Blog > Komentarze do wpisu

Ciriole bread (włoskie bułeczki)

Jakiś czas temu znalazłam te bułeczki na blogu -Kornika*<-klik) i tak mi się spodobały, że koniecznie musiałam je upiec;) Ciasto zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 7 dużych bułeczek, ale równie dobrze możecie zrobić 12 mniejszych okrągłych lub np. 4 duże bagietki.

Mają chrupiącą skórkę, puszyste i mięciutkie wnętrze..takie jak lubię, a  najbardziej podoba mi się formowanie bułeczek. Jest bardzo łatwe, a dzięki któremu bułki wychodzą bardzo zgrabne-prawie jak z piekarni-).

Polecam!

 

Źródło: Broxholm Road

Składniki:

 

  • 1kg mąki pszennej chlebowej
  • około 550g letniej wody
  • 45g oliwy z oliwek
  • 25g świeżych drożdży
  • 20g soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

W 150g wody rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do dużej miski, dodać oliwę, mąkę i powoli w miarę potrzeby wlewać pozostałą wodę. Na sam koniec wsypać sól.

Wyrabiać ciasto, aż zrobi się jednolite i elastyczne (około 20 minut-ręcznie) Ciasto powinno być sztywne i odchodzić od brzegów miski. Jeśli potrzeba dodać nieco więcej wody lub mąki.

Czystą miski natłuścić odrobiną oliwy i do środka włożyć ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.

Po upływie czasu wyjąć z miski i podzielić na około 12-14 części (lub więcej -wedle uznania).

Każdy kawałek rozwałkować na owalny placek. Zrolować i ułożyć "złączeniem"do dołu na blaszce wyłożonej papierem.

Przykryć i odstawić do napuszenia na 35-45 minut.

Przed włożeniem do piekarnika wierzch naciąć ostrym nożem.

Do osobnego żaroodpornego naczynia lub blaszki wsypać 3/4 szklanki lodu (dzięki temu pieczywo będzie mieć chrupiącą skórkę) i wsunąć do piekarnika wraz z bagietkami.

Piec w 220*C do złotego koloru przez około 20 minut.



 

środa, 20 kwietnia 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
basiap-p
2011/04/20 02:59:15
mają fajny kszałt:)
-
Gość: Kini, *.dynamic.chello.pl
2011/04/20 03:17:08
chętnie bym taką bułeczkę zjadła na śniadanie! :)
-
majanaboxing
2011/04/20 06:38:12
Śliczne te bułeczki i piekne zdjecia!
Miłego dnia Gosiu:)
-
milk_chocolate84
2011/04/20 09:23:46
wspaniałe :)) Ja tak zawsze formuję podłużne bułeczki. Dzięki temu się nie rozjeżdżają :) Pozdrawiam :)
-
judik1119
2011/04/20 10:32:37
Świetne te bułeczki, super mają kształt a nie robi się ich w skomplikowany sposób:)
-
2011/04/20 10:49:12
Wspaniałe.
-
2011/04/20 13:33:13
Apetyczne :)
-
niepokornik
2011/04/20 13:42:14
Super Ci wyszły! cieszę się, że Ci smakowały!
-
wiosenka27
2011/04/20 18:44:32
Świetne są:)
-
gotujebolubi
2011/04/20 18:48:21
Cudne!
-
kulinarnespotkania
2011/04/20 19:54:42
bardzo ladniutkie buleczki i na pewno smaczne:)
-
2011/04/20 19:55:02
Myślę, że się skuszę na te bułeczki.
Z Twojego przepisu na focaccię upiekłam focacię, a potem z tych samych proporcji, zamieniając mąki bułki pszenno-orkiszowe. Dawno takich pysznych nie jadłam. Przepisy opublikuję po świętach:)
-
soul_kitchen
2011/04/20 23:03:59
co za cudne bułeczki... niesamowicie muszą pachnieć i smakować:)
-
tu-tusia
2011/04/21 11:38:41
Muszę się chyba znowu z bułkami zaprzyjaźnić, bo ostatnio zawsze chleby wygrywają ;)
-
joanna-kuchareczka
2011/04/22 22:39:00
Świetny kształt. Bardzo fajne.
Gosiu życzę Ci zdrowych, radosnych i wesołych Świąt Wielkanocnych.
-
2011/04/22 23:08:46
Gosiu spokojnych i rodzinnych świąt.
-
majanaboxing
2011/04/23 14:19:42
Gosiu, zycze Tobie i Twoim Bliskim radosnych Swiąt Wielkanocnych !:)
-
diab79
2011/04/23 16:28:00
Cudne. Dobrze, że komputer nie przesyła zapachów, bo na sam widok zrobiłam się głodna :)
-
2011/04/23 23:46:55
Śliczne !
Wesołych Świąt !!!
-
atina_bc
2011/04/24 07:10:08
Cudowne!

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt!
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/04/24 07:53:36
Radości i pięknych chwil na ten świąteczny czas życzę Tobie i najbliższym. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
bryssska
2011/04/24 11:53:10
Ja z okazji świąt Wielkanocnych życzę ci dużo radości, której moc przesłoni troski codzienności. Miłej atmosfery oraz mokrego dyngusa :)
-
basiap-p
2011/04/26 18:42:32
Gosiu, upiekłam. Są pyszne!! Dziękuję!
-
agat-ka11
2011/04/27 17:46:18
Wyglądają smakowicie a do tego przepis wydaje się bardzo prosty. I do tego "włoskie"... to mnie najbardziej przekonuje, żeby spróbować:)
-
maly-kuchcik
2011/05/01 13:23:52
Jak byłam we Włoszech u koleżanki to właśnie takie jadłam! ; D
Są cudowne ; D

zapraszam również do mnie - www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl, pozdrawiam ; )
-
wiosanna
2011/05/14 23:53:21
Prześliczne. Muszę wrócić do swoich prób z bułkami. Póki co to moja pięta achilesowa
-
Gość: Vicki, *.pools.arcor-ip.net
2013/12/10 22:45:46
Pieklam dzis te buleczki,ale nie sa pulchne. Ciasto bardzo ladnie wyroslo. Jaka make chlebowa Pani uzywa do tych buleczek? Dalam 500g pszennej chlebowej typ 650 i 500g pszennej chlebowej typ 750, nie mialam oliwy z oliwek i dalam olej rzepakowy.
Serdecznie pozdrawiam i gratuluje udanej strony.
Wesolych Swiat
-
gosiaa99
2013/12/10 23:48:41
Nie powiem ci nic o numeracji, bo na florydzie jest dostepna maka chlebowa....i nietestety jeden rodzaj..nie pisze jaki numer, wiec ciezko mi doradzic. Ale jesli buleczki byly malo pulchne, to znaczy, ze moze po uksztalotowaniu za kiepsko wyrosly. Czasami gdy jest zimno bulki potrzebuja wiecej czasu. Przed wlozeniem do Pieca powinny prawie podwoic objetosc. Jeszce co mi do glowy przychodzi, to zbyt duza ilosc maki...moze podczas ksztalowania bulek mialas za duzo maki, ja zawsze przy walkowaniu uzywam jak najmniej sie da, aby juz nie wtlaczac do ciasta wiecej maki.
Pozdawiam serdecznie
-
2013/12/18 22:07:31
Dziekuje za dopowiedz.Buleczki robilam znowu i wyszly super.Podam Ci super przepis na rogaliki drozdzowe, jest to ciasto na smietanie, ktore po wyrobieniu wyrasta w lodowce.Sa bardzo smaczne, kruche ala polfrancuskie.
Skladniki
250g masla(lub margaryna, ale z maslem jest lepsze)
okolo 500g maki pszennej (moze byc troche wiecej )
42g drozdzy swiezych
2 jajka
1 lyzeczka soli (plaska)
200g smietany slodkiej
1 cukier waniliowy
Dzem lub marmolada
Wykonanie
Maka, cukier waniliowy, zoltka, maslo sol siekac nozem
Drozdze rozpuscic w smietanie i dodac do ciasta, ktore zagniesc(jak sie lepi do rak to podsypac maka musi byc gladkie i lsniace)
Gotowe ciasto wlozyc na 1 godz do lodowki(moze byc dluzej)
Rozwalkowac i wykrawac trojkaty. Na rog kazdego trojkata nalozyc dzem i zwinac rogalik. Z 2 bialek ubic piane, ktora klasc na rogalik. Nastepnie kazdy rogalik posypac cukrem. Rogaliki ulozyc na blasze. Nagrzac piekarnik 180°C i piec 15-20min do zrumienienia.
Zycze smacznego

-
gosiaa99
2013/12/19 00:44:52
Dziekuje ci bardzo. Przepis mi sie podoba, ale chodzi tutaj o smietanke kremowke tak.? Wole sie upewnic zanim je upieke:)
Pozdawiam
-
2013/12/20 12:30:45
Witam
Daje smietane kremowke, a ciasto lepiej cienko rozwalkowac (jest bardziej kruche )
Pozdrawiam
-
gosiaa99
2013/12/21 00:56:14
Zrozumialam:) dziekuje slicznie

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.