Blog > Komentarze do wpisu

Wykwintny Pasztet Śniadaniowy

Kochani pasztet palce lizać!

Nie wiem czy tak bardzo jest dobry, czy aż tak idealnie trafiłam w swój gust. Trochę przypomina mi te okrągłe paszteciki drobiowe o różnych smakach, jakie kiedyś jadłam w Polsce..ach nie pamiętam nazwy.

Zdecydowanie mój numer 1, już myślę o zrobieniu więcej...ale nie wiem czy można go będzie zamrozić.

O czym należy pamiętać:

Po pierwsze:Żeby go na prawdę dobrze zmielić na gładką, aksamitną masę. Jeśli nie posiadacie ręcznego blendera, zwykły powinnien być też ok.

A po drugie to dobrze przyprawić, ja próbowałam, doprawiłam i tak w kółko :)

Gorąco polecam!


 

Źródło:Przepis zmodyfikowany: Claudia.

Składniki:

  • 3 suszone grzyby
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 200g łopatki wieprzowej
  • 200g łopatki cielęcej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kieliszek koniaku (nie dodawałam)
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie
  • suszona żurawina (opcjonalnie)
  • sól pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pełnoziarnistej musztardy
  • maggi (opcjonalnie)

Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki wody. Kurczaka, cielęcinę i wieprzowinę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Na maśle i oleju zarumienić cebulę, a potem mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Ewentualnie dodać maggi.

Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.

Dusić do miękkości, podlewając śmietanką.

Przestudzone mięso z grzybami zmiksować na gładką masę.

Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, czosnek i ewentualnie koniak. Wyrobić masę. Doprawić porządnie solą, pieprzem, papryką, gałką, musztardą i ziołami.

Masę przełożyć do formy (najlepiej aluminiowej) Piec 80 minut w 180*C. Gdy wystygnie posypać żurawiną.

Smacznego!

Ja swój podzieliłam na 4 części. W małych żaroodpornych naczyniach zapiekałam przez około 30 minut. Dodatkowo jeden posypałam kminkiem, a drugi papryką i cayenne. Pozostałe dwa bez zmian.

Smacznego!


poniedziałek, 22 listopada 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/22 21:12:47
pysznie wyglądają! a to ostatnie zdjęcie, aż krzyczy "mniam!"
-
2010/11/22 21:15:18
Gosiu to pierwsze zdjęcie REWELACJA.
-
2010/11/22 21:38:01
Gosiu zabiłaś mnie tym pasztetem...też taki chcę:) i zrobię:) pozdrawiam ciepło
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/22 21:40:00
Gosiu, targają mną sprzeczne uczucia... wielbić Twój blog (wszystko takie smaczne i pięknie podane) czy go nienawidzić (wszystko tak pięknie podane i jeszcze pięknie sfotografowane)... Wybieram jednak tę pierwszą opcję i będę do Ciebie zaglądać regularnie. Dzisiejszy przepis zapisuję i też taki pasztet upiekę :) Pzdr Aniado
-
gosiaa99
2010/11/22 21:50:04
Dziękuje wam ślicznie ;))
A pasztet pieczcie pieczcie! Jestem ciekawa czy wam tak bardzo posmakuje jak mi :)
Pozdrawiam
-
tjaryma6
2010/11/22 22:04:11
Musi być pyszny, najlepiej z pumpernicklem. Pozdrawiam!
-
majanaboxing
2010/11/22 22:04:49
Gosiu, jakie piękne zdjęcia! Aż mi slinka cieknie! Może i ja spróbuję kiedyś upiec pasztet, tak pysznie wygląda,że nie wiem no;)
-
darki85
2010/11/22 22:16:35
mmm, u Ciebie zawsze tak smacznie (: Pasztet uwielbiam a taki domowy jest najlepszy. Jednak nigdy sama nie próbowałam zrobić.
Pozdrawiam (:
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/22 23:18:51
Choć ja mięsa nie jadam, to pasztecik bardzo ładnie się prezentuje:)
-
Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
2010/11/23 00:23:49
Uwielbiam pasztety, kolejny przepis do wyprobowania :) Ladnie udalo ci sie zmielic te kawalki miesa, wykorzystam sposob, bo nie mam maszynki do miesa :)
-
majazteca
2010/11/23 08:00:08
Wow, jaki piekny pasztet :) Bardzo lubie takie domowe pasztety. Sama tez mam jeden sprawdzony przepis :) Zamrazania pasztetu nie polecam. Moja mam kiedys mrozila i ja tez i pozniej, po rozmrozeniu nie jest juz taki dobry (i ma nieciekawa konsystencje:))

Pozdrawiam.
-
dyrdymalki
2010/11/23 08:09:59
pyszny !
ja też wczoraj zrobiłam pasztet :)
-
kulinarnespotkania
2010/11/23 09:51:11
wyglada cudnie:) pasztecik pierwsza klasa i juz wyobrazam sobie jak smakuje pysznie na chlebku:)
-
Gość: ozzie, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/23 10:18:54
Właśnie szukałam dobrego przepisu na pasztet , jako ze moje dziecko ostatnio je kanapki tylko z pasztetem a te kupne to wiadomo jakie byle co ....wybieram twój przepis ..dzięki:)
-
justmydelicious
2010/11/23 11:33:40
ciekawa jestem jak taki pasztet smakuje :) wygląda super
-
2010/11/23 13:00:15
Możesz spokojnie mrozić pasztet. Wygląda pysznie!
-
konsti.apparecchiamo
2010/11/23 13:17:27
Apetyczny pasztet i rownie apetyczne fotki... czegoz chciec wiecej? Zawsze z przyjemnoscia zagladam na Twoj blog.
Pozdrawiam.
-
gosiaa99
2010/11/23 16:13:00
Bardzo wam dziekuje!
Ozzie: Ciesze sie, jestem ciekawa jak ci posmakuje ;)
Dziewczny warto jest zrobic pasztec chociaz raz, zeby zobaczyc jak smakuje taki domowy. Wbrew pozorozm nie jest to specjalnie trudne, powiem tak- duzo prostsze niz upieczenie chleba;)
Pyra: Maja napisala, ze mrozenie nie jest za dobre dla pasztetu, jednak ty jestes innego zdania. W takim razie zamroze maly kawalek i zobacze jaki bedzie po odmrozenie. Hmn zreszta to pewnie tez wiele zalezy od rodzaju pasztetu, wiec byc w kazdym przypadku moze byc inaczej.
Dziekuje za rady!
Konsti: I ja z przyjemnoscia zagladam na twoj :)
Goraco pozdrawiam!
-
milk_chocolate84
2010/11/23 17:35:17
uwielbiam patrzeć na Twoje fotki :))
Pasztet oczywiście apetyczny.. ale czy coś na Twoim zdjęciu może wyglądać inaczej? ;)
-
emma001
2010/11/23 18:18:11
taki domowy pasztet jadłam zaledwie pare razy. Ten sklepowy sie do takich nawet nie umywa. Sliczne zdjecia
-
panna_malwinna
2010/11/23 18:43:45
Twoje zdjęcia krzyczą: zrób mnie , zrób;) pięknie i apetycznie ;)
-
amatoreczka-pl
2010/11/23 20:18:46
Jak mówi mój tata pasztet musi być pieprzny. Ładny ten twój pasztet.
kucharzeniejagny.blogspot.com/
-
diab79
2010/11/23 21:12:16
Wygląda obłędnie. Muszę koniecznie wypróbować. To ciekawa odmiana do kanapek.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/23 22:09:00
wygląd powala na kolana. jast taki pysznie MIĘSNY. zapisuję i pozdrawiam
sercenatalerzu.blogspot.com
-
usmiecham-sie
2010/11/23 22:47:28
Kurczę, a ja mięsa nie jem, a uwielbiam pasztety. Jem warzywne. Jakbym zastąpiła mięso np. fasola albo soczewicą, wyszedłby inny kolor, ale moze tez byloby takie ladnie wyglądające jak twoje :)
-
2010/11/24 08:05:49
ja uwielbiam babciny pasztet..musze wziac przepis i go zrobic..Twoj wyglada swietnie:)
-
Gość: Java, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/24 13:36:09
Bardzo apetyczny pasztecik.
Moja mama zawsze robi większą ilość, wkłada do foremek aluminiowych i jeden piecze (górę cieniutko smarując śmietanką - robi się fajna) a kilka wkładada zamrażarki a potem wyjmuje na ok. 1 godz. i piecze. Jest jak świeży.
-
gosiaa99
2010/11/24 19:37:48
Usmiecham sie: Z soczewicy tez moze byc nizly, ba ! moze nawet byc lepszy ;)
Ola: Bardzo sie ciesze:)
Java: Stokrotnie dziekuje za rady, na pewno wykorzystam :)
Goraco pozdrawiam!
-
joanna-kuchareczka
2010/11/28 20:50:49
Przepyszny! Już czuję jego smak ;). Domowe pasztety są pyyyyycha :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.