Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na miodzie z ziarnami (Honey and seed bread)

Bardzo lubię chleby z ziarnami, więc gdy tylko znalazłam ten przepis w książce wiedziałam, że wkrótce go upiekę;-)

Cudownie mi wyrósł i nabrał złotego koloru w czasie pieczenia. Ma zwarty miąższ i pomimo, że zawiera miód wcale nie wyszedł słodki. Jedno tylko..następnym razem dodam nieco więcej słonecznika i pestek dyni, a wtedy będzie dla mnie w sam raz :)

 

Źródło: Książka: The bread bible -Beth Hensperger's

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 5 i 1/2 do 6 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżek prażonych pestek z dyni
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 10 minut.

Następnie dodać mleko, masło, sól, ziarna i około 4 szklanek mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby resztę mąki. Mąkę dodajemy do czasu, aż zrobi się sztywne i jednolite. Wyrabiamy na stolnicy lekko oprószonej mąką przez około 10 minut.

Następnie przekładamy do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.

Po upływie czasu dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy podłużny bochenek, który umieszczamy w natłuszczonych lub wyłożonych papierem keksówkach (można także ułożyć na zwykłych płaskich blachach).

Ponownie przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 45 minut.

Przed pieczeniem wierzch możemy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. makiem

Pieczemy w 190*C przez około 45 minut.

Smacznego!


poniedziałek, 07 lutego 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/07 06:19:02
Smakowity chlebek ! Z przyjemnością zjadłabym taką kromkę z kapką miodu :)
-
majanaboxing
2011/02/07 06:43:02
Ależ wspaniały chleb, a te zdjecia! WOW! :)) Piękne :)
-
wiosenka27
2011/02/07 07:44:00
Wspaniały jest ten chlebuś:)
-
2011/02/07 08:04:40
Gosiu ten lejący się miód wywołuje u mnie napad wilczego głodu:) ...a w domu też mam akurat chleb na miodzie:). Twój chleb wygląda ślicznie, takie puszyste kromeczki:) pozdrawiam ciepło
-
Gość: karmel-itka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/02/07 08:25:28
przepiękne zdjęcia.
i cudowny bochenek. idealny pod każdym względem.
-
2011/02/07 08:26:01
Przepiękny. Też jestem zwolenniczką chlebów z ziarnami.
-
milk_chocolate84
2011/02/07 08:34:43
musi być pyszny :) Niestety nie mam ostatnio czasu na pieczenie chleba :(

Podelektuje się samym widokiem :))
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/07 08:47:01
zachęciłas mnie tym postem do pieczenia chlebka ! :D

www.gastronomygo.blogspot.com
-
majazteca
2011/02/07 08:52:17
Cudowny chlebek. I ten miod...az mm ochote podkrasc Ci kromeczke na sniadanie :))
-
mikimama
2011/02/07 09:14:09
Wspaniały! Na pewno skorzystam, ale chyba pomieszam z makoą razową, myślisz, że mu to nie zaszkodzi?
Dziękuję za przepis na bułeczki z ziemniakami. To strzał w 10! Powtórka obowiązkowa!
-
ewena
2011/02/07 09:41:16
Takie chleby to i ja bardzo lubię!...:)
-
Gość: Ag Pe, *.tktelekom.pl
2011/02/07 09:42:28
Wygląda świetnie. Nigdy jeszcze nie robiłam chleba na miodzie, a musi być wspaniały. Musze się wreszcie przekonać i zebrać.
-
2011/02/07 10:22:21
chlebek pierwsza klasa! wygląda wspaniale :)
chlebki z dodatkiem miodu mam już na swoim koncie, ale Twój... wygląda genialnie!
-
justmydelicious
2011/02/07 16:58:19
uwielbiam takie smaki...
-
kulinarnespotkania
2011/02/07 17:30:52
chlebek bardzo smakowity... a ta kromeczke z miodem to chetnie bym zjadla:)
-
zaytoona
2011/02/07 19:39:29
Przepięknie złocisty bochenek...
-
dawny_basik
2011/02/07 19:53:09
Uwielbiam chleby na miodzie, więc i ten mam ochotę upiec, zastanawia mnie tylko, czy faktycznie dodajemy 1 1/2 łyżki a nie łyżeczki drożdży?
-
wariatka327
2011/02/07 23:55:54
Cudna jest ta pierwsza fotka, a chleb wygląda bardzo apetycznie.
Jakoś przymierzam się do wypieku chleba i nie mogę się do tego zabrać...
-
gosiaa99
2011/02/08 04:18:31
Dziękuje bardzo wam ;)))
dawny_basik: Tak łyżki, gdyż przepis jest na dwa bochenki ;)
Pozdrawiam
-
dawny_basik
2011/02/08 19:23:56
Bardzo dziękuję za odpowiedź, nadal wydaje mi się to dużo, ale zrobię zgodnie z tą recepturą.
Pozdrawiam
-
2011/02/11 23:57:55
przepiękne zdjęcia! :-)
aż chce się polizać monitor ;-)
-
Gość: -bakkka-, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/01 15:36:25
mam pytanko czy te chlebki mają na tyle zwartą strukturę że same na blaszce mogą wyrastać? a jeśli użyję keksówek to jakie mają mieć wymiary?
-
gosiaa99
2012/06/01 19:27:01
O ile dobrze pamietam, to chleb moze byc pieczony bez keksowki. Wystarczy, ze uformujesz bochenek i jesli bedzie bardzo "sie rozchodzilo" na boki, to musisz umiesc wtedy w blaszce, a jesli będzie utrzymywal swoj ksztalt, to mozesz spokojnie uformowac na blaszce, a nawet zrobic buleczki.
Natomiast do pieczenia w blachach uzyjesz keksowek o wymiarach 25x7 lub podobnych.
Pozdrawiam
-
Gość: Anijani, *.play-internet.pl
2012/08/20 18:46:35
Chleby wyszły pyszne. Chociaż na taką ilość ciasta dałabym dwa razy więcej ziaren.
-
gosiaa99
2012/08/20 20:41:55
Bardzo sie ciesze, zw chleby sie udaly :)
A ziaren..moze trochę za mało rzeczywiscie..sluszna uwaga:)
Pozdrawiam serdeczenie

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.