Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto "Eton Mess"

Jak i deser to i musi być ciasto ;-) Połączyłam dobrze znany mi przepis na ciasto ucierane od Arabeski z przepisem znalezionym -tutaj. Ciasto pyszne, delikatne..migdałowe z truskawkami. Bezy możecie kupić, ja zrobiłam, gdyż akurat miałam kilka białek w lodówce.

Brakuje mi trochę tutaj "chrupiących bez, dlatego też sugeruje podawać ciasto z odrobiną bitej śmietanki i pokruszonymi bezami..oj, ależ z tego będzie deser ;-) Mimo wszystko ciasto kusi wyglądem...i każdy chętnie wyciąga rękę po kolejny kawałek ;)

I nie musimy tutaj się specjalnie trudzić z układaniem owoców czy bez*...bo im większy mess tym lepiej ;))

Przepis zmodyfikowany od Arabeski

Składniki:

 

  •  20 dag masła
  •  14 dag cukru
  •  4 duże jajka
  •  20 dag mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  •  4 dag mąki ziemniaczanej (lub 1 torebka budyniu waniliowego albo śmietankowego)
  •  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  bezy ( ja zrobiłam sama- z 3 dużych białek, kilkoma łyżkami cukru, łyżką soku cytrynowego i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • około 40 dag świeżych pokrojonych w ćwiartki truskawek
  • szklankę śmietanki kremówki i około 8 - 9 truskawek do dekoracji (opcjonalnie)

 


Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku , za każdym razem dokładnie ucierając (gdyby masa trochę się "zwarzyła" , dodać nieco mąki i dalej ucierać , aż będzie jednolita). Na koniec dodać śmietankę, migdały i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , na wierzchu poukładać pokrojone truskawki , całość posypać pokruszonymi bezami. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.

* około 1/3 pokruszonych bez sugeruje odstawić.

Ostudzone ciasto, a raczej każdy kawałek tuż przed zjedzeniem proponuje udekorować kleksem bitej śmietany, bezami i świeżą truskawką-wyjdzie prawdziwy eton mess ;-)

Ja swoje podałam tylko z kawałkami świeżych truskawek - jak dla mnie- im prościej tym lepiej ;)


środa, 13 lipca 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
mojeslodkie
2011/07/13 21:59:18
jak wszystko u Ciebie wygląda obłędnie :)
-
majanaboxing
2011/07/13 22:06:49
Jakie ono jest fajne! Pieknie się prezentuje !:))
-
nemisiek
2011/07/13 22:27:44
Rozmarzyłam się patrząc na te apetyczne kawałki ciasta:)
-
2011/07/14 00:18:49
Ładny ten bałagan. Zapewne też bardzo smakowity.
-
2011/07/14 07:42:41
Pyszny bałagan !
Jak jest z bezami, to biorę w ciemno :)
-
2011/07/14 08:56:39
Wygląda mega apetycznie, a te zdjęcia są tak realistyczne,że aż mi nim zapachniało :)
-
pinkcake
2011/07/14 10:30:24
Bardzo fajne ciacho!
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/07/14 11:32:17
To jedno z piekniejszych ciast, jakie ostatnio widzialam! A ze za Eton Mess przepadam, to musze sobie takie zrobic :)
-
2011/07/14 13:49:03
wyglada wysmienicie, aż ślinka cieknie:)
-
waniliowakawiarenka
2011/07/14 14:15:39
Fajny ten cały 'nieporządek'! pozdrawiam:)
-
gosiab_3
2011/07/14 15:23:35
swietnie wyglada te ciasto :) poprosze kawalatek do popoludniowej kawki :)

Pozdrawiam :)
-
2011/07/14 21:11:28
Mmmm wspaniale wygląda :)
-
sky.dancer
2011/07/15 22:33:22
To jest przecież zbyt piękne, żeby było ot tak, do zjedzenia...
-
2011/07/21 08:21:34
Wygląda wspaniale ...

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.