Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z otrębami

Bardzo smaczny chlebek, a zarazem nie zbyt trudny do zrobienia. Dobrze się zagniata i szybko wyrasta. A jeśli chodzi o smak, to mi on bardzo przypadł do gustu. Z odrobiną kminku, sezamu i otrąb - wspaniale się ze sobą komponują. Jestem przekonana, że wam posmakuje:)

 

Źródło: Przepis z poradnika domowego

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki kminku
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 litra ciepłej wody
  • Na glazurę: jajko i dwie łyżki wody (opcjonalnie)

Mąkę, otręby, kminek, sezam i sól wymieszać razem.

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, wlać do suchych produktów i wszystko bardzo starannie wymieszać.  Ciasto powinno  zwarte, delikatnie się lepić i być jednolite. Następnie dodajemy oliwię i wyrabiamy  przez około 10 minut. Jeśli potrzeba można dodać odrobinę mąki więcej.

Następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( do czasu, aż podwoi objętość) na około 1 i 1/2- 2 godziny.

Dwie brytfanny lub np. keksówki wysmarowane masłem i posypane bułką tartą napełnić przygotowanym ciastem (do połowy wysokości), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Przed pieczeniem swój bochenek posmarowałam jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody, a następnie posypałam sezamem.

Piec w 200 *C przez około 40 -45 minut.



wtorek, 07 grudnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/12/07 06:36:55
Ależ piękny miąższ! Cudowny chlebek Gosiu !
-
mikimama
2010/12/07 07:26:39
Jak pięknie Ci wyrósł!
-
2010/12/07 08:00:54
Chleb wygląda wyśmienicie ...
-
usmiecham-sie
2010/12/07 08:17:13
O! Uwielbiam otręby! Codziennie rano jem je na śniadanie. Chleba z otrębami jeszcze nie jadłam, albo może jadłam i nie wiedziałam, że to otręby? Za to robiłam chlebki otrębowe, takie płaskie deski, dla osób odchudzających się. Bardzo fajnie ci wyrósł i wygląda tak puszyście :)
-
panna_malwinna
2010/12/07 08:30:56
świetny;) i te dziurki
-
kulinarnespotkania
2010/12/07 09:06:29
ach, ten chlebek wyglada niesamowicie pieknie:) ze dwie kromeczki i mialabym pyszne sniadanko:)
-
ugotujmy
2010/12/07 09:39:29
dodatek kminku lubię tylko w chlebie.
-
2010/12/07 09:45:57
Cudowne dziurki! Zachwycający!
-
karmel-itka
2010/12/07 14:35:07
och, cóż za cudowny bochenek!
-
emma001
2010/12/07 16:33:44
masz dobra ręke do pieczenia chleba ;)
-
zaytoona
2010/12/07 18:22:28
Prześlicznie wyrośnięty!
-
2010/12/07 19:40:14
cudnie wyrośnięty! i te regularne dziurki... zapisałam :)
-
2010/12/07 20:24:14
Lubię Twoje wypieki, bardzo zachęcające!
-
majazteca
2010/12/08 08:56:20
Jak to sie stalo, ze przegapilam taki piekny chlebek? Jestem po prostu zachwycona jego miazszem. Dla mnie wyglada jak plaster miodu. Cudowny!
-
Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
2010/12/08 21:34:53
piekny!
-
la_mad
2010/12/08 22:46:48
mhm... mnie posmakuje na pewno :) Niech tylko świeże drożdże pojawią się w moim domu... :) Nie ma szans, żeby nie trafiły do tego chlebka. Pozdrawiam :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.