Blog > Komentarze do wpisu

Sernik bez sera (styropian)

Przepis dostałam już jakiś czas temu od mojej mamy. Kiedy tylko przeczytałam składniki, to odrazu przypomniało mi się, że już widziałam to ciasto na kilku blogach. Większość z was zapewne zna je pod nazwą "styropian".

W masy zamiast sera dodajemy śmietanę, a reszta składników jest praktycznie identyczna jak przy robieniu zwykłego sernika. Muszę  przyznać, że wygląda i smakuje jak prawie sernik...Prawie, gdyż jest odrobinę bardziej łagodniejszy w smaku. Do środka możemy dodać owoce, bakalie, orzechy mak.... na co tylko mamy ochotę ;)

Gorąco polecam!

Źródło: Przepis od mojej mamy;]

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 6 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść razem. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na blachę, a druga owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Masa:

  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • litr śmietany 18 %
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel olejku
  • dodatkowo : skórka pomarańczowa, rodzynki, brzoskwinie lub ananasy z puszki (opcjonalnie)

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Następnie naprzemiennie dodawać budyń i śmietanę. Na sam koniec możemy dodać ulubione dodatki np. rodzynki i skórkę pomarańczową.

Wszystko wymieszać i wylać na ciasto.

Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kruche z zamrażarki.

Piec w 180*C przez około 50 minut.

* Ja użyłam budyniu waniliowego, 4 łyżeczki otartej skórki z cytryny i około 300g pokrojonych w kostkę ananasów z puszki - Pycha! ;-)*

niedziela, 16 stycznia 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

  • Sernik wiosenny z musem truskawkowym

    Cudowny wiosenny sernik! Jest bardziej kremowy, niż te tradycyjne serniki, ale zdecydowanie musi mieć taką konsystencję, aby się dobrze komponował z piankowym m

  • Sernik na zimno z mandarynkami i galaretką

    Sernik na zimno z twarogiem ( bez serków) i galaretką. Do ciasta upiekłam biszkopt, ale jak najbardziej możemy użyć dla ułatwienia biszkoptów. Masa jest nie za

  • Sernik budyniowy z brzoskwiniami

    Przepyszny sernik z dodatkiem gotowanego budyniu! Widziałam go już na kilku blogach i wszystkim wyszedł tak wspaniały, że też musiałam go upiec:) Niestety miała

Komentarze
wiosenka27
2011/01/16 20:45:36
Też mam ochotę na to ciasto. Pięknie wygląda:)
-
mikimama
2011/01/16 20:45:54
Piekłam go dwa razy i już myślę o modyfikacjach :)
-
gosiaa99
2011/01/16 20:49:36
Wiosenko: konicznie musisz sprobowac!: )
mikimamo: O dwa razy?, ja na pewno tez jeszcze nie raz upieke :)
-
majanaboxing
2011/01/16 20:54:58
Kusi mnie to ciacho, fajnie wygląda, muszę kiedys spróbować:)
-
izaa_a
2011/01/16 21:11:44
ojj dobry dobry jest;)
-
zaytoona
2011/01/16 21:32:36
Wbrew niezbyt zachęcającej nazwie (bo czyż 'styropian' budzi miłe skojarzenia?!) mam na niego ogromną ochotę! Szczególnie, że na punkcie nabiału, a w szczególności śmietany, mam prawdziwego bzika i mogłabym wyjadać ją łyżkami wprost z kubeczka. ;)

Pozdrawiam!
-
2011/01/16 22:01:01
Ja ten przepis też dostałam od mamy jak byliśmy teraz na Święta w Polsce :) Zapewne za jakiś czas i u mnie na blogu się pojawi :) Twój smakowicie wygląda, ciekawa jak mi wyjdzie :) Pozdrawiam :)
-
2011/01/16 22:01:54
Ja ten przepis też dostałam od mamy jak byliśmy teraz na Święta w Polsce :) Zapewne za jakiś czas i u mnie na blogu się pojawi :) Twój smakowicie wygląda, ciekawa jak mi wyjdzie :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Ptasie_Mleczko, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/16 22:51:13
a ta śmietan kwaśna, czy może być UHT? Ja wolę UHT, bo nie jest kwaśna, ale za to zwykła jest gęsta, więc jak? chętnie spróbuję, zawsze tańsze od sernika, a zapas białek mam prawie cały czas jakiś w lodówce:) Tylko co z tą śmietaną???
-
2011/01/16 23:05:48
oj zjadlabym kawaleczek:)
-
gosiaa99
2011/01/16 23:07:49
Ptasie mleczko: Ja uzylam zywklej, gestej, kwasnej smietany i mysle, ze ta bedzie do tego ciasta najlepsza.
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze ciasto bedzie smakowac:)
-
flusso
2011/01/16 23:09:08
Muszę go kiedyś w końcu wypróbować :) A zdjęcia masz cudne!
-
ewena
2011/01/16 23:59:03
Ciekawe ciasto! Tutaj trochę ciężko o zwykłą kwaśną śmietanę(ta najpowszechniejsza zwykła, to 30 %, gęsta, ale nie kwaśna), ciekawa więc jestem, czy koniecznie szukać kwaśnej, czy z takiej tłustszej, będzie też ok?
Pozdrawiam:)
-
gosiaa99
2011/01/17 00:06:03
ewena: Jesli nie znajdziesz kwasnej, to taka zwykla, gesta tez bedzie dobra. Jedynie co, to sernik bedzie nieco bardziej delikatnijszy w smaku. Czytalam nawet na jakims forum, ze dziewczyny mieszały pol na pol z naturalnym gestym jogurtem i ciasto i wychodzilo bez problemu ;-)
-
monica-wino-i-oliwki
2011/01/17 08:53:57
Pierwsze słyszę o styropianie. W każdym razie jak styropian nie wygląda i pewnie jest bardzo smaczne :)
-
2011/01/17 09:02:37
bardzo, bardzo lubię taki styropian :) moja siostra piekła na cieście kakaowym i też było rewelacyjne...
pozdrawiam :)
-
kulinarnespotkania
2011/01/17 10:42:35
slyszalam juz o tym ciescie, ale ani nie jadlam, ani nie pieklam... ale patrzac na Twoje piekne zdjecia to upieke na pewno:)
-
kulinarnespotkania
2011/01/17 10:45:56
dodam tylko, ze ja robie tez "sernik" z jogurtu naturalnego i jest pycha:)
-
Gość: SmacznyDom, *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de
2011/01/17 11:15:31
Przepis, przepisem ale zdjecia robisz wspaniale!!!!!!!!!!!! GRATULUJE!! Bede zagladac na pewno! :)
-
cucinadellafelicita
2011/01/17 13:20:23
Słyszałam o tym cieście, ale nigdy go nie robiłam. Wygląda smacznie :)
-
justmydelicious
2011/01/17 18:05:09
lubię to ciasto :)
-
2011/01/17 18:35:07
Smakowicie wygląda! Mnie też smakowało:)
-
joanna-kuchareczka
2011/01/17 20:58:54
Miałam okazje spróbować. Faktycznie smakuje jak sernik. Nie jeden dałby się oszukać. Mam zamiar też zrobić. Oj ile tych przepisów do wypróbowania ;)
-
2011/01/17 21:57:12
Sprytne ciasto!
-
Gość: e-migotka333, 81.190.126.*
2011/01/18 20:29:37
już wiem co upiekę na najbliższy weekend
:-)
migotka333
-
Gość: e-migotka333, 81.190.126.*
2011/01/21 18:36:05
donoszę, że...przepis skonsumowany :-)
na masę serową wzięłam jogurt grecki do spółki ze śmietaną 30% plus stopiona tabliczka białej czekolady a co najważniejsze dodałam budyń malinowy. Może teraz się już nie nazywa styropian (bo kto widział styropian w kolorze malinowym) a jest niebo w gębie,
następnym razem zrobię (jednak) swoje kruche, bo to jak dla mnie trochę z twarde wyszło.
Buziaczki.
migotka333
-
Gość: ola, *.static.xcore.pl
2011/02/13 10:17:35
czy masa budyniowa musi być wystudzona?
-
gosiaa99
2011/02/13 12:44:23
Olu: Budyn dodajesz w proszku-prosto z torebki.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.