Blog > Komentarze do wpisu

Kulki mięsne w pieczarkach

Kuleczki są proste do zrobienia, a przy tym wyglądają bardzo elegancko. Coś nowego dla wszytkich, którym znudził się już zwykły mielony :)

Tutaj najlepiej jest użyć jak największych pieczarek. Ja za pomocą nożyka do masła wybierałam środek z każdego kapelusza, a dzięki czemu mogłam włożyć większą kulkę. Z pozostałych "ogonków" zrobiłam farsz do zapiekanek, więc nic się nie zmarnowało;)

Kuleczki wychodzą soczyste, aromatyczne, przykryte roztopionym serem...pycha!

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :-)

Źródło: Przepis zmodyfikowany : magazyn -Naj

Składniki:

  • 12-14 dużych pieczarek
  • 35- 40dag mielonego mięsa (uźyłam wieprzowego)
  • jajko
  • 4 łyżki tartej bułki
  • średnia cebula-starta na tarce o drobnych oczkach
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • słodka czerowna papryka
  • 2 -3 ząbki  przeciśniętego przez praskę czosnku
  • łyżka masła
  • 2–3 plastry żółtego sera
  • natka

Pieczarki umyj osusz, odetnij ogonki. Mięso połącz z jajkiem, tartą bułką,startą cebulą, czosnkiem i masłem,  przypraw do smaku, wyrób na jednolitą masę. Formuj niewielkie kulki. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułóż kapelusze pieczarek, do każdego włóż kulkę mięsną. Ser pokrój na kwadraty, ułóż na wierzchu mięsa. Zapiekaj około 20-30  min(w zależności od wielkości pieczarek) w temp. 180°C.

Udekoruj natką.

 

wtorek, 08 lutego 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/02/08 06:39:15
Ależ pysznie wyglądają te kuleczki !:)
-
zauberi
2011/02/08 07:23:00
bardzo fajny pomysł z tymi kulkami :) pozdrawiam
-
2011/02/08 07:36:10
o tak, pyszne są! i świetnie się sprawdzają na imprezach :)
-
russkaya
2011/02/08 07:56:24
Świetny pomysł! Naprawdę bardzo pomysłowe i eleganckie :)
-
2011/02/08 07:57:39
świetny pomysł na szybki obiad i to jeszcze jaki smakowity:) pozdrawiam ciepło
-
wiosenka27
2011/02/08 08:00:06
Świetnie się prezentują:)
-
Gość: Ag Pe, *.tktelekom.pl
2011/02/08 08:43:57
Przepyszna sprawa. Też lubię robić takie zapiekanki. Pieczarki w piekarniku nabierają aromatu.
-
edysia79
2011/02/08 08:54:49
Mam ten sam przepis i już nawet czeka w kolejce do zrobienia :)
Wyprzedziłaś mnie ;)
-
mikimama
2011/02/08 09:09:12
Podoba mi się Twój kuleczkowy pomysł!
-
rain1drop
2011/02/08 10:19:57
O, tak - znam ten przepis! Takie robiła moja babcia. Nazywała to faszerowanymi pieczarkami - słusznie zresztą. Są pyszne :)
-
zaytoona
2011/02/08 12:35:03
Świetne na niedzielny obiad! :)
-
monica-wino-i-oliwki
2011/02/08 13:12:56
Ja też lubię kuleczki mięsne, są fajnym rozwiązaniem dla mielonego.
Super się u Ciebie prezentują! Wspaniałe zdjęcia!
-
karmel-itka
2011/02/08 13:27:27
rewelacja!
tak pieknie wyglądają... och, super!
-
Gość: Ivon, 195.117.67.*
2011/02/08 13:29:50
Wyglądają cudownie !!!!
-
majazteca
2011/02/08 14:12:50
Swietnie sie prezentuja :) Ostatnio przegladalam swoje segregatory z przepisami z polskich gazet i natknelam sie tez na takie kuleczki. Nawet myslalam o tym aby je zrobic. Ubieglas mnie :))
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/02/08 14:13:11
Pyszny pomysl!
-
emma001
2011/02/08 16:07:44
Mielone klopsiki z pieczarkami bardzo lubie! ;)
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/08 18:47:28
zjadłabym rakie na obiad, uwielbiam pieczareczki,
ściskam,
szana

www.gastronomygo.blogspot.com
-
kulinarnespotkania
2011/02/08 19:23:24
fajny i smaczny obiadek:)
-
kucharnia
2011/02/08 22:38:49
Fajny pomysł i niezwykle apetycznie wygląda!
Pozdrawiam ciepło:)
-
Gość: ozzie, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/02/08 22:49:40
rewelka!!!!!
-
justmydelicious
2011/02/09 10:04:06
z pieczarkami muszą być przepyszną propozycją na obiad!
-
ugotujmy
2011/02/09 10:11:59
zwykłe mielone znudziły mi się już dawno.. ale takie kuleczki.. chętnie!
-
2011/02/11 00:16:57
Ciekawy pomysł i te zielone akcenty - tu zielone kropeczki, tam zielona foremka, trochę natki - efekt rewelacyjny :) :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.