie wyskubią rodzynki bo ja ten sernik zrobię na pewno.
-
2010/11/20 23:57:32
Twój sernik wygląda po prostu wzorcowo! A ta kratka! Wow!
-
2010/11/22 10:01:34
alez piekny serniczek:) wyglada bardzo pysznie i az korci, zeby siegnac po kawalek:)
-
Gość: , p4fe1ebfe.dip.t-dialin.net
2010/12/10 13:32:41
Wlasnie pieke Twoj sernik.Moja kolezanka ma dzisiaj urodziny i jako prezent chciala wlasnie ten sernik.Nigdy go nie pieklam ale pysznie pachnie i mam nadzieje,ze bedzie tez dobrze smakowal i choc w polowie wygladal tak jak Twoj.W zadnej ksiazce kucharskiej nie znalazlam tak swietnych zdjec jak u Ciebie.Dzieki za fajny przepis.Pozdrowienia z Bawarii:)
-
2010/12/11 00:13:21
p4fe1ebfe: Bardzo sie ciesze, ze skorzystalas z przepisu. Jestem ogrmnie ciekawa jak serniczek sie upiekl i oczywscie najwazniejsze jak smakowal ;)
-
Gość: , p4fe1ed7c.dip.t-dialin.net
2010/12/12 15:41:58
To znowu ja:)Serniczek byl przepyszny:) byl,bo jeszcze tego samego dnia zostalo wszystko zjedzone;) Kolezanka byla zaskoczona i ucieszona,bo to jej ulubione ciacho a juz kilka lat go niejadla.To miala udany prezent:)NApewno upieke go na swieta,w moich stronach nieznaja tego przepisu,to wszyscy lubia serniki,to napewno im bedzie smakowal.Dzieki jeszcze raz za wspanialy przepis.
-
2013/01/31 10:35:53
Sernik był przepyszny ... był, ponieważ znikł jak tylko lekko się ostudził ;) Cała rodzinka była smacznie zadowolona! Serdecznie pozdrawiam autorkę!
-
2013/02/01 02:35:30
Wspaniale! Ogromnie mi miło, że sernik się udał i co najważniejsze smakował:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.