Blog > Komentarze do wpisu

Czeskie buchty z powidłami

Pyszne drożdżowe bułeczki z powidłami..koniecznie posypane cukrem pudrem :)

Ciasto zrobiłam z połowy przepisu, ale żałuje...nie sądziłam, że tak mi posmakują.

Ciasto wspaniale się wyrabia, jest miękkie i elastyczne. Ładnie się rumieni w czasie pieczenia, więc musicie na nie uważać, żeby za bardzo się nie przypiekły.

Miłej niedzieli!

Na podstawie przepisu: KLIK

Składniki:

  • 650g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży (dodałam 3 łyżeczki suszonych)
  • 6 łyżek rozpuszczonego masła
  • 260ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • powidło, twaróg lub dżem

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić na 15 minut.

Następnie dodać resztę składników. Wyrabiać do czasu, aż powstaną w cieście pęcherzyki powietrza (około 10 -13 minut)

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu podzielić na około 30 części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć na dłoni, a na środek ułożyć łyżeczkę nadzienia.

Dokładnie zakleić tak, aby nadzienie nie wypłynęło.

Formowanie bułeczek:




Ułożyć w formie wyłożonej papierem ( ja robiłam z połowy porcji-stąd okrągła forma.) o wymiarach 33 x22cm. Przykryć i odstawić na napuszenia na 30 minut.

Piec w 185*C przez około 36-40minut do czasu, aż się zarumienią.

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


niedziela, 06 marca 2011, gosiaa99
Tagi: drożdże

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
cucinadellafelicita
2011/03/06 00:49:18
Jakie pyszności! Buchty zawsze i chętnie zjem, tym bardziej na niedzielne śniadanie :)
-
gosiaa99
2011/03/06 05:29:23
Bardzo proszę częstuj się:)
-
wiosenka27
2011/03/06 06:37:51
Wspaniałe bułeczki, niezwykle puszyste:)
-
izaa_a
2011/03/06 07:14:27
piękne...w sam raz na śniadanko...;)
-
gosiaa99
2011/03/06 07:50:33
tak, na sniadanie najlepsze:)
-
majazteca
2011/03/06 08:02:46
Piekne buchty Gosiu :) Juz od dawna mam ochote je upiec i wciaz cos stoi mi na przeszkodzie. Narobilas mi takiej ochoty, ze teraz na pewno sie zmobilizuje (tym bardziej, ze mam w domu powidla sliwkowe robione przez moja mame:))

Pozdrawiam.
-
anna.kaminska.pl
2011/03/06 08:06:50
Lubię takie ,lubię!W sam raz na śniadanie lub na podwieczorek.Ja wolę z nadzieniem owocowym.A Twoje idealnie się upiekły.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
milk_chocolate84
2011/03/06 09:33:30
są wspaniałe :) Jakiś czas temu robiliśmy sobie z synkiem czeski tydzień, wtedy zbierałam się do nich, ale niestety nie udało nam się ich upiec. Szkoda.. bo wyglądają rewelacyjnie :)
-
2011/03/06 10:05:20
wspaniałości!
-
2011/03/06 10:08:23
Oj zrobie je któregoś dnia, bo mówią do mnie "zjedz nie":) pozdrawiam ciepło
-
mikimama
2011/03/06 10:38:57
Wspaniałe! Muszę je upiec...
-
darki85
2011/03/06 11:01:52
to już wiem co zrobię w dzień wolny (: wyglądają przepysznie (:
-
Gość: kabka, *.swiecie.vectranet.pl
2011/03/06 11:19:59
świetne są :-)
-
majanaboxing
2011/03/06 11:27:59
Piękne są! Musze zrobić takie :) Kiedyś robiłam i bardzo nam smakowały:)
-
2011/03/06 12:47:10
Cudne, puszyste. Przydałyby mi się na drogę dzisiaj.
-
2011/03/06 13:02:06
Mmmm,pyszniutko wyglądają! :)
Pozdrawiam cieplutko:)
-
2011/03/06 16:21:49
jem oczami... :)
-
Gość: Kini, *.dynamic.chello.pl
2011/03/06 17:04:42
bardzo przydatna instrukcja obrazkowa! :) chętnie sama upiekę :)
-
Gość: zuzu_g, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/06 18:08:15
nabrałam takiej ochoty, że już mi rosną
-
gosiaa99
2011/03/06 18:47:57
Dziekuje ślicznie:)
zuzu: O tak szybko ? :) Bardzo się cieszę i mam nadzieje, że będą smakować:)
Pozdrawiam
-
justinek222
2011/03/06 20:07:14
Ależ apetycznie wyglądają, jak chałka nadziewana dżemem :)
-
2011/03/06 20:17:31
Wyglądają przepysznie ! Bardzo zgrabne i okrąglutkie Ci wyszły, Gosiu ! :)
-
wykrywaczsmaku
2011/03/06 20:30:47
świetny ten "komiks" z powstawania :) Piękny efekt końcowy i rewelacyjne zdjęcia!
-
Gość: zuzu_g, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/06 20:42:51
już mam, są okąglutkie i rumiane, zrobiłam z nadzieniem budyniowym (budyń waniliowy na sztywno i wkręciłam trochę ajerkoniaku), serowo-kakaowym i z konfiturką którą zrobiłam ze swoich malin - pycha, dziękuję na przepis
-
zaytoona
2011/03/06 21:21:25
Pamiętam takie bułeczki. Mgliście. Z Dzieciństwa. Wspaniale smakowały, nadziane najlepszymi powidłami...
-
gosiaa99
2011/03/07 05:20:33
Dziękuje:))
zuzu_g: Bardzo się cieszę Bardzo mi się podoba, że zrobiłaś, az trzy rodzaje...zdecydowanie wszystkie mi bardzo odpowiadają, a najbardziej podoba mi się wersja serowo-kakaowa..aż tutaj mi pachnie:))
Pozdrawiam
-
judik1119
2011/03/07 08:01:09
Piękności! zjadłabym takie chętnie na śniadanko:) Pozdrawiam:)
-
flusso
2011/03/07 12:50:38
Buchty czekają na mojej liście do zrobienia :) Piękne Ci wyszły!
-
malypopek
2011/03/07 21:15:53
Właśnie się za nie zabieram, tylko mam jedną wątpliwość - masło powinnam rozpuścić, tak? Proszę wybaczyć naiwne pytanie, ale bardzo bym chciała, by buchty mi się udały:) a doświadczenie w pieczeniu takich bułeczek mam zerowe:)
-
gosiaa99
2011/03/07 22:26:06
malypopek: Moja wina..przepraszam..powinnam była napisać dokładniej.
Tak masło powinno być rozpuszczone..juz poprawiam :)
-
Gość: Pepo, *.ekspres.net.pl
2011/03/12 01:15:29
25 koron w Albercie z gruszką ,ze śliwką ,z twarogiem itp
Szkoda czasu i garów.
-
gosiaa99
2011/03/12 03:06:53
Pepo: Nie wiem dlaczego ci nie wyszly...moze napisz dokladnie co poszlo nie tak...
Jesli wszystko zostalo zrobione wedlug instrukcji..nie widze powodu dla ktorego mogly nie wyjsc..moze wina drozdzy ?/
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/05 20:43:37
a opis gdzie

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.