Blog > Komentarze do wpisu

Placek kukurydziany karaibski ( z twarogiem i kokosem)

A na weekend proponuje kokosowo-kukurydziany placek.

Dużym plusem jest dodatek twarogu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i pozostaje dłużej świeże. Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, więc każdy z pewnością sobie poradzi. Jeśli chodzi o twaróg, to ja dodałam kremowego sera (cream cheese). Przy użyciu twarogu proponuje go raz zmielić dla lepsze konsystencji ciasta.

 Smaczne, kokosowe, żółciutkie (dzięki mące kukurydzianej) z pysznym cytrynowym lukrem.

Nic dodać -nic ująć :)

Gorąco polecam!

Źródło: Miesięcznik "Kuchnia" kwiecień -2008

Składniki:

  • 15dag mąki kukurydzianej
  • 20dag mąki pszennej
  • 20dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25dag twarogu
  • 20dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 100ml rumu
  • 100ml mleka kokosowego (dodałam zwykłe)
  • 20dag masła

Lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok 1/2 cytryny
  • 1 białko (opcjonalnie)

Obie mąki mieszamy i przesiewamy.

Dodajemy wiórki i proszek do pieczenia.

Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, rumem, mlekiem i miękkim masłem.

Stopniowo wsypujemy mąkę z dodatkami, mieszamy.

Pieczemy w kwadratowej formie(30x30cm - ja piekłam 22X33cm )wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.

Pieczemy w 160*C przez 50 -60 minut.

Białko ucieramy z cukrem i sokiem.

Smarujemy lukrem ciasto, gdy ostygnie.

Smacznego!

sobota, 25 czerwca 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: MałgosiaZ, *.ip.netia.com.pl
2011/06/25 18:03:05
Widzę, że i kolezanka wyciaga zaległe miesięczniki :-) placek swietnie wyglada!
-
gosiaa99
2011/06/25 18:19:55
Tak ;) wlasnie wczoraj mi ten numer wpadl w rece i zauwazlam, ze mialam to ciasto zaznaczone jako "do upieczenia" no coz..to bylo 3 lata temu :)
-
majanaboxing
2011/06/25 23:25:54
Pięknie, pięknie i pysznie wygląda! :))
-
Gość: bayaderka pl, *.5-3.cable.virginmedia.com
2011/06/25 23:26:03
A wiesz, Gosiu, że ten placek ja piekłam dwa lata temu ale w wersji wytrawnej, to znaczy zaczęłam od podstawowej (bez wiórków kokosowych) a później to już eksperymentowałam ile można:-) no i z tego co pamiętam to to nazywało się chlebek a nie placek. Do przepisu na pewno wrócę bo jest prosty i przyjemny. I uwielbiam jego kolor. jest taki jak na Twych zdjęciach. pozdrowienia serdeczne!
-
karmel-itka
2011/06/26 00:44:15
o rety, o rety!
wygląda niebiańsko.
cudowne fotografie.

lubię smak kokosu. w wypiekach, na przykład.
uważam, że placek jest idealny.
-
Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
2011/06/26 06:58:45
Kokosowe = pyszne! Swietne zdjecia, az slinka cieknie :)
-
Gość: Paulina, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/06/26 23:03:29
a jak ucierasz ciasto? nigdy jeszcze nie robiłam ucieranego, a chciałabym spróbować i potrzebuje porady fachowca ; )
-
gosiaa99
2011/06/27 01:25:28
Paulina:
Więc ciasto ucieram mikserem. Kazdy kolejny skladnik dodaje dopiero wtedy, kiedy poprzedni sie dobrze wymiesza. Make zawsze przesiewam, dzieki czemu ciasto jest pulchniejsze. W tym wypadku twarog utarlam(za pomoca miksera) dokladnie z cukrem, a potem dodawalam po jednym jajku..i reszte skladnikow. Make i wiorki wmieszalam do ciasta za pomoca szpatulki :)
Mysle, ze nie powinnas miec wiekszych problemow z tym ciaste.
Ciasto wychodzi wilgotne i nie wyrasta zbytnio wysokie. Mi ono bardzo smakuje, szczegolnie do dobrej kawy :)
Trzymam kciuki!:)
-
Gość: bloody_mary, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/04 16:33:39
Bardzo proste, przyjemne ciasto. Warto wypróbować :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.