Blog > Komentarze do wpisu

Pleśniak z rabarbarem i truskawkami

Ostatnio nałogowo przewracam kolejne strony na blogu Arabeski. Właśnie wczoraj znalazłam to ciasto..i tak sobie ochoty narobiłam, że pobiegłam do kuchni i zabrałam się do pracy ;-)

Zamiast dżemu użyłam truskawek i rabarbaru, a pomysł znalazłam z kolei na tej stronie --Klik--;-)

Ciasto jest bardzo kruche, kwaskowate z pyszną słodką pianą i kruszonką. Nie zbyt słodkie, ale właśnie takie smakuje mi najbardziej. Swoje upiekłam z połowy porcji, gdyż miałam za mało owoców...no cóż ...coś czuję, że nie długo będzie powtórka;-)

Cytuję za Arabeską :

Składniki:

  •   3 szkl. mąki
  •   1 kostka margaryny lub masła
  •   4 żółtka
  •  4 łyżki cukru
  •   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   cukier waniliowy lub aromat
  •   szczypta soli
  • ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany lub wody (jeśli będziemy mieć problemy z wyrobienie ciasta)


Piana:

  •   1-2 łyżeczki kakao
  •   1/3 szkl. cukru
  •   4 białka
  •   1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Masa owocowa:

  • 15 dag świeżego rabarbaru
  • 20 dag świeżych truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić w plastry, a truskawki w średniej wielkości kawałki. Na patelnie lub do garnuszka wlać wodę, wrzucić rabarbar,cukier i wymieszać.


Na nie za dużym ogniu trzymać około 5 minut  ( jeśli potrzeba dodać odrobinę więcej wody) Następnie dodajemy truskawki i całość trzymamy do czasu, aż owoce zmiękną. Mąkę ziemniaczną rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do musu owocowego. Mieszamy i trzymamy przez jeszcze około minutę. Masa powinna być gęsta ( przypominająca kisiel). Odstawiamy do ostudzenia

Cukru możemy dodać więcej lub mniej..w zależności od naszego upodobania )

*Jeżeli masa będzie gęsta, to możemy obejść się bez mąki ziemniacznej*



Wszystkie składniki ciasta wymieszać (najpierw margarynę posiekać z mąką) i zagnieść.Podzielić na 3 części: jedną od razu rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blaszki lub tortownicy , do drugiej dodać kakao , po czym włożyć razem z trzecią częścią na kilka minut do zamrażalnika.





Białka ubić , dodać cukier i dalej ubijać , aż cukier się rozpuści. Na koniec można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej , żeby piana była bardziej stabilna.
Ciasto w blaszce posmarować masą owocową , na to zetrzeć ciasto kakaowe , wyłożyć pianę , wyrównać , wierzch posypać startym ciastem jasnym. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C.


poniedziałek, 13 czerwca 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
1urtica
2011/06/13 20:45:26
:)) U mnie właśnie wczoraj był pleśniak z rabarbarem, ale ten Twój z truskawkami to dopiero musi być pychotka :) Pozdrawiam cieplutko ;)
-
berrypunch
2011/06/13 21:04:48
Wyglada oblednie i ta patera, zakochalam sie :)
-
2011/06/13 21:11:54
uwielbiam pleśniaka ....pasuja do niego każde owoce, a nawet dżemy .... po prostu ciasto dobre na wszystko:) pozdrawiam Gosiu:)
-
justmydelicious
2011/06/13 21:15:42
w końcu też muszę się zabrać za to pyszne ciasto :)
-
nemisiek
2011/06/13 21:19:03
Jeszcze nie piekłam tego ciasta, ale patrząc na Twoje zdjęcia, czym prędzej powinnam nadrobić zaległości:)
-
gosiaa99
2011/06/13 21:59:08
1urtica: Wlasnie widzialam :)
berrypunch: Dziekuje!:)
Jolu: Doslownie na wszystko nawet na smutki :))
justmydelicious: oj koniecznie! polecam
nemisiek: To jedno z tych ciasto, ktore nalezy upiec przynajmnie raz ;)
-
2011/06/13 21:59:35
cudowne. Muszę sobie zrobić pleśniak, bo tak kusi z blogów.
-
kulinarnespotkania
2011/06/13 22:08:17
ale musi byc pyszne:)
-
milk_chocolate84
2011/06/13 22:27:34
klasyka.. Takie ciasto zawsze znajdzie amatora :)
-
waniliowakawiarenka
2011/06/13 22:35:26
świetny pomysł. Wiele razy piekłam pleśniaka, także razem z moją mamą. Przyznam szczerze, że na taki przepis jeszcze się nie natknęłam - gratuluję inwencji kulinarnej;)
p.s. Zdjęcia - cudne! i....fajna ta Twoja czcionka:)
pozdrawiam serdecznie!
-
majanaboxing
2011/06/13 22:45:34
Świetny! Uwielbiam pleśniaka w wersji z porzeczkami. Musze skosztować z rabarbarem :)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/06/14 09:32:41
Piekny plesniak, az milo popatrzec. Dawno nie jadlam tego ciasta, a pamietam, ze kiedys nalezalo do moich ulubionych. Patera tez niczego sobie!
-
bijana
2011/06/14 10:00:51
a ja tak dawno nie jadlam plesniaka..ten wyglada wspaniale i do tego te truskawki-bomba!
-
ugotujmy
2011/06/14 13:48:16
kwintesencja letnich smaków.
-
2011/06/14 17:31:27
Bardzo lubię owoce w kruchym cieście...
-
2011/06/14 19:32:58
Może by mi ktoś upiekł, bo znów mam mało czasu... pyszniaste ciasto :)
-
la_mad
2011/06/14 19:46:02
Takiego pleśniaka jeszcze nie robiłam, ba, nawet takiego nie jadłam, a coś mi mówi, że warto! Rewelacyjny pomysł, na pewno kiedyś skorzystam! Pozdrawiam :)
-
Gość: Justek, *.adsl.inetia.pl
2013/09/01 22:03:28
Oj warto, warto!!!!! Zrobiłam wersję z jeżynami bo zostałam nimi obdarowana, wyszło rewelacyjne, goście się zajadali :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.