Blog > Komentarze do wpisu

Żytni chleb na piwie (jasny)

Na początek powiem, że ten chleb ma niesamowicie puszyste wnętrze. Miąższ jest bardzo miękki i delikatny, powiedziałabym wręcz "bułkowaty". Ale za to skórka jest bardzo chrupiąca...całość komponuje się ze sobą idealnie:)

Dodatkowo chleb jest bardzo smaczny, o przyjemnym piwnym smaku i aromacie. Będzie idealny do wszelkiego rodzaju gulaszy, zapiekanych mięs i galaretek.

Zdecydowanie jest wart wypróbowania!

 

Przepis powstał w oparciu o: XXXX

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej)
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka melasy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 szklanka jasnego piwa (temp. pokojowa)

Glazura:

  • 1 białko
  • 2 łyżki wody

Składniki na glazurę dokładnie połączyć ze sobą.


Obie mąki, sól, kminek i drożdże wsypać do dużej miski i połączyć razem.

Następnie dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ciasto powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Jeśli potrzeba dodać 1 -3 łyżki wody więcej)

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu uformować zgrabny, podłużny bochenek.

Ułożyć na natłuszczonej blaszce (u mnie wyłożonej papierem), przykryć i odstawić do podrośnięcia na 45 minut.]

Przed pieczeniem wierzch posmarować glazurą, posypać np. makiem i naciąć ostrym nożem.

Piec w 195 *C przez około 40 minut.

 

poniedziałek, 13 grudnia 2010, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/13 06:34:47
Jaki dorodny ! Wygląda bardzo apetycznie z tą makową posypką :)
-
majanaboxing
2010/12/13 06:36:43
piękny bochenek! :)) Mnie tez się podoba makowa posypka :)
-
mikimama
2010/12/13 07:58:43
Wygląda rewelacyjnie!
-
2010/12/13 08:08:33
Jaki idealny kształt. Profesjonalny
-
2010/12/13 09:50:08
na pewno taki zrobie
-
kulinarnespotkania
2010/12/13 11:53:16
cudowny chlebek:) ale bym spalaszowala ze smakiem taka kromeczke:)
-
justmydelicious
2010/12/13 12:34:43
wygląda pięknie taki wyrośnięty :)
-
Gość: Vanilia, *.adsl.inetia.pl
2010/12/13 13:55:36
Już wiem, co upiekę na weekend;)
Mam tylko pytanie odnośnie mąki żytniej, jasna czy pełnoziarnista/razowa?
Pozdrawiam serdecznie i gratuluje wypieku:)!
-
majazteca
2010/12/13 14:28:27
Sliczny. Zdecydowanie do wyprobowania :) Tylko musze gdzies dorwac te nieszczesna melase... :))
-
zaytoona
2010/12/13 17:51:41
Od czasu do czasu lubię takie bułkowate chleby przekąsić... ;)
-
zawsze.e.ewelajna
2010/12/14 00:41:11
Śliczny Twój chleb, mam wrażenie, ze mogę wziąć tę kromkę... Pozdrawiam ciepło:)
-
2010/12/14 09:07:45
pysznie się prezentuje! ciekawa jestem smaku... piwo mnie zaintrygowało :)
-
2010/12/14 22:34:49
Ale mniamniuśnie wygląda!
-
olciaky
2012/02/24 14:33:20
cudowny!
mam co prawda trochę inny przepis (własny), ale ten twój na pewno jest dobry:)
kiedyś go wypróbuję, tymczasem ląduje on z zakładce "do zrobienia";)

Pozdrowienia ciepłe!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.