Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenno - żytni domowy

Chleb ten potrzebuje nieco więcej czasu, niż zwykły drożdżowy, gdyż trzy razy odstawiamy ciasto do podrośnięcia. Jednak zdecydowanie jest warto go upiec, bo smak wszystko wynagradza ;-)

Chleb ładnie wyrasta, ma rumianą pyszną skórkę...i wspaniały smak.

A ja w ten weekend przymierzam się do kolejnego już zakwasu....więc mam nadzieje, że niedługo uda mi się upiec zakwasowca*:)

Gorąco polecam!

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 1 i 3/4 do 2 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka masła

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku i odstawić na 10 minut.

Następnie wlać wodę, dodać masło i wsypać szklankę pszennej i żytniej mąki.

Zacząć wyrabiać, powoli dodająć resztę mąki.

Ciasto powinno być sztywne i delikatnie się lepić. 

Kiedy składniki się połączą miskę przykrywamy i odstawiamy na 40 minut.

Po upływie czasu ciasto wyciągamy na lekko oprószony mąką blat i wyrabiamy przez około 5 -6 minut.

Przykrywamy ponownie i odstawiamy na  1 godzinę i 15  minut w ciepłe miejsce.

Z ciasto formujemy podłużny bochenek i układamy w formie keksowej ( natłuszczonej lub wyłożonej papierem) i odstawiamy do podrośnięcia na 45 -50 minut.

Przed pieczeniem wierzch nacianamy ostrym nożem

Pieczemy pierwsze 10 minut w 210*C, a kolejne 30 -35 w 185*C.

Smacznego!



piątek, 12 sierpnia 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
nemisiek
2011/08/12 09:56:44
Piękny chlebek, ażbym porwała kromeczkę:)
-
kaspiecze
2011/08/12 10:04:08
piękny wypiek z puchatym miąższem
-
asiek_ba
2011/08/12 12:30:08
Piękny!! Uwielbiam zapach pieczonego chleba w domu... Ostatnio robię na zakwasie, ale te drożdżowe też są pycha!
Pozdrawiam:)
Asiek
-
2011/08/12 15:47:24
Piękny Gosiu. Trzymam kciuki za zakwas. Przyznam, że odkąd mam zakwas prawie nie piekę już chlebów na drożdżach.
-
karmel-itka
2011/08/12 16:07:18
cudowny bochenek.
przypomina mi ten, który w niedzielne ranki Babcia stawiała na stole
obok domowych wędlin i świeżego masła od zaprzyjaźnionego gospodarza.
obok miseczki z miodem z sąsiedzkiej pasieki.
-
Gość: kazik64, *.adsl.inetia.pl
2011/08/15 13:23:06
Ten chlebek wygląda apetycznie muszę wypróbować.
-
Gość: Wozny, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/16 19:28:49
Chlebek upieczony, bardzo dobry, skórka chrupiąca, rewelacja jak dla mnie:) Drugi chlebek upieczony z Pani przepisów, poprzednio z Nowego Jorku też był smaczny. Uwielbiam ciemniejsze chleby, a ten jest w sam raz.
-
gosiaa99
2011/08/17 00:04:40
Cudownie :-)
Teraz właśnie mam zamiar piec chleby składające się częściowo badź całkowcie z ciemnej mąki..;-)..więc będzie w czym wybierać;-)
Z chęcia odkroiłabym piętkę świeżego chleba, bo akurat u mnie dzisiaj braki ;)
-
Gość: krystyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/15 21:51:22
Witam.U mnie dzisiaj domowe wypieki,pyszne grahamkii chlebuś z tego przepisu.Nie potrafię go określić jest po prostu wspaniały skórka chrupiąca w środku mięciusieńki .Piekłam różne chleby ale ten jest rewelacja , z masełkiem i suszonymi pomidorkami mojej roboty i nic mi już nie potrzeba.
-
gosiaa99
2011/10/15 22:23:24
Ogromnie sie ciesze!:) Chetnie sporobowalabym tych suszonych pomidorkow...sama sie zabieram ( chyba od roku!) do nich i jakos wciagle nie moge sie zmobilizowac:)
-
Gość: Doro, *.dip.t-dialin.net
2013/03/17 18:43:47
Wyszedl przepyszny i najlepszy jak dla mnie i mojej rodzinki ! Naprawde wart tego czasu co sie w prace jego zuzywa!
-
gosiaa99
2013/03/17 19:19:57
Cudowanie! Ogromnie się cieszę, że chlebek smakował!
Pozdrowienia
-
Gość: Anijani, *.play-internet.pl
2014/02/16 12:02:31
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku - tylko, że w podanych składnikach nie ma podanego cukru...

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.