Blog > Komentarze do wpisu

Heidelberski chleb żytni

Ostatnio mam nieodpartą chęć na ciemno pieczywo. W planach na te dwa tygodnie mam jeszcze dwa bochenki :) Niestety mam zbyt mało czasu, aby przygotować zakwas...więc najprawdopodobniej oba będą drożdżowe.

Chleb łatwo się wyrabia i szybko wyrasta. W czasie pieczenia nabrał ładnego koloru, a melasa i kminek spowodowała, że wyśmienicie smakuje. Ja swój upiekłam w keksówce, ale równie dobrze utrzyma kształt, jeśli będzie pieczony na kamieniu lub blaszce.

Gorąco zachęcam do pieczenia!

Źródło: Przepis zmodyfikowany: Książka: Chleb pieczemy w domu - Beatrice Ojakangas

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
  • 2 opakowania suszonych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka kminku
  • 4 łyżki melasy
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 do 3 i 1/2 szklanki mąki żytniej

Glazura:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania

Jajko dokładnie wymieszać z mlekiem.


Mąkę pszenną, drożdże, kminek i sól wymieszaj razem. Wodę, masło i melasę połącz razem, a następnie wlej do mąki. Całość dokładnie mieszaj, w między czasie wsypując mąkę żytnią. Mąkę dodajemy do czasu, aż ciasto zrobi w miare ścisłe i będzie odchodzić od boków naczynia. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około godziny) Po upływie czasu form ujemy dwa podłużne bochenki i ukłądamy w formach keksowych lub na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przkrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 40 -45 minut.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy glazurą i posypujemy sezamem.

Piec w 195*C przez  około 35 minut.

Smacznego!

sobota, 15 stycznia 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2011/01/16 01:04:22
cudowny bym rzekła!
naprawdę, godzien skosztowania.
-
Gość: Ali, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/16 03:15:38
Cudownie wygląda ten chlebek, tak pysznie... :)
-
atina_bc
2011/01/16 06:25:43
wygląda przepysznie!
-
usmiecham-sie
2011/01/16 07:14:08
Ijej, jaki łany chleb... Na codzień jem ciemne pieczywo, w ogóle jasnego. Ciemne dla mnie ma smak, a jasne to często jest takie napompowane. Pozdrawiam cieplo! :)
-
panna_malwinna
2011/01/16 08:07:04
cudownie się prezentuje. przydałoby się pare kromeczek na śniadanie;)
-
majanaboxing
2011/01/16 08:22:34
Piękny chlebek i piękne zdjęcia! :))
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2011/01/16 08:54:32
piękny chlebek:) a zdjęcia jak zwykle powodują, ze robie się głodna:) ...a że jestem przed śniadaniem to porywam jedną kromeczkę:) pozdrawiam ciepło
-
wariatka327
2011/01/16 12:24:08
ależ pięknie wyszedł ten chlebek, będę musiała skorzystać z przepisu
-
dragonfly79
2011/01/16 16:01:01
Chleb pierwsza klasa! Bardzo mi się podoba, zapisałam sobie przepis.
-
kasandraa6
2011/01/16 16:37:09
piękny wyszedł :-) a pewnie jeszcze lepiej smakuje
-
Gość: SmacznyDom, *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de
2011/01/17 11:17:13
Heidelberg? A to ciekawe..sprawdze, czy takie sa w piekarniach:)
-
n_ina
2011/01/18 02:07:47
gdzie mieszkasz Gosiu? Jeśli w Warszawie, to ja chętnie podzielę się z Tobą swoim zakwasem - jak przyjdziesz ze słoikiem.
-
gosiaa99
2011/01/18 03:01:44
nino: To bardzo milo z twojej strony : ) Niestety nie mieszkam w Polsce..ech a szkoda, bo juz bym u ciebie byla:))
-
emma001
2011/07/24 18:07:48
czym moge zastapic melase?
-
gosiaa99
2011/07/24 18:36:47
Emmo: Mozesz uzyc miodu lub np. syropu klonowego. Chleb wyjdzie nieco jasnieszy.
Ale sugeruje nie dodawac wiecej niz 2 lyzki miodu, bo moze wyjsc za slodki :)
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.