Blog > Komentarze do wpisu

Drobiowy "Stroganow"

Drobiowa odmiana popularnego "Strogonowa".

Przepis od razu przypadł mi do gustu, gdyż wszystkie składniki jak najbardziej mi odpowiadały, a poza tym bardzo lubię oryginalną wersję tej potrawy.

Kurczak mi bardzo smakował, a sos ze śmietany ?, no chyba nie muszę pisać, że jest pyszny :) Do tego papryka i pomidory i cała masa pieczarek... mniam

Wersja dla wszystkich, którym znudziła się już polędwica...jeśli oczywiście są tacy:)

 

Źródło: Przepis zmodyfikowany :XXXX

Składniki:

  • 4- 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200g grzybów (użyłam pieczarek)
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki drobno posiekanej szałwii
  • około 450g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1/2 szklanki konserwowej czerwonej papryki, posiekanej w małe paseczki
  • 1/3  szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 średni pomidor, posiekany w drobna kosteczkę
  • sól i pieprz do smaku

Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby, szałwię i całość trzymać przez jeszcze około 2 minuty "na ogniu".

Piersi z kurczaka umyć i każdą podzielić na 3 -4 części. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.

Grzyby wraz z cebulą przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnie dodać resztę oliwy, podgrzać i podsmażyć na złoty kolor z obu stron kurczaka ( nie musi być do końca upieczony w środku).

Do mięsa dodać pieczarki, czosnek, bulion, pomidora, i paprykę. Śmietanę "zahartować i wlać do mięsa. Całość podgrzewać przez około 5 -7 minut na małym ogniu. Doprawić, jeśli potrzeba solą i pierzem. Ja zawsze chętnie na końcu dodaję jeszcze jeden przeciśnięty przez praskę czosnek.

Podawać z makaronem.

 

 

 

czwartek, 09 grudnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
zawsze.e.ewelajna
2010/12/09 02:29:27
Wygląda naprawdę pysznie, choć w pierwszej chwili pomyślałam o śledziu..., bo tam tak trochę niebiesko...Składniki rozwiały wszystko, a sos śmietanowy to naprawdę smaczna propozycja Pozdrawiam ciepło!
-
gosiaa99
2010/12/09 02:34:12
ewelajna: A wiesz..jak teraz tak patrze to masz racje, ze te pieczarki troche przypominja sledzie ;)
-
2010/12/09 06:19:15
Mniam !
Niedawno robiłam strogonowa na imieniny - trochę oszukanego, bo z polędwicy wieprzowej , a nie wołowej :) Był pyszny !
-
majanaboxing
2010/12/09 06:44:23
Fantastycznie wygląda! Drobiowy to nawet lepszy jak dla mnie :)) Pozdrowienia :)
-
2010/12/09 07:54:29
lubie drobiowe dania...ale strogonowa jeszcze nie jadlam w takiej wersji..chyba wiec juz pora:)
-
olciaky
2010/12/09 08:19:54
Coś dla Mnie,
lubię drób.
Pozdrówka Gosiu!
-
mikimama
2010/12/09 08:28:24
Aż ślinka cieknie jak patrzę na Twoje mięsko...
-
justmydelicious
2010/12/09 12:13:13
mmm pycha! taki delikatny jest idealny
-
kulinarnespotkania
2010/12/09 15:22:24
chetnie bym sprobowala takiej wersji strogonow, gdyz wyglada bardzo smakowicie:)
-
2010/12/09 18:41:14
z polędwicą czy z kurakiem- uwielbiam!
-
Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
2010/12/09 20:18:29
chetnie bym sprobowala :)
-
emma001
2010/12/09 21:06:06
Z kurczakiem musi byc jeszcze lepszy ;)
-
atina_bc
2010/12/10 05:55:20
Wygląda pysznie!
-
2010/12/10 08:30:29
Zapowiada się obłędny obiadek!
-
2010/12/10 09:37:20
To ja następnym razem wypróbuję wersję mięsną :)))

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.