Blog > Komentarze do wpisu

Bagietki czosnkowe

Lubicie czosnek?, bo ja wprost uwielbiam! Chyba nie ma dania, do którego nie dodaje czosnku..choćby odrobiny :) Doskonale smakuje pieczywo z jego dodatkiem... a dzisiejsze bagietki tak pachną, że nie można się im oprzeć. Co prawda tylko glazura jest czosnkowa, ale jeśli używacie suchego czosnku, to proponuje dodać do ciasta około 1/2 łyżeczki- dla dodatkowego aromatu.

Takie paluchy czosnkowe idealnie pasują do sałaty, lekko zarumienione i podane z ziołową oliwą.

Gorąco polecam!

Na podstawie przepisu : XXXX

Składniki na 6 bagietek

  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki mleka(dałam 1/3)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy

Glazura czosnkowa:

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • ulubione zioła (opcjonalnie)

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z roztopionym masłem.

 

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę, mleko  i wodę z dodatkami.

Wszystko wymieszać.

Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski ( w razie potrzeby dodać nieco więcej wody lub mąki)

Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zrobi się elastyczne i jednolite ( około 7 minut)

Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (około 1 i 1/2 godziny)

Następnie rozwałkowujemy na prostokąt( mniej więcej 20- 35cm), dzielimy na 3-4cm długie pasy ( 6 części).

Każdy "skręcamy" wokół własnej osi i układamy na blaszce wyłożonej papierem.

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut( powinny" prawie"podwoić objętość)

Przed pieczeniem smarujemy glazurą czosnkową i posypujemy ziołami.

Piec w 190*C przez około 25 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 27 czerwca 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/06/27 06:29:42
Jestem teraz czasowa więc chętnie zrobię takie bagietki bo strasznie mnie kuszą:)
-
annas1964
2011/06/27 06:38:29
Uwielbiam czosnkowe pieczywo. Chętnie skorzystam z przepisu:)
-
panna_malwinna
2011/06/27 06:50:46
idealne na śniadanko;) przepis wrzucam do ulubionych- chętnie upiekę je w weekend
-
majanaboxing
2011/06/27 06:52:46
Uwielbiam czosnek, a te bagietki są cudne!:)
-
milk_chocolate84
2011/06/27 07:01:46
właśnie o takich paluchach myśleliśmy w weekend.. ale w końcu były cebularze ;) Na czosnek też przyjdzie pora :)
-
2011/06/27 07:37:33
Idealne na śniadanie! Pięknie wyglądają :)
-
kaspiecze
2011/06/27 08:15:55
przepadam za czosnkiem, a takie bagietki to już poezja smaku. wystarczy mi masełko i są palce lizać :)
-
2011/06/27 09:14:45
ja tez , ja tez lubię czosnek,a te są jeszcze uroczo pokręcone , piękne bagietki
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/06/27 09:39:43
Ja tez uwielbiam czosnek, a twoje bagietki wygladaja przeslicznie!
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2011/06/27 09:55:28
O rany... przepiękne te bagietki! I zdjęcia rewelacyjne, to jest szutka zaprezentować coś pysznego tak, by miało się chęć zjeść pół monitora :D
-
Gość: nitka, *.e-wro.net.pl
2011/06/27 10:30:18
Wyglądają tak pięknie, że niemal czuję ich zapach... jak nie dziś to jutro na pewno spróbuję :)
-
monica-wino-i-oliwki
2011/06/27 11:25:42
Wspaniałe!
...chyba nic więcej z siebie nie wyduszę, bo wyszły Ci wprost cudownie!
-
berrypunch
2011/06/27 11:42:47
Takie bagietki są pyszne jak są z grila :) cudowne !
-
Gość: MałgosiaZ, *.ip.netia.com.pl
2011/06/27 13:36:39
ale fajnie je poskrecałaś! że ja nie wpadłam na taki pomysł!
-
dusiowaa
2011/06/27 13:45:36
I ja jestem zwolenniczką pieczywa czosnkowe i nawet drożdże w tym przepisie mnie nie odstraszą, będę próbować robić
-
gosiaa99
2011/06/27 15:20:00
Ciesze sie, ze bedzie probowac:)
Bagietki nam bardzo smakowaly, wiec mam nadzieje, ze im wam przypadna do gustu:)
-
waniliowakawiarenka
2011/06/27 16:28:50
wyglądają wspaniale!!!! U nas na razie jednak chlebek na zawkasie:)ale chętnie wrócę do Ciebie po przepis:)można?:)
-
2011/06/27 16:51:43
Rewelacja. Dzisiaj przekopywałam internet i przeczytałam, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, że drożdże nie lubią się z czosnkiem. Jakoś nie do końca w to wierzę, bo przecież pieczywo czosnkowo to jedno z lepszych.
-
gosiaa99
2011/06/27 17:20:11
waniliowakawiarenka: Oczywsice, ze tak ;))
kabamaiga: A wiesz nie wiedzialam o tym..ciekawe. Akurat tutaj do ciasta nie dodaje sie czosnku, ale pieklam bulki, gdzie czosnek dodawany byl do ciasta i nie mialam problemow z wyrosnieciem. Wiesz teraz z ciekawosci poszperwam w internecie !:)
-
justmydelicious
2011/06/27 20:47:01
muszą być pysznie aromatyczne :)
-
anna.kaminska.pl
2011/06/27 20:47:54
Są boskie! Muszę je upiec.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
la_mad
2011/06/27 21:18:30
O rany, rewelacja :) Jak zwykle u Ciebie znajduję pieczywko, które trafia w sam środek moich upodobań :) No cóż, trzeba będzie upiec. Pozdrawiam ciepło :)
-
justinek222
2011/06/27 22:08:41
O raju, zrobię je na pewno, bo też uwielbiam czosnek :)
-
2011/06/28 01:11:41
Bede musiała zrobić, bardzo lubimy pieczywko czosnkowe :)
-
Gość: Agulka, *.hsd1.il.comcast.net
2011/06/28 17:06:32
Witam, Mam pytanko....Bede piekla te bagietki, bo uwielbiam ciasto czosnkowe....a dmowej roboty bedzie napewno bardzo smakowalo (nawet jak nie wyjdzie:P) No ale chcialabym uzyc swiezych drozdzy, czy to bedzie poprostu podwojona porcja suszonych? dziekuje za wyjasnienie.
-
2011/06/28 19:17:13
świetny sposób formowania bagietek:) ...a czosnkowych jeszcze nie jadłam ....aż żałuję:)
-
gosiaa99
2011/06/28 23:26:37
Dziekuje za wszystkie komentarze;)
Agulka: Tak- tutaj dwie lyzczeczki suszonych czyli 7g - wiec swiezych bedzie 14g ;-)
Pozdrzawiam i trzymam kciuki!
-
Gość: bijana, *.b-ras1.bdt.dublin.eircom.net
2011/07/07 10:02:23
Gosiu ja tez przylączam sie do zachwytow, bagietki wyglądają idealnie, a ten czosnek- juz je uwielbiam !

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.