Blog > Komentarze do wpisu

Chleb ze śmietaną i koperkiem

To jeden z chlebów, które ja nazywam kanapkowymi. Piekę je w blaszkach, dzięki czemu kromki są równe, a kanapki mieszczą się bez problemu w woreczkach :) Dodatkowo chleb ten pozostaje nieco dłużej świeży, więc bez obaw mogę upiec duży bochenek ... A wszystko to za sprawą śmietany!

Ewentualnie możemy dodać maślanki, ale wtedy ilość wody minimalnie się zmniejszy.

A do urozmaicenia dodałam koperek, którego nigdy nie brakuje u mnie w mojej kuchni :)

Polecam!


 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (temp. pokojowa)
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżka parmezanu
  • łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3-4 łyżki drobno posiekanego koperku

Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, parmezan i cukier. Wymieszać

Następnie dodajemy : śmietanę, wodę i koperek.

Składniki łączymy razem. Ciasto powinno być elastyczne, jednolite i odchodzić od brzegów miski.

W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki lub wody(wyrabiałam około 5 minut).

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny.

Następnie z ciast formuje podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem keksówce ( ja ciasto rozwałkowuje na prostokąt, zwijam w roladę, końce zlepiam i wkładam "złączeniem do dołu" w blaszce)

Przykrwamy i odstawiamy do podrośnięcia. Chleb powinien podrosnąć mniej więcej o 3/4 wysokości.

Pieczemy w 190*C przez około 35 -40 minut.

 

środa, 06 lipca 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/07/06 06:57:19
Piękny chlebuś ! :))
-
kaspiecze
2011/07/06 07:02:51
ale musi ładnie pachnieć
-
karmel-itka
2011/07/06 07:58:58
niesamowicie wygląda.
tak puszyście i delikatnie. jak chmurka.
-
ugotujmy
2011/07/06 08:30:08
fajne to koperkowe urozmaicenie.
-
wegeblog
2011/07/06 08:34:22
Piękne zdjęcia :)
-
Gość: Asia, 93.159.143.*
2011/07/06 08:44:29
super chleb, chetnie go wypróbuje :)
zapraszam do siebie :)
-
kaaasiuniaa
2011/07/06 09:31:33
Piękny bochenek :-)
-
2011/07/06 09:36:03
jaki elegancki chleb :)))
-
nemisiek
2011/07/06 11:30:25
Jeszcze nie piekłam chleba z dodatkiem śmietany, ale chętnie wypróbuję Twój przepis:) Chlebuś wygląda obłędnie:)
-
darki85
2011/07/06 13:29:49
chlebek pysznie wygląda, może się skuszę i w końcu upiekę jakiś chleb na śniadanie (:
-
kulinarnespotkania
2011/07/06 14:48:55
ladny chlebus:)
-
gosiaa99
2011/07/07 01:18:59
Mam nadzieje,z e chlebek bedzie smakowal :))
Pozdrawiam serdecznie
-
2011/07/07 08:40:38
fantastyczna propozycja świeży clebek i śmietana, pycha:)
-
monica-wino-i-oliwki
2011/07/08 09:50:00
Idealny, jak z obrazka :)
A dodatek koperku musi stwarzać wspaniały zapach i smak :)
-
chanya13
2011/07/09 21:56:52
Nie ma to jak domowy chleb, a do tego wsapniały zapach koperku. Pozdrawiam
-
katarzyna_sar
2011/07/22 08:38:11
Piękny chleb, jaki puszysty, smakowicie wygląda, pozdrawiam :-)
-
pieczarka_mysia
2011/07/22 17:57:11
Gosiu :) a jakiej dlugosci jest Twoja keksowka, bo mam wielka ochote na ten chlebek!

Pozdrawiam ;)
-
gosiaa99
2011/07/23 12:14:27
Pieczarka_mysia: Ja uzylam keksowki o wymiarach : 25 x7cm;)
Pozdrawiam!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.