Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z cynamonem

Na weekend...bułeczki, ktoóre chodziły za mną już od dawana. Pyszne, mięcitki, mocno cynamonowe...słodnie..kuszące;-)

Tym razem zrobiłam bez lukru, ale zapewaniam- Bułeczki wyglądają bajecznie z lukrem lub polewą przygotowaną z serka (crem cheese)

Gorąco polecam!

Składniki:

  • około 3 szklanek mąki
  • 110g jogurtu naturalnego
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka suszonych drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 duże jajko

Nadzienie:

  • 2 i 1/2 łyżki cynamonu
  • 3 łyzki roztopionego masła
  •  1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • dodatkowo : orzechy lub rodzynki

Ciasto:

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mlkeu i odstawić na 15 minut.

Następnie dodać resztę składników i dokładnie wszystko razem połączyć.

Ciasto powinno być miekkię i delikatnie się lepić.

Miskę przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o boku około 25 x40 cm.

Za pomocą pędzelka ciasto posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem ( + jeśli mam dodatkowko posypać orzechami i rodzynkami)

Zwinąć w rulon i pokroić w plastry ( mniej więcej o 1.5 - 2 cm)

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.

Przykryć i odstawić do podrośnięcia na 30 minut.

Piec w 180*C przez około 15 minut.

 

 

niedziela, 14 sierpnia 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/08/14 06:37:52
Uwielbiam wszystkie cynamonowe wypieki:)
-
karmel-itka
2011/08/14 07:26:36
och, wyglądają niesamowicie uroczo!
takie bułczki dopiero są ozdobą i rozkosznym produktem na niedzielnym stole!
-
ugotujmy
2011/08/14 07:59:30
cynamonowy weekend.. pięknie.
-
trzcinowisko
2011/08/14 10:28:04
Aj....uwielbiam cynamon a twoje buleczki są tak na wskroś cynamonowe że można się w nich zakochac od pierwszego wejrzenia:)
-
mania179
2011/08/14 10:42:24
Racja, one są pyszne. Pozdrawiam :)
-
alinkawyka
2011/08/14 10:59:01
Za mną też chodzą takie bułeczki, oj chodzą...:) A te Twoje tak kuszą..., aj zjadła bym jedną!:)
-
nemisiek
2011/08/14 13:03:40
Wyglądają bardzo apetycznie:) Nic tylko biec do kuchni i brać się za pieczenie:)
-
cukrowawrozka
2011/08/14 23:05:25
ach, sam ich zapach jest przecież cudny.. :)
-
asiek_ba
2011/08/15 13:00:38
Uwielbiam wszystko co z cynamonem. Takie bułeczki robiłam już wiele razy. Zawsze wychodzą pyszne. Twoje zachęcają do sięgnięcia po nie:)
Muszę zrobić znów, bo dawno ich u nie nie było. Dziękuję za przypomnienie:)
Pozdrawiam serdecznie
Asiek:)
-
gosiaa99
2011/08/16 03:08:47
Bardzo dziękuje za wszystkim miłe komentarze;)
-
Gość: Kasia, *.ssp.dialog.net.pl
2011/08/24 20:46:05
cynamon, jedna w moich ulubionych przypraw. Bułeczka na śniadanie, albo gdzieś na drogę, może jakąś wycieczkę :)
-
Gość: , *.jmdi.pl
2011/12/17 18:49:39
zrobiłam, ale niestety nie wyrosły:( następnym razem spróbuje z normalnymi drożdżami, nie suszonymi.
-
gosiaa99
2011/12/20 13:02:03
Tak mi przykro;/. Zapewne to wina drozdzy..moze za stare? A moze skladniki byly za zimne?.
Jesli nie jestes pewna drozdzy dobrze jest je rozczynic z odrobina mleka i maki. Odstawic i zobaczyc czy zaczna "rosnac"-generalnie po 10 minut powinny sie "spienic" jesli nie, to znaczy, ze drozdze nie nadaja sie do uzytku.
Mam nadzieje, ze nastepnym razem bedzie lepiej:)
-
Gość: Magda, *.dynamic.chello.pl
2012/07/14 17:43:49
Są bombowe! Wychodzą zawsze, są pyszne, sycące, a przy tym lekkie :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.