Blog > Komentarze do wpisu

Chleb wiejski na zakwasie

Nareszcie mam zakwas!: ) Tak dawno nie piekłam żadnego "zakwasowca", że nie mogłam się tym bochenkiem nacieszyć:) Z pewnością w ten weekend zabiorę się za kolejny chleb:)

A ten dzisiejszy pszenny z dodatkiem mąki żytniej( takie najbardziej lubię) jest pyszny! Z chrupiącą dobrze przypieczoną skórką, sprężystym dziurkowatym wnętrzem... bardzo dobry! Możecie go upiec w koszyczku, ale też w formie pięknie wyrośnie. 

Gorąco polecam!

Składniki na jeden średni bochenek:

  • 1/3 szklanki bardzo aktywnego zakwasu żytniego 
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 do 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
  • 1/3 szklanki mąki żytniej
  • 1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie-ja nie dodawałam)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Zakwas wymieszać z wodą i cukrem.

Mąkę pszenną(zacząć od 2 szklanek), żytnią, sól i  drożdże* wsypać do dużej miski. Dodać wodę wraz z zakwasem i zacząć wyrabiać. Ciasto powinno być sztywne, jeśli potrzeba dodać nieco więcej mąki pszennej lub wody. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 20 minut, aż zrobi się gładkie, jednolite i elastyczne.


Następnie czystą miskę nasmarować odrobiną tłuszczu (np.oliwą ) Ciasto przełożyć do miski, przkyryć i odstawić do podwojenia objętości na około 3 godziny ( w zależności od naszego zakwasu i dodatku drożdży).

Piekarnik rozgrzewamy do 230*C

Z ciasta formujemy zgrabną kulę i umieszamy w obsypanym mąką koszyku lub formujemy podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej keksówce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

 

Do piekarnika wsuwamy blachę wypełnioną 3/4 szklanki wody lub kostkami lodu (w czasie pieczenia zacznie parować, co w efekcie da nam chrupiącą i pyszną skórkę)

Chleb przed wsunięciem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.

Pieczemy pierwsze 12 minut w 230*C, a kolejne 30  w 200*C.

Smacznego!


 

piątek, 06 maja 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/05/06 06:38:50
O wow! Ale piekny ten chlebek! Ma cudną skórkę i wnetrze, idealny :)
-
2011/05/06 07:05:01
Piękny ! Domowy , mniam !

Dawno nie piekłam nic na zakwasie, ciągle brak mi czasu na jego pilnowanie :( Ale mam ususzony w słoiczku i czeka na spokojniejsze czasy ;)
-
panna_malwinna
2011/05/06 08:25:27
jaką on ma piękną skórkę! chleb wręcz idealny;)
-
milk_chocolate84
2011/05/06 08:36:12
ja też chce mieć zakwas :(
Nie mam pojęcie jak się do tego zabrać. Trzeba odszukać internetowe strony o hodowli zakwasu :)
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.adsl.inetia.pl
2011/05/06 10:55:38
Dla mnie upieczenie chleba to już wyższa szkoła jazdy. Piękny !
-
kulinarnespotkania
2011/05/06 15:21:19
piekny bochenek:) moge sobie tylko wyobrazic, ze smakuje pycha:)
-
wiosenka27
2011/05/06 15:49:00
Cudowny bochenek:)
-
2011/05/06 18:34:49
Przepiękny ech ta skórka w całosci była by moja. Uwielbiam :)
-
trzcinowisko
2011/05/06 18:40:11
Wyglada fenomenalnie!
-
2011/05/06 19:43:01
za taka skórkę w chlebie to ja dam sie pokroić...idealna...a zapach domowego chleba...no cóż ...ja już sobie nie wyobrażam życia bez jego pieczenia:) pozdrawiam
-
2011/05/06 20:11:50
Cudowny. Ja jutro jak zwykle mam dzień pieczenia chleba :)
-
maly-kuchcik
2011/05/08 12:34:11
Pyszności!
Upeikł sie wspaniale!
:)
pozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
-
1urtica
2011/05/09 21:35:50
Chlebek wspaniały. Ja również uwielbiam piec, a ten pewnie będzie pewnie moim następnym :) Mam tylko pytanie jaką lepiej dać mąkę żytnią chlebową czy razową? Czy jest to obojętne?
-
gosiaa99
2011/05/10 12:38:21
Bardzo sie ciesze:)
Jesli chodzi o maka to ja dodalam razowa, ale mozesz rownie dobrze zastapic chlebowa ;)
Pozdrawiam
-
1urtica
2011/05/10 15:59:50
Gosiu (moja imienniczko :)) bardzo dziękuję za odpowiedź :) Zrobię chyba z razową. Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/06/10 07:02:14
Ten chlebuś jest poo prostu cudowny ....kolejnym razem zrobie go z podwójnej porcji, zeby zostało na drug dzień:)
-
1urtica
2011/06/26 14:57:26
Gosiu, no w końcu upiekłam ten chlebek :) Jest przepyszny. Zapraszam do mnie na kromeczkę ;) Pozdrawiam cieplutko ;)
-
kaspiecze
2011/07/05 15:00:12
przyłączam się do grona zachwalających chleb :) bardzo smaczny!!!
-
gosiaa99
2011/07/05 23:20:40
Wspaniale! Ogromnie sie ciesze, ze smakuje:)
-
Gość: Agos, *.cm.vtr.net
2012/04/03 21:59:39
zrobiłam... ale nie chciał mi rosnąć, może powiększył objętoś o około 1/3, po drugim wyrastaniu w foramce też się troszkę podniósł, i w piecu też, ale to były minimalne zmiany. Użyłam zakwasu po dokarmiarniu, jakieś 10-12 godzin. Zakwas jest jeszcze młody ale poprzedni chleb, który robiłam wyrósł książkowo. Nie dodawałam drożdży. Na razie stygnie. Ciasto było bardzo gęste przy wyrabianu, ale elastyczne i gładkie. W czym może tkwić problem? Może zakwas, za długo go trzymałam po dokarmieniu, czy to jednak brak drożdży? Jak ostygnie to skosztuje, jak bdzie w smaku dobry to dam mu drugą szansę i upiekę w pszyszłym tygodniu. Pozdrawiam gorąco. Świetny blog i świetne chleby. Pozwoliłam sobie zanotować kilka przepisów i spróbować je upiec.
-
gosiaa99
2012/04/04 01:52:51
Agos:
Wyglada na to, ze cos jest nie tak z twoim zakwasem lub temperatura w jakiej wyrastal chleb byla zbyt niska. Zdarzylo mi sie, ze chleb nie chcial mi rosnac, bo w domu chodzila klimatyzacja....wtedy ustawilam piekarnik na prawie najmniejsza temp, otowrzylam dzwiczki i postawialam na nich chleb, przykrylam i wtedy ciasto mi szybko zaczelo rosnac ;)
Natomiast jest jednak temp. byla odpowiednia to mysle, ze zakwas byl nie dostatecznie dokarmiony i przez co nie byl w stanie "podniesc" ciasta. DObrze dokarmiony zakwas powinniem miec mnostwo babelek, ladnie przynajmniej podwoic objetosc po dokarmieniu ( potem opasc) Mi wielkorotnie sie zdarzalo, ze zakwasy az przerastaly pojemniki..a potem bylo szorowaniu kuchni :))
Chlebek jest bardzo dobry jak do tej pory wszystkim ladnie wychodzil. NIe przejmuj sie i mam nadzieje,ze dasz mu jeszcze jedna szanse. Jesli masz wrazenie, ze zakwas moze byc dalej za slaby, to dosyp szczypte drozdzy :)
A tak pozatym dokarmiaj i obserwuj :)
Pozdrawiam seredecznie i mam nadzieje, ze troche pomoglam.
Trzymam kciuki za kolejne wypieki z pewnoscia udane!!
-
Gość: Agos, *.cm.vtr.net
2012/04/04 03:07:08
Dzięki za szybką odpowiedź. Kurcze z tego co napisałaś to mój zakwas zachowywał się wzorowo, dokarmiłam do wieczorem, przez noc bąbelkował bardzo, nad ranem około 6am podwoił objętość. Za chleb zabrałam się dwie godziny późńiej, kiedy już powoli zaczął opadać. Temperatura też kurcze wysoka, około 25 stopni. Może jest po prostu za młody. W poprzednim chlebie jednak dodałam go więcej niż w przepisie. Przy tym chlebie trzymałam się przepisu. Chleb faktycznie pyszny, smaczny, z chrupiącą skórką. Dam mu drugą szansę. dzięki za pomoc, pozdrawiam gorąco :)
-
gosiaa99
2012/04/04 23:52:55
Jeszcze co mi przyszlo do glowy..w chlebie jest tutaj duza ilosc maki pszennej, a nie wiele zytniej. Chleb zdecydowanie ( i zakwas takze)"latwiej" rosnie kiedy jest zrobiony z maki zytniej. Mlody zakwas zawsze karmie maka zytnia, a dopiero starszy powoli przyzwyczajac do pszennej. Mozesz jeszcze dosypac troszke wiecej moze o 1/3 szklanki maki zytniej? Nie wiem czy to wiele pomoze, ale mysle, ze warto sprobowac jesli problem bedzie powracal.
Pozdrawiam
-
Gość: Agos, *.cm.vtr.net
2012/04/10 20:14:07
Zrobiłam drugie podejście do chleba. Skorzystałam z Twoich rad i tym razem pięknie wyszedł. Efekt jest widoczny na moim blogu :)) dzięki i pozdrawiam :)
-
gosiaa99
2012/04/12 01:43:30
Tak sie ciesze!:)))) I juz idea zagladnac jak ci wyszedl :)
-
Gość: Johnny Q, *.radiosiec.pl
2012/12/22 12:54:39
Jak długo powinien się piec chleb z podwójnej porcji
-
gosiaa99
2012/12/22 13:53:50
Taki ogromny bochenek to na pewno z 50 minut powinnien sie piec, ale ja specjalnie nigdy nie zwracam uwagi na czas, a pieke chleb tak długo, az zrobi sie rumiany, a postukany od spostu będzie wydawał głuchy odgłos.
-
Gość: kate128, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/17 12:48:42
Czy znajdę tu jakiś przepis na zakwas???
-
gosiaa99
2013/12/18 02:27:11
Hmn niestety nie....ale tutaj mozesz znalesc przepis trzypomidory.blox.pl/2011/02/Zakwas-wedlug-Tatter.html
-
Gość: malwa, *.play-internet.pl
2015/02/10 14:56:58
Upiekłam . Wyszedł wspaniały , pulchny , pachnący . Mój ślubny zachwycony.Dziękuję za przepis. Chlebki na zakwasie wypiekam 3 lata , ciągle poszukuję nowych smaków .Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję !

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.