Blog > Komentarze do wpisu

Muszle makaronowe faszerowane mięsem i ricottą - z sosem pomidorowym

Jedne ( jak nie najlepsze!) z lepszych muszli, jakie udało mi się zrobić. Faszerowane mięsem mielonym i ricottą. Świętnie wyglądają kiedy osobno nałożycie masę serową i mięsną, ale mi jest zdecydowanie  łatwiej i szybciej wymieszać wszystko i faszerować;-) Sos robię sama, ale dla wygody można oczywiście użyć gotowego. 

Danie jest bardzo smaczne, aromatyczne i wygląda wspaniale.

U nas wszystkim smakowało-bez wyjątku;-)

Składniki:

  • Opakowanie muszli makaronowych ( około 20 sztuk)
  • 50dag mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200g sera ricotta
  • 4-5  łyżek parmezanu
  • 750g pokrojonych pomidorów ( świeże lub z puszki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • zioła: Bazylia, rozmaryn, oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu caynne (opcjonalnie)

Makaron:

Makaron ugotwać wedle przepisu na opakowaniu. 

Sos:

Jedną cebulę drobno pokroić, a następnie podsmażyć na rumiany kolor.

Następnie dodać pomidory, zioła, cukier; przyprawić solą i pieprzem.

Trzymać na niewielkim ogniu do czasu, aż powstanie sos.( pomidory można wcześniej lub na samym końcu zmielić w blenderze dla przyśpieszenia pracy) 

* Jeśli wyjdzie za gęsty ( choć ja taki właśnie lubie), to można dodać nieco bulionu*

Farsz:

Drugą cebulę także drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i smażyc do czasu, aż całe będzie brązowe. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami.

Ricottę wymieszać z jajkiem, także doprawić ziołami, solą i pierzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przestudzone mięso. Wymieszać

Na spód żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu pomidorowego. Faszerować muszle i układać w naczyniu.

Wierzch  polać resztą sosu i posypać parmezanem.

Piec w 185*C przez 30 minut.

Smacznego!

 

sobota, 13 sierpnia 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2011/08/13 07:37:52
jak dla mnie - pierwszorzędne danie!
-
2011/08/13 08:26:28
Nigdy nie jadłam, ale chętnie spróbuję :)
-
2011/08/13 08:49:05
Musi pysznie smakować ;)
-
2011/08/13 09:12:38
Pyszności! Uwielbiam nadziewane muszle:)
-
2011/08/13 09:27:55
Chodzą za mną te muszle...smaka mi narobiłaś :)))
Miłego weekendu.
-
2011/08/14 07:55:12
Takie faszerowane muszle sa swietne. Nie dosc, ze pyszne to jeszcze takie urocze :) Ja robilam kiedys muszelki z ricotta i szpinakiem, tez byly pyszne.

Pozdrawiam.
-
2011/08/27 11:59:36
Mmmmm... Dawno u Ciebie Gosiu nie byłam, a tu takie pyszności... Już sobie "za-newsletter-owałam" twój blog ;)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.