Blog > Komentarze do wpisu

Francuskie bułeczki

Coś czuję, że te bułeczki są i zostaną pewnie na długo jedne z moich ulubionych. Myśle, że nawet pobiły te na maślance, które bardzo lubię:) Wychodzą mega puszyste, mięciutkie i mają cudownie rumianą, delikatnie chrupiącą  pyszną skórkę! Mogę szczerze powiedzieć, że wyglądały jak z piekarni:)

W smaku są delikatnie mleczne, ale nadzadzą się zarówne do konifitury jak i wędliny.

Koniecznie muscie wypróbować:)

Źródło: zmodyfikowany:Fine Cooking

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (ja dałam 4 łyżeczki)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej!)

Dużą miskę wysmarować łyżką stopionego masła. Odstawić

Mąkę, sól i mleko wymieszać razem.

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Dodać roztopione masło i wymieszać.

Płyn powoli, w miarę potrzeby wlewać do mąki. Wyrabiać ciasto na lekko posypanej mąką stolinicy przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.

Uformować kulę i umieścić we wcześniej nasmarowanej misce. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po upłwyie czasu wyjąć, zagnieść i spowrotem umieścić w misce. Pozostawić na godzinę do ponownego podrośnięcia.

Następnie podzlieć na około 45 małych bułeczek (wedle uznania) Uformować okrągłe bułeczki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na około 40 -45 minut.

Przed pieczenim wierzch nacinamy ostrym nożem.

Wraz z bułkami do piekranika na niższą półkę wkładamy naczynie żaroodporne z 3/4 szklanki lodu.

Pieczemy w 230*C przez około 15 minut. Jeśli bułeczki zaczną zbyt szybko się rumienić, to około 5 minut przed końcem temperature należy zmiejszyć do 200*C.

Smacznego!

niedziela, 30 stycznia 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

  • Czosnkowe mini bagietki

    Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne! Zjedzone oczywiście w jeden wie

  • English Muffins II (muffiny angielskie)

    Śmiało mogę powiedzieć, że są to najlepsze angielski muffiny, jakie do tej pory upiekłam. A mąż stwierdził, że są nawet lepsze, niż ze sklepu:) Nie są tak puszy

  • Bułeczki kajzerki

    Proste smaczne bułeczki o lekkim maślanym smaku i chrupiącej złotej skórce:)Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie, więc formowanie bułeczek będzie samą przyje

Komentarze
2011/01/30 19:14:48
Cudowne. Muszę je zrobić bo mój synio uwielbia białe bułeczki.
-
gosiaa99
2011/01/30 19:23:47
kabamaiga; Ciesze sie;) Mysle, ze mu posmakuja:)
-
zauberi
2011/01/30 19:47:13
ale puchate, ale muszą być dobre!
-
justinek222
2011/01/30 19:48:20
Przecudowny kolor :)
-
Gość: MZ, *.red-83-54-46.dynamicip.rima-tde.net
2011/01/30 19:49:47
Wyglądają wspaniale!
Takie francuskie śniadanko...
Pozdrawiam,
SWS
-
grazyna1961.only
2011/01/30 19:55:33
Prześliczne bułeczki :)
-
anna.kaminska.pl
2011/01/30 20:00:25
Jak malowane! Puszyste i mięciutkie.Mniammmmm

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
Gość: Cooking Marta, *.home.aster.pl
2011/01/30 20:00:47
Cudne! przepis dodaje do ulubionych, z pewnoscia niebawem wykorzystam :)
-
cukrowawrozka
2011/01/30 20:13:28
Jeśli ulubione, to muszą być pyszne. I wyglądają ładniej niż z piekarni nawet. :)
-
bryssska
2011/01/30 20:16:26
tak wyglądają na puszyste, do tego dżemik brzoskwiniowi i gorące kakao
-
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/30 20:32:14
Jakie puszyste.... Muszą być pyszne!! :)
-
kulinarnespotkania
2011/01/30 20:39:15
wygladaja slicznie:) z wierzchu takie rumiane, a w srodku puszyste i mieciutkie... pyszne:)
-
agat-ka11
2011/01/30 20:42:29
Wyglądają super, aż się chce schrupać z gorącym mlekiem:) W ogóle bardzo mi się podobają Twoje przepisy! Pozdrawiam.
-
cucinadellafelicita
2011/01/30 20:57:36
Wyglądają na bardzo puszyste, a takie lubię!
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/30 21:08:47
Wyglądają przepięknie, na ostatnim zdjęciu tak cudnie rumiane. aż mi pachnie przez monitor. lubię takie bułeczki od czasu do czasu:)
-
dragonfly79
2011/01/30 21:22:03
Kapitalne! Idealne do śniadania. Koniecznie zapisuję!
-
emma001
2011/01/30 21:32:12
a wiec koniecznie do kupienia na mojej liscie zapisuje mleko w proszku ;)
-
2011/01/30 21:47:16
Gosiu wyglądają bajecznie, a z ostatniego zdjęcia tak się uśmiechają, że ma się ochotę od razu do kuchni pobiec, mimo później pory. Upiekę dla Olinka:) pozdrawiam ciepło
-
zaytoona
2011/01/30 22:23:35
Niewiarygodnie puszyste! Wyglądają niesamowicie! Mnie do szczęścia potrzebny byłby tylko niewielki płatek masła...
-
majanaboxing
2011/01/30 22:52:42
Mięciutkie, piękne, super!:)
-
2011/01/31 07:54:30
I po co ja tu zaglądałam przed śniadaniem ...!? Twoje bułeczki pysznie wyglądają ! :)
-
mikimama
2011/01/31 09:08:04
Jakie śliczne! Muszę je upiec!
-
flusso
2011/01/31 14:45:06
Nie ma to jak swoje bułeczki :) Piękne!
-
2011/01/31 15:16:43
Jakie puszyste!
-
2011/01/31 17:10:00
Idealne w środku!
-
Gość: Justa, *.hsd1.ca.comcast.net
2011/02/01 10:09:11
Wlasnie wyjelam dwie blaszki pelne puszystych buleczek :-) wyszly rewelacyjnie! mieszkam w Kalifornii, wiec moja tesknota za wypiekami domowymi jest tym bardziej wieksza! zapisuje je do listy domowych wypiekow! dziekuje i pozdrawiam.
-
2011/02/01 10:29:19
wygladaja przepysznie:) a czy mozna zastapic czyms mleko w proszku???
-
gosiaa99
2011/02/01 12:32:28
Justa: Ogromnie sie ciesze, ze ci sie udaly i oczywsice , ze smakuja:)
Miło mi, że skorzystałaś z przepisu:)
Kuchareczkaagusia: Jednak mocno ci polecam zakup mleka w proszku ...nadaje smaku i koloru bułeczką.
Jeśli jednak koniecznie chcesz je czymś zastąpić, to propnuje zwykłe mleke. Zredukuj ilość wody w przepise i w to miejsce dodaj mleko.
Ja dodałabym szklankę wody i szklanke mleka;)
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.