Blog > Komentarze do wpisu

Czosnkowe bułeczki

Ugotowałam dzisiaj fasolkę po bretońsku;-) A jak fasolka to i koniecznie białe pieczywo. Tym razem padło na czosnkowe bułeczki, na które miałam ochotę już od dawna.

Nie miałam wątpliwości co do smaku..uwielbiam czosnek, więc bułeczki mi bardzo, ale to bardzo smakowały. Następnym razem dodam jeszcze więcej czosnku! :)

Najlepszy jest ten zapach w czasie pieczenia ..mhmm;-)

Z pewnością wam posmakują:)

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!


Źródło: Na podstawie przepisu XXXX

Składniki:

  • 2 i 1/2 do 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 i 1/2 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek drobno posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (ja nie dodawałam, ale zdecydowanie warto dodać)

W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i odstawiamy.

Mąkę ( 2 i 1/2 szklanki )mieszamy z suchymi drożdżami,pietruszką, solą i cukrem. Wlewamy mleko, wodę i masło czosnkowe.

Całość dokładnie mieszamy.

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Jeśli potrzeba dodać odrobinę mąki więcej.

Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około godzinę i 15 minut.

Po upływie czasu ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy owalną bułeczki i układamy na natłuszczonej blaszce.

Przykrywamy i odstawiamy do "napuszenia" na około 35 minut.

Przed pieczeniem ostrym nożem nacinamy każdą bułeczkę wzdłuż.

Pieczemy w 230*C przez około 5 minut, a kolejne 10 -12 w 200*C.

* Bułeczki przed pieczeniem możemy posmarować rozbełtanym jajkiem.

Dzięki temu ładnie się zarumienią oraz będą miniały lśniącą skórkę*


sobota, 04 grudnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2010/12/04 07:43:10
Wyobrażam sobie jak pachną:)
-
2010/12/04 08:19:14
Czosnkowe pieczywo jest cudowne.
-
majanaboxing
2010/12/04 08:21:31
Piękne bułeczki. Kiedyś robiłam czosnkowe i bardzo mi smakowały:)
POzdrowienia:)
-
panna_malwinna
2010/12/04 08:52:17
robiłam ostatnio cebulowe. ale myślę, że czosnkowe jeszcze bardziej by mi smakowały;)
-
mikimama
2010/12/04 09:51:36
Też muszę dziś zabułkować, bo te sklepowe przestały mi smakować :)
-
emma001
2010/12/04 11:25:46
Bułeczki czosnkowe musza byc pyszne. Smakowicie sie u was zapowiada, nie dosc ze takie yszne buleczki to jeszcze fasolka mniam
-
2010/12/04 12:57:12
skoro z czosnkiem to juz mi sie podobają :) zdjęcia bardzo pyszne, a przepis zapisuję bo bardzo mam na nie ochotę :)
-
dragonfly79
2010/12/04 13:55:01
Genialne! Zapisuję! Bardzo ładne zdjęcia. :-)
-
zaytoona
2010/12/04 16:39:06
Czosnek! Ojj... Mogłabym go zajadać w nieograniczonych ilościach. Szkoda tylko, że na czas pieczenia i stygnięcia tych bułeczek z domu musiałaby wynieść się moja Mama, która go wręcz nie znosi...

Pozdrawiam!
-
Gość: Buziaczek, *.dynamic.chello.pl
2010/12/04 20:07:34
Aż tutaj czuję ich zapach :) To będzie mój kolejny wypiek! Pozdrawiam
-
niepokornik
2010/12/04 21:08:39
załuję, że nie wprosiłam sie do Ciebie na obiad.
Uwielbiam czosnek, ale reszta rodziny średnio, dlatego takie bułeczki pozostają w sferze marzeń;)
-
wiosanna
2010/12/04 21:13:34
Mi się też podobają. Mężczyzna będzie zachwycony
-
Gość: Bastet, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2010/12/04 22:03:34
Uwielbiam czosnek! Na pewno zrobię z razowej mąki :) /www.miod-mleko-cynamon.blogspot.com
-
darki85
2010/12/04 23:14:41
kusisz tymi zdjęciami, kusisz! (:
a do fasolki obowiązkowo bułki (:
-
2010/12/05 08:24:19
Mmmm...buleczki czosnkwe są przepyszne!!!
-
justmydelicious
2010/12/05 14:55:19
wyglądają przepysznie i idealnie na śniadanie!
-
Gość: krystyna, *.xdsl.centertel.pl
2010/12/13 09:52:13
są pyszne, moja córka uwielbia!!!
-
2010/12/14 22:36:50
Ooooooo, zapisane w zakładkach!
-
panna_malwinna
2011/10/15 14:03:23
Piekłam je wczoraj, miały być dla Połówka na dziś rano do pracy. Zniknęły jednak niespodziewanie szybko ;) Dałam więcej czosnku i natki- są delikatne, mięciutkie- idealne!
-
gosiaa99
2011/10/16 16:58:52
Widze, ze pieczesz jak burza;))) Ale sama jestem uzalezniona od domowego pieczywa ;)
Ciesze sie, ze sie udaly i tak szybko znikly:)
-
Gość: joan.na30, *.mcr-bng-013.adsl.virginmedia.com
2012/03/08 18:27:19
Po raz pierwszy dzis wyprobowalam jeden z przepisow umieszczonych na tym blogu, czyli ten na buleczki czosnkowe i niestety, z marnym rezultatem. Pieczywo pieke od kilku miesiecy i do wyrabiania ciasta uzywam maszyny, ktora jest zawsze niezawodna. Jednak, tym razem, ku mojemu zdziwieniu, ciasto sie rozlazlo i nie wyroslo prawidlowo. Nigdy wczesniej mi sie cos takiego nie zdarzylo, a wszystko robilam nalezycie. Zastanawiem sie, czy Twoje przepisy nadaja sie do wyrabiania w maszynie do pieczenia. Prosze o odpowiedz, gdyz pieczywo na Twoim blogu jest bajeczne i chcialabym je bardzo piec.
-
gosiaa99
2012/03/08 23:29:16
Joan: Ja wyrabiam ciasto KA mikserem, czasem recznie. Nie posiadam maszyny do chleba, wiec ciezko mi powiedziec...ale mysle, ze spokojnie powinny wyjsc nawet przy uzyciu maszyny. Przykro mi, ze ci nie wyszly;/ Z tego co piszesz, to wyglada na to, ze bylo zbyt malo maki hmn. Sa rozne rodzaje maki i zdarza sie, ze czasami nalezy dodac nieco wiecej maki lub tez ujac. Mam nadzieje, ze sie jeszcze skusisz i skorzystasz z tego lub innych przepisow. Trzymam kciuki!!!:-)
Pozdrawiam
-
Gość: joan.na30, *.mcr-bng-013.adsl.virginmedia.net
2012/03/09 19:47:51
Dziekuje za odpowiedz i musze przyznac, ze tez przeszlo mi przez mysl, ze zbyt mala ilosc maki mogla byc przyczyna tego nieudanego wypieku. Uzylam bialej przennej maki chlebowej, ktora uzywam do kazdego wypieku pieczywa. Nie zniechecam sie zatem i sprobuje jeszcze raz oraz na pewno wybrobuje wkrotce kolejne z Twoich przepisow buleczkowych:)
-
gosiaa99
2012/03/10 12:36:35
Staram sie, aby przepisy byly precyzjne, ale czasami zdarza sie, ze jednym wychodzi ciasto idealne, a dla innych zbyt suche lub rzadkie. Przy wyrabianiu staraj sie dodac tyle maki, aby ciasto nie bylo rzadkie i tylko lekko kleilo sie do rak. W tym przepisie nie sadze, abys dodala wiecej niz pol szklanki.
I bardzo dziekuje za komentarz, zawsze to kolejne wskazowka (rada) dla tych, co zechca wyprobowac przepis:)Goraco pozdrawiam
-
Gość: Joanna Seta-Pryjomska, *.dynamic.chello.pl
2016/04/27 17:53:40
Pokusiłam się przepis wypróbować i muszę przyznać, że bułeczki wyszły jak marzenie! A ten zapach pod czas pieczenia i potem przy jedzeniu! Orgia dla kubków smakowych :) Moja wersja jest jeszcze bardziej czosnkowa, bo dorzuciłam troszkę suszonego czosnku niedźwiedziego: Śniadaniowe bułeczki czosnkowe na mleku

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.