Blog > Komentarze do wpisu

Oatmeal crackers (owsiane krakersy)

Nie kojarzcie ich sobie z krakersami ze sklepu. Te są delikatnie słodkie, chrupiące i bardziej ciasteczkowate ;) Przepis mówił o szklance cukru....jak dla mnie to stanowczo za dużo, więc ilość zmniejszyłam do kilku łyżek. Chciałam otrzymać chrupkie owsiane ciasteczko-krakersy;-), które możemy pochrupać do ulubionego filmu lub podać do filiżanki herbaty, a nawet szklanki mleka.

Płatki należy wcześniej zmielić w malakserze,a przy tym starajamy się nie zmielić ich na mąkę, lecz tylko trochę połamać. Wtedy będą  znacznie lepiej smakować i wykrawanie będzie o wiele łatwiejsze ;)

 

Przepis z książki : Taste of home-cookies

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 i 1/3 szklanki mąki 
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru *
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki  masła
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka ( ewentualnie wody)
  • aromat ( waniliowy lub np. cytrynowy)


Płatki wsypać do blendera i zmielić pulsacyjnie ( najwayżej 3-4 razy, nie mielimy na mąkę!- mają się tylko nieco połamać-:)

Płatki wsypujemy do miski, wlewamy mleko, aromat (kilka kropel), dodajemy masło, mąkę, cukier i sól. Wyrabiamy,  aż powstanie jednolite ciasto ( jeśli potrzeba dodajemy odrobinę więcej mleka)

Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowujemy  cieniutko ciasto ( krakersy delikatnie podrosną w czasie pieczenia) i wykrawamy ulubione kształty.

Jeśli krakersy będą np. prostokątne, to możemy je ponakłuwać widelecem ( poprawi to ich końcowy wygląd)

Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do czasu, aż się delikatnie zezłocą  około 10 minut w 180*C

Smacznego!

Krakersy w wersji wytrawnej możemy posmarować jajkiem i posypać ziołami i np. parmezanem ( pominiemy wtedy cukier i aromat)


piątek, 05 sierpnia 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/08/05 07:06:29
Ślinię się na widok tych ciasteczek :)). Pozdrawiam.
-
2011/08/05 08:14:55
Ciekawy przepis :)
-
milk_chocolate84
2011/08/05 08:26:05
uwielbiam ciacha z plłatkami owsianymi! Pysznie wyglądają :)
-
kaaasiuniaa
2011/08/05 08:26:11
Bardzo fajny przepis, uwielbiam owsiane ciasteczka więc chętnie wypróbuję :-)
-
gosiab_3
2011/08/05 09:18:52
slicznosci!!!!! i do tego z platkami owsianymi ....mniam...

Pozdrawiam :)
-
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/05 09:21:54
Bardzo ładnie wyglądają :)
-
judik1119
2011/08/05 15:35:20
Wyglądają cudownie:)
-
mania179
2011/08/05 18:22:01
Muszę je zrobić, muszę! :)
-
mania179
2011/08/09 19:00:37
Gosiu, rozumiem że masło ma być stopione? :)
-
gosiaa99
2011/08/11 12:34:53
Maniu, bardzo przepraszam..ze tak pozno odpowiadam;/
Przepis nie mowil dokladnie, wiec ja dodalam roztopione i ostudzone.
-
Gość: Kamil, *.centertel.pl
2011/12/16 20:20:42
Świetne ciasteczka! właśnie zrobiłem swój pierwszy w życiu wypiek! rewelacja :))

dodałem szklankę cukru i torebkę wanilinowego - wcale nie za słodkie... zamiast płatków owsianych dodałem mieszankę a'la musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, suszone owoce). trochę miałem problem z wyrobieniem ciasta, ale dodawałem trochę mleka, trochę mąki aż uzyskałem odpowiednią konsystencję i wyszło... całkiem spora ilość tych ciasteczek wychodzi. najlepiej smakują na ciepło ;)) jeszcze nie wystygły, a już pół nie ma ;)
koniecznie trzeba bardzo cienko rozwałkować, moje wyszły trochę za grube. ale jakbym cieniej rozwałkował to wyszłoby ich tyle, że musiałbym na dwa razy piec, i tak z trudem zmieściłem je na blaszce.

Szczerze polecam ten przepis :))) a autorce gratuluję bloga! rewelacja, szczególnie Twoje bułeczki są fascynujące. to właśnie Twoje mleczne bułki są moim następnym celem ;) pozdrawiam.

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.