Blog > Komentarze do wpisu

Rolada biszkoptowa z jeżynami

Przepis dla wszystkich, którzy mają zamiar zrobić roladę po raz pierwszy. Biszkopt jest bardzo elastyczny i miękki- nie ma mowy, że pęknie podczas zwijania. Nadzienie zrobione jest z ubitej na sztywno śmietanki, odrobiny cukru i świeżych jeżyn--pycha!:) Zrobienie rolady wcale nie jest takie trudne!

p.s biszkopt pieczemy na dużej blaszce najlepiej takiej do ciasteczek, dzięki czemu będzie nam łatwo go zwinąć.

ji

Źródło: "Adam po pracy"-autor Adam Chrząstowski

Biszkopt

  • 4 jajka 
  • 200g cukru pudru
  • 5 łyżek mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 250g jeżyn
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • olej


Ubij jajka z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszysta masę. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na blasze rozłóż papier pergaminowy wysmarowany tłuszczem i na tym rozsmaruj masę biszkoptową. Piecz 8-10 minut w piekarniku o temp 190 st.C. Natychmiast po upieczeniu odwróć ciasto, oderwij papier i przykryj ściereczką. Ubij śmietankę na pianę i dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Rozsmaruj śmietanę na biszkopcie. Na skraju ułóż jeżyny i zwiń roladę. Odstaw zawiniętą roladę do lodówki by ściągnęła. Podawaj pokrojoną w plastry.


wtorek, 24 maja 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
basiap-p
2011/05/24 03:04:52
wreszcie może się odważę ;)
-
majanaboxing
2011/05/24 06:44:43
Cuuudna! Jeszcze nie robiłam rolady hehe;D
Pozdrowienia:)
-
panna_malwinna
2011/05/24 07:43:11
zawsze bałam się zwijania rolad. Twoja wygląda obłędnie smakowicie;)
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.adsl.inetia.pl
2011/05/24 08:23:21
Gosia nie można tak z rana pokazywać takich pyszności :). Kusisz dziewczyno, a u mnie w domu nie ma nic słodkiego. Szkoda, że nie mieszkasz blisko, bo już bym była z kawą u Ciebie. Pozdrawiam :)
-
2011/05/24 08:33:23
z rana takimi wypiekami kusisz, nono
-
2011/05/24 08:37:34
No tak rolada niektórych przeraża, ja jeszcze też nie piekłam ale już niedługo planuję mój pierwszy raz :) Twoja przesmacznie wygląda :)
-
megakomp
2011/05/24 09:05:37
Jejku, nie mogę się doczekać świeżych jeżyn! Ale, póki co, chyba zrobię roladę z truskawkami :).
-
burczymiwbrzuchu
2011/05/24 09:30:52
Piękna i apetyczna!
-
2011/05/24 11:49:11
Wspaniała. Dla mnie rolady to ciasto na lato. Czyli już niedługo.
-
monica-wino-i-oliwki
2011/05/24 13:12:43
Chyba najbardziej denerwującą rzeczą podczas pieczenia rolady jest właśnie jej późnejsze pęknie/łamanie się, gdy ciasto ma źle dobrane skladniki.
Twoja prezentuje się wyśmienicie :)
-
judik1119
2011/05/24 14:35:46
Rolada wygląda cudownie:)
-
karmel-itka
2011/05/24 15:20:32
och, te jeżyny!
cudny smak lata.
-
martex.82
2011/05/24 15:47:48
o coś dla mnie, bo pierwsza rolada jeszcze przede mną, Twoja rewelacyjna :)
-
2011/05/24 16:33:52
Wygląda bardzo zachęcająco ! :)
-
cukrowawrozka
2011/05/24 17:26:15
To przepis na taki niezawodny biszkopt chętnie podkradnę, bo też jeszcze rolady nie robiłam.. :)
-
cukrowawrozka
2011/05/24 17:26:29
To przepis na taki niezawodny biszkopt chętnie podkradnę, bo też jeszcze rolady nie robiłam.. :)
-
maly-kuchcik
2011/05/24 18:14:32
Juz jeżyny?
Super, ale u mnie jeszcze nie ma.
Taka rolada musi być przeeepyszna :)
-
kulinarnespotkania
2011/05/24 20:32:11
coz moge powiedziec... piekna:)
-
justmydelicious
2011/05/25 10:41:44
już jeżyny wypatrzyłaś? nie mogę się ich doczekać!
-
zaytoona
2011/05/25 20:32:05
Rolady lubię średnio. Ale ta, którą piekłam jakiś czas temu wspołnie z Anią z Tu i teraz przekonała mnie, że mogą być naprawdę przepyszne i przy pieczeniu dostarczyć mnóstwo zabawy. Może więc skuszę się i na tą?

Pozdrawiam!
-
justinek222
2011/05/27 21:34:25
Wygląda super tylko gdzie teraz znaleźć jeżyny :)
-
nemisiek
2011/05/28 23:02:25
Twój przepis spadł mi z blogowego nieba:) Co roku na działce mam wysyp jeżyn i kompletnie nie mam już pomysłów jak je wykorzystać!
-
2011/08/07 10:07:37
wlasnie wykonuje ten przepis...pierwsza uwaga: za malo maki! musialam niezle dosypac ( z 3 lyzki) zeby to ciasto wygladalo jak biszkoptowe.
dwa: po co olej w nadzieniu? pozniej juz o nim nie wspominasz - i dobrze! ;)
trzy: strasznie duzo cukru wszedzie...200 gr w ciescie (w klasycznym przepisie na biszkopt dajesz mniej niz pol szklanki...) + caly waniliowy i jeszcze lyzka pudru do smietany?!
Mam nadzieje, ze po drobnych modyfikacjach rolada jednak sie upiecze i bedzie smakowita, tak jak ta z Twojego zdjecia

Pozdrawiam

Ajlona
-
gosiaa99
2011/08/07 13:31:39
Ajlona82: Pamietaj, ze nie pieczesz biszkoptu do tortu. Biszkopt musi zawierac malo maki, dzieki czemu jest elastyczne i zwinie sie w rolade. Jesli bedzie za duzo maka, to zwyczajnie popeka przy zwijaniu.
Olej jest do smarowania blachy, ale wykresle go, bo rzeczywiscie jest tam nie potrzebny :)
A biszkopt jest slodki, w nadzieniu jest tylko 4 łyzki + cukier waniliowy, ale to kwestia indywidualna i mozna oczywscie modyfikowac wedle swoich upodoban :)
Mam nadzieje, ze rolada ladnie ci sie zwinie
Trzymam kciuki!

-
Gość: Ari, *.static.tvk.wroc.pl
2013/01/26 18:43:29
Niestety po dwóch próbach, biszkopt się nie udał :/ Piekę już kilka lat, z Twoich przepisów korzystam w szczególności bo są świetne i tak myślałam i tym razem... W pieczeniu biszkoptów też mam pewne doświadczenie, ale pierwszy raz robiłam roladę. Ta "z czarnego lasu" wyszła świetna ! Wszyscy myśleli, że ją kupiłam :D Ale ten przepis na biszkopt kompletnie nie wyszedł, zrobiłam dwa razy pod rząd wedle wskazówek i podejrzewam, że to jakiś zakalec był... najpierw piekłam go lekko ponad 10 minut i myślałam, że się nie dopiekł po prostu, ale za drugim razem po 25 ! minutach pieczenia wyszedł praktycznie taki sam... jakby niedopieczony w środku :( Wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze, jajka świeże... godzinę wcześniej piekłam właśnie tę drugą roladę - z czarnego lasu i wyszła rewelacja, a te biszkopty tragedia :( Masz może jakieś wskazówki, czemu tak się stało ??
-
gosiaa99
2013/01/26 23:49:10
Ogromnie codziennej za komentarz. Rolade robiłam dwa razy i mi za każdym razem wyszła. Z twojego opisu wyglada, ze brakuje mąki....będę musiała poprobowac kilka przepisów na rolach i podać inny przepis, a ten usune. Dwa razy pod rząd, jak coś nie wychodzi to coś nie tak z przepisem. Nie chce, żeby ktoś jeszcze zmarnował sobie składniki..staram sie jak mogę, żeby przepisy zawsze wychodziły i były idealne. Dziękuje ci serdecznie za komentarz i cieszę sie, ze choć rolada z czarnego lasu sie udała:-)
Akurat mam jutro dzień wolny, a rolach już dawno nie pieklam, więc jutro będę kombinować w kuchni.
Pozdrawiam serdecznie.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.