Blog > Komentarze do wpisu

Chleb mieszany na zakwasie

Tym razem nie udało mi się zrobić zdjęcia bochenka w całości...ale chleb ma pięknie przypieczoną skórkę!

Bardzo ładnie i szybko się rumieni..wręcz musiałam uważać na niego, aby za bardzo się nie przypiekł ;-) To jeden z tych chlebów, które piekę najczęściej. Ziemniaka praktycznie nigdy nie gotuję specjalnie, a po prostu zostawiam z obiadu :) Chleb wychodzi przepyszny, dziurkowaty i co najważniejsze pozostaje długo świeży:-)

Gorąco polecam!

Składniki:

Zaczyn:

  • 4 łyżki zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki wody

Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą połączyć.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-14 godzin.

Zaczyn przez ten czasu powinien podwoić objętość i zacząć powoli opadać.

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 2 i 3/4 do 3 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 1 średni, ugotowany i rozgnieciony ziemniak
  • około 3/4 szklanki letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki melasy (można zastąpić miodem)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka drożdży (opcjonalnie)

Do zaczynu dodajemy wodę, melasę, ziemniaka,sól i 2 szklanki mąki pszennej.

(w przypadku drożdży wystarczy je wcześniej rozpuścić w wodzie)

Zaczynamy wyrabiać i dosypujemy tyle mąki, aby ciasto zrobiło się sztywne.

Wyrabiamy przez kilka minut, aby ciasto zrobiło się jednolite.

Do czystej miski wlewamy oliwę. Wkładamy ciasto i obracamy tak, aby było z każdej strony natłuszczone.

Odstawiamy do podwojenia objętości na mniej więcej 3 godziny-w zależności od temp. otoczenia. ( w przypadku użycia drożdży około 1 i 1/2 godziny)

Następnie wyciągamy na blat, formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek (jeśli używamy blachy) Wkładamy do koszyka dobrze posypanego mąką (chleby z ziemniakami "lubią się przyklejać do kosza, więc dla ułatwienia pracy proponuje użycie keksówki)

Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2-2 godziny ( dla drożdżowego około godziny)

Przed pieczeniem chleb należy naciąć ostrym nożem w kilku miejscach.

Pieczemy pierwsze 15 minut w 220*C, a kolejne 20 -30 w 195*C.


 

Smacznego!

 

 

poniedziałek, 20 czerwca 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: ozzie, *.multi-play.net.pl
2011/06/20 23:13:42
cudnie "dziużasty" lubię go już :))
-
Gość: Ola, *.dynamic.chello.pl
2011/06/20 23:27:38
pysznie wygląda! muszę go koniecznie wyprobować!
-
majanaboxing
2011/06/21 06:38:12
Śliczny chleb i piękne zdjęcia!:)
-
2011/06/21 07:56:33
Świetny chlebuś :) Jak dla mnie skórka im więcej przypieczona tym smaczniejsza ech chrupałabym, chrupała :)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/06/21 08:41:40
Wyglada cudnie, lubie takie chleby z duzymi dziurami... Cos mi sie zdaje, ze zagosci u mnie juz wkrotce!
-
ugotujmy
2011/06/21 08:51:15
znów znajduję cudny domowy bochenek.
-
milk_chocolate84
2011/06/21 09:24:15
wspaniały miąższ. Na pewno zrobię :) Dzisiaj nastawiłam żytni, będę piec wieczorem, ale na ten też się na pewno się skusze w końcu :)
-
Gość: bijana, *.b-ras1.bdt.dublin.eircom.net
2011/06/21 09:48:51
sliczny chlebek, zapisuje i bede piec.pozdr
-
2011/06/21 22:29:45
Gosiu, kolejny chlebuś do wypróbowania:) pieknie ci wyszedł:) pozdrawiam
-
2011/06/22 11:09:04
Wart by go wypróbować, bo wygląda bardzo zachęcająco :) Cudne , apetyczne ujecia
-
Gość: Pat, *.static.tvk.wroc.pl
2011/07/06 19:52:13
A ja mam takie pytanko... czym jest ten zakwas, który dodajemy do zaczynu ?? Bo nie mogę w ogóle skojarzyć :)
-
gosiaa99
2011/07/06 21:53:26
Pat: Zakwas robimy z maki ( najczesciej zytniej) i wody. Mniej wiecej przez 4 czasem do 7 dni stoji on w cieplym miejscu, a kazdego dnia dokarmiamay go swiaza woda i maka.
W efekcie rozwijaja sie bakterie, zakwas zaczyna nam rosnac i babelkowac.
Krotko mowiac, zastepuje nam drozdze. Chleby na nim wspaniale smakuja, dlugo zachowuja swiezosc..takie jak robily nasze babcie:)
Niestety jeszcze nie mam dokladnego przepisu na blogu... mam zbyt malo czasu, ale obiecuje zrobic dokladna instrukcje. A na razie odsylam do strony na ktorej mozesz poczytac o zakwasie;-) www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.