Blog > Komentarze do wpisu

Cannelloni z kurczakiem i grzybami

Rurki makaronowe nadziewane kurczakiem i grzybami, a całość pokryta sosem beszamelowym i sporą ilością parmezanu...po prostu pycha!:) Danie na prawdę nie jest trudne do zrobienia, a wystarcza na 4, a nawet 5 porcji. Spokojnie cała rodzina może się najeść ;-)

Polecam!



Źródło: Książka "The big book of pasta

Składniki:

  • masło do formy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 225g pokrojonych w cienkie plasterki grzybów np. pieczarek
  • 1 i 1/2 szklanki mielonego kurczaka ( ja dałam 40 dag)
  • 115g pokrojonego w kosteczkę prosciutto
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 400g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka bazyli
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 12 -14 rurek "cannelloni"
  • 2 i 1/2 szklanki sosu beszamelowego
  • 3/4 szklanki parmezanu
  • sól i pieprz, oregano i tymianek do smaku


Nagrzać piekarnik do 190*C. Formę żaroodporną natłuścić masłem. Oliwę rozgrzać, dodać czosnek, cebulę grzyby i całość razem podsmażyć. Dodać kurczaka i prosciutto. Podsmażyć.

Wlać wino, połowę pomidorów z puszki , bazylię, pastę. Trzymać na średnim ogniu przez około 4 minuty.  Przyprawić  solą i pieprzem, odrobiną oregano i tymianku. Podgrzewać przez około 15 minut.

Resztę pomidorów zmielić i wyłożyć na spód naczynia w którym będziemy zapiekać makaron.

W między czasie ugotować makaron wedle przepisu na opakowaniu. Osuszyć.

Łyżeczką napełniać rurki i układać we wcześniej przygotowanym naczyniu.

Całość polać sosem i posypać parmezanem.

Piec przez około 30 -35 minut.

Sos beszamelowy-najprostszy:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki  masła
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz, odrobina słodkiej czerwonej papryki

Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać. Wlać mleko, a następnie podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Smacznego!

środa, 12 stycznia 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/01/12 06:38:57
O tak, to jest pyszne!:)
-
panna_malwinna
2011/01/12 08:03:48
cannelloni robię rzadko, częściej mi w ręce wpada lasagne. po tych apetycznych zdjęciach będę musiała nadrobić zaległości ;)
-
russkaya
2011/01/12 09:06:04
Nigdy nie robiłam, ale Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że chyba muszę naprawić mój grzech i wreszcie je zrobić ;)
-
2011/01/12 09:19:20
Aż ślinka leci!
-
2011/01/12 09:41:05
pyszna odmiana! ja zawsze robiłam z mięsem mielonym i z sosem pomidorowym... bardzo lubimy cannelloni :)
-
mikimama
2011/01/12 09:51:21
Ale Kusisz Gosiu!
-
ugotujmy
2011/01/12 10:01:47
nie tylko pyszne, ale i efektowne.
-
maryjerzak
2011/01/12 10:13:16
Świetnie wygląda i bardzo mi się podoba ta spora ilości parmezanu. :)Zawsze jadłam cannelloni z sosem bolońskim, ale ta Twoja propozycja jest fantastyczna.:)
-
justmydelicious
2011/01/12 10:48:55
wyglądają idealnie!
-
tjaryma6
2011/01/12 11:15:25
Ja bym polecał jednak rurki, których nie trzeba najpierw gotować. Nakładajcie nadzienie szprycą, bo łyżeczką można się sfrustrować.
-
Gość: Kuchenne Figle, 193.24.14.*
2011/01/12 11:30:13
Jaka ja jestem głodna!
-
2011/01/12 13:49:16
Pyszności.
-
emma001
2011/01/12 15:33:54
takie jedzonko to ja uwielbiam ;)
-
zaytoona
2011/01/12 18:19:45
Ostatnio w kółko przygotowuję tylko lasagne... może teraz nadszedł czas na cannelloni?

Pozdrawiam! :)
-
grazyna1961.only
2011/01/12 18:59:51
Wierzę, że pycha :)
-
2011/01/13 00:15:19
wyglada bardzo pysznie:)
-
Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
2011/01/13 13:52:49
Fajny pomysl z kurczakiem i grzybami, takiego nadzienia jeszcze nie robilam:)
-
monica-wino-i-oliwki
2011/01/13 14:19:45
Bardzo smaczna i ciekawa propozycja. Skoro piszesz, że jest proste to zapisuję do spróbowania, choć rzadko robię cannelloni.
Pysznie wygląda!
-
kulinarnespotkania
2011/01/13 15:27:41
pychota:) chetnie bym skusila sie na takie jedzonko:)
-
Gość: Karolina : , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/29 20:32:19
Ogólnie mało gotuję i raczej podstawowe dania, to mimo wszystko, wyszło super i wszystkim smakowało - baaardzo pyszne :) polecam tylko zrobić bez parmeńskiej :P
-
gosiaa99
2011/10/31 21:06:39
Karolino: Świetnie!:) Ciesze sie, ze skusilas sie na przygotowanie tego dania. A wlasciwie to dawno juz nie robilam cannelloni...teraz to sama chetnie bym zjadla;p ;)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.