Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec na biszkopcie

Zamiast popularnego zwijanego makowca, można upiec taki oto na biszkopcie. Jest bardzo prosty, a także świetnie smakuje i pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole.

Nie masz szans, że wyjdzie nie równy! Najpierw piecze się spód, a potem w czasie pieczenia na wierzch wylewamy biszkopt. Jak widać wychodzi bardzo równiutki, prawie jak z cukierni ;)

Ciasto jest na prawdę pyszne i łatwe ;-)

Gorąco polecam!

 

Źródło: Na Miotle

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g siekanych orzechów
  • 100 g płatków migdałowych
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 3 łyżki sparzonych wrzątkiem rodzynek (opcjonalnie)

Mak sparzyć i zmielić. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy masło. Gdy składniki się połączą wsypujemy mak, rodzynki, olejek, orzechy oraz dodajemy miód i olej. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.

Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makowa i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

W czasie gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt.

Z białek ubijamy sztywna pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, ekstrakt, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na gorącą masę makową. Pieczemy ciasto jeszcze przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

Po upieczeniu odwracamy ciasto „do góry nogami”. Biszkopt jest spodnią warstwą. Wierzch ciasta (czyli warstwę makową) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

* U mnie blaszka była nieco większa, więc makowiec jest niższy*

czwartek, 02 grudnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2010/12/02 20:50:15
fajny ten makowiec :)
-
wiosenka27
2010/12/02 20:56:42
Ciekawy pomysł:)
-
mikimama
2010/12/02 21:03:39
Piękny z tą kratką!
-
majanaboxing
2010/12/02 21:29:37
Śliczny jest! A ta krateczka taka urzekająca :)
-
emma001
2010/12/02 21:39:26
pierwszy raz widze makowiec na biszkopcie ;) wyglada wspaniale
-
kulinarnespotkania
2010/12/02 22:09:02
wyglada rewelacyjnie smakowicie:) i fajny pomysl z tym odwracaniem:)
-
2010/12/02 22:43:35
makowiec zawsze kojarzy mi sie ze swietami...a aura temu teraz sprzyja.trzeba korzystac bo na swieta zapowiadaja odwilz;)
-
Gość: turlaczek, 89.174.219.*
2010/12/03 10:30:23
Piękny i perfekcyjny. Nie mogę oderwać oczu, pewnie ust bym też nie oderwała od talerza z takim cudem :)
-
wariatka327
2010/12/03 11:16:04
po prostu cudny :))
-
justmydelicious
2010/12/03 12:10:10
podoba mi się taka wersja!
-
zaytoona
2010/12/03 16:08:38
Z takim przepisem nie miałam jeszcze przyjemności się spotkać, podoba mi się jednak przeogromnie.

Pozdrawiam!
-
izaa_a
2010/12/03 18:21:51
pięknie wygląda!!!!
-
joanna-kuchareczka
2010/12/03 19:39:04
Może i jest prosty, ale jaka jego prezencja ;). Gosiu piękne zdjęcia!!
-
2010/12/03 20:54:51
ciekawa sprawa z tym pieczeniem Gosia,
a krateczka udała Ci się przednio:)
-
2010/12/06 22:02:22
Takiego jeszcze nie piekłam, świetny :)
-
2011/01/02 17:09:48
robilam taki juz kilka razy, ale po swojemu. przepis powedrowal do szwagierki i tesciowej ;)
moj ulubiony makowiec :D
-
Gość: atina1977, *.multinet24.pl
2015/12/23 09:30:54
Kiedy odwracamy to ciasto jak ostygnie czy jeszcze gorące??
-
Gość: , *.hsd1.fl.comcast.net
2015/12/24 11:31:54
jak ostygnie:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.