Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowy przekładaniec z serem i śliwkami

Śliwki! Na pewno w najbliższym czasie jeszcze je wykorzystam, bo kupiłam ich dość sporo.

Pierwsze co mi przyszło na myśl to drożdżówka ze śliwkami, a że w lodówce miałam jeszcze kostkę sera- więc po namyśle tak oto powstał ten drożdżowy przekładaniec ;)

Śliwki pokroiłam w ćwiartki, ale myślę, że będzie wam lepiej kroić drożdżówkę jeśli do ciasta dodacie owoce pokrojone w plasterki.

A ciasto wam z pewnością posmakuje, bo jest wyborne!!! Mięciutkie, pachnące...i rozchodzi się w szybkim tępie... :)

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 55g roztopionego masła
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropel oleju migdałowego (opcjonalnie)

Do przełożenia:

  • 250g białego sera ( zmielonego)
  • 250 do 300g  śliwek
  • 1 jajko (lub żółtko)
  • 1/4 szklanki cukru pudru (można więcej)

Drożdże wymieszać z mąką, solą i cukrem. Wbić jajka, wlać olejek, mleko i masło.

Wyrobić głądkie, jednolite ciasto ( powinno się lekko lepić, ale nie może mieć rzadką konsystęcję)

Przełożyć do dużej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około  1 i 1/2 do 2  godzin.

W między czasie przygotować nadzienie:

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w plasterki (ja pokroiłam w ćwiartki).

Ser utrzeć  z cukrem i jajkiem.

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blachy w jakiej będziemy piec drożdżówkę ( u mnie 22x33cm )

Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Na spód ułożyć jeden blat  drożdżowy, rozłożyć śliwki, posypać cukrem (około 2 łyżek)

Nałożyć kolejny blat drożdżowy, i delikatnie rozsmarować masę serową.

Przykryć ostatnim blatem.

Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę i 15 minut do podrośnięcia.

Przed pieczeniem wierz możemy posmarować jajkiem i posypać kruszonką.

Pieczemy w 180*C przez około 45 minut. (gdyby się wierzch szybko zarumienił, to należy przykryć go folią aluminiową)

Po ostudzieniu posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy lukrem.

Smacznego!

*Owoce można także zastąpić powidłami.

niedziela, 18 września 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/09/18 07:32:47
Wygląda przepysznie:)
-
kaspiecze
2011/09/18 07:37:53
cudownie puchary
-
2011/09/18 09:50:06
Coś wspaniałego ...
-
mania179
2011/09/18 09:50:58
fajnie wygląda!
-
Gość: Kasia, *.ssp.dialog.net.pl
2011/09/18 11:00:38
Ciacho oczywiście smakowicie wygląda, ale jaką ty masz piękną paterę, gdzie taką można dostać ?? :)
-
Gość: Monisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/18 11:01:02
Wygląda imponująco;)
-
2011/09/18 15:26:02
i jaki puchaty ten przekładaniec... połączenie sera z drożdżowym ciastem uwielbiam!
-
karmel-itka
2011/09/18 15:44:51
zupełnie jak buchty z przełożeniem ;]
super!


www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
-
2011/09/18 15:52:36
Wspaniałe. Wiem jedno, ja bym nie kroiła na plasterki - za mało cierpliwości.
-
2011/09/18 19:14:57
wygląda przepysznie ...
-
asiek_ba
2011/09/18 20:14:39
Cudownie wygląda! Fantastycznie puchate... ser i śliwki... pyszne połączenie:)
Pozdrawiam
Asiek
-
majanaboxing
2011/09/18 21:42:40
Pyszne ciacho! Uwielbiam drożdżowe z owocami.
Twoje prezentuje sie wspaniale:)
-
monica-wino-i-oliwki
2011/09/19 11:29:11
Ależ puszyście wygląda! Musiał być wspaniały!
-
Gość: Tatanka, *.noc.fibertech.net.pl
2011/10/18 15:47:11
Jeżeli tak smakuję jak wygląda, to slinka mi baaardzo cieknie:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.