Blog > Komentarze do wpisu

Chleb żytni z Nowego Jorku ( New York Rye Bread)

Zanim zabrałam się do pieczenia, to już wiedziałam, że będzie to strzał w dziesiątkę:)

Chleb z mąki pszennej i żytniej z kminkiem ( nie ma go za dużo!:), miodem i mlekiem w proszku, które wprost uwielbiam dodawać do pieczenia.

Prosty, bo z drożdżami...w sam raz na leniwce niedzielne popołudnie:)

Polecam!

Źródło: XXXX

Składniki:

  • 1 szklanka +2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki miodu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kminku
  • szklanka mąki żytniej
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

Drożdże rozpuścić z miodem w wodzie.

Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać mleko, sól, kminek, olej i spienioną wodę (z drożdżami).

Całość dokładnie połączyć. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski)

Wyrabiać przez około 5 minut, aż stanie się jednolite.

Przełożyć do miski, przkyryć  i odstawić do podwojenia objętości ( u mnie 1 i 1/2 godziny)

Następnie uformować podłużny bochenek i umieścić w wyłożonej papierem blaszce ( u mnie forma (25x7cm)

Przkyryć i odstawić do podrośnięcia na 45 minut.

Wierzch naciąć ostrym nożem i wstawić do piekarnika.

Piec w 195*C przez około 35 -40 minut.

Smacznego!


niedziela, 24 lipca 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
nemisiek
2011/07/24 16:59:29
Wygląda bardzo smakowicie:)
-
justinek222
2011/07/24 17:56:30
Mleko w proszku mnie zaintrygowało :)
-
2011/07/24 17:57:59
Pierwszy raz spotykam się z dodatkiem mleka w proszku i już lubię ten przepis bo to mleko uwielbiam do tego kminek, pycha. Piękny chlebuś :)
-
2011/07/24 19:44:12
Ma ciekawe wnętrze. Niby biały, a widać dodatek ciemnego :)
-
Gość: Kasia, *.ssp.dialog.net.pl
2011/07/24 19:46:49
Uwielbiam domowy chlebek, ten wygląda smakowicie dodaje go do ulubionych:), będę tu często zaglądać:)
www.slodkiislony.blogspot.com
-
majanaboxing
2011/07/24 20:56:55
Pysznie wygląda ten chlebek. Bardzo ładne kromeczki :)Pozdrawiam:)
-
Gość: Asia, 93.159.143.*
2011/07/24 21:17:09
jak na drożdzach to koniecznie do wypróbowania, bo narazie zakwasów sie boje :D
-
dagmara_65
2011/07/24 22:44:02
Piękny chlebuś! Przy takim wypieku niech się schowają wszyscy piekarze w mojej okolicy!
-
2011/07/25 08:26:07
sama chetnie wyprobuje ten przepis:)
-
2011/07/25 09:57:38
Pyszny chlebek!
A ja zapraszam do mnie po odbiór wyróżnienia :)
-
pieczarka_mysia
2011/07/25 10:39:14
Wyglada bosko, ale mam na niego ochote! Dopisuje do listy wypiekow, ktore koniecznie musze zrobic! :)

Pozdrawiam!
-
kulinarnespotkania
2011/07/25 15:22:59
bardzo ladny chlebek:)
-
la_mad
2011/07/26 17:56:19
rewelacja :) Na pewno upiekę :) Pozdrawiam!
-
Gość: Wozny, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/09 22:32:27
Bardzo spodobał mi się ten przepis i postanowiłem upiec ten chlebek, efekt przeszedł moje oczekiwania:)Jest rewelacyjny w smaku, dałem tylko 1 łyżeczkę kminku, ale i tak pięknie go czuć, w sam raz jak dla mnie. Bardzo ciekawym dodatkiem jest już wspomniane przez innych mleko w proszku.To mój trzeci chlebek w życiu tym bardziej jest dla mnie sukcesem jako dla początkującego kuchcika:)Szkoda, że nie mogę wrzucić fotki to bym się pochwalił;)
Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2011/08/09 22:40:10
Wozny: Ogromnie sie ciesze :-) Mi takze ten chleb bardzo smakowal..cos czuje, ze teraz na stale wciagniesz sie w pieczenie:)
A fotke koniecznie trzymaj!, bo mam zamiar zrobic miejsce na zdjecia czytelnikow;)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.