Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka na kruchym cieście

Extra krucha szarlotka! Tak bardzo kruchutka..rozpływa się w ustach ;)

Oczywiście nie dało mi..i musiłam zjeść choć malutki kawałek ciepłego ciasta..było warto ;)

Upieczona zjedzona..cześć rozdana..wszyscy zadowoleni-najważniejsze!

Ciasto jest mocno maślance, bardzo delikatne z cynamonową nutką.

Nadzienie słodkie, lekko kwaskowate...pachnące wanilią i cynamonem ;)

PYCHA!

Gorąco polecam!

 


 

Inspiracja : Przepis  Przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 2 duże żółtka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kwaśna śmietana (około 2 łyżek)

Wszystkie składniki (oprócz śmietany) posiekać razem.

Jeśli ciasto będzie się kruszyć, to dodajemy kwaśnej śmietany do czasu, aż powstanie kula.

Następnie owijamy folią i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.

Po upływie czasu dzielimy na dwie części. Jedną wyklejamy spód blachy ( u mnie 33x22), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w 190*C.

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • cukier zwykły ( u mnie 1/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • około 3 łyżek bułki tartej

Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy : jabłka, cukier waniliowy, cynamon, skórkę i sok. Dusimy na niewilkim ogdniu do czasu, aż jabłka zmiękną. Jeśli  owoce"puszcza" dużo soku, to wtedy w małej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do jabłek ( ja dodałam).

Odstawiamy i jeśli potrzeba, to dodajemy zwykłego cukru ( w zależności od radzaju użytych jabłek)

Ostudzić.

Na podpieczony spód wyspujemy około 1 i 1/2 łyżki bułki tartek, wylewamy ostudzoną masę jabłkową, oprószamy ponownie (1 i 1/2 łyżki )bułką tartą i przykrywamy resztą ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w 185*C przez około 45 minut.

Smacznego!


piątek, 16 września 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/16 08:23:51
Wygląda przesmacznie! :)
-
poswiatka
2011/09/16 08:29:00
Szarlotka-pięknotka. :-)
-
dyrdymalki
2011/09/16 08:32:12
siedzę w pracy i przełykam ślinę .. ile bym dała za taką szarlotkę teraz ..
-
ugotujmy
2011/09/16 08:34:20
ja najbardziej lubię taką właśnie skradzioną szarlotkę na ciepło..:-)
-
milk_chocolate84
2011/09/16 08:48:32
na ciepło.. koniecznie z lodami :)
-
kini1812
2011/09/16 10:24:29
uwielbiam taką szarlotkę :)
-
2011/09/16 13:49:18
O tej porze roku szarlotki smakują wyjątkowo wspaniale!
-
Gość: Gosia, *.222.224-244.eturbo.pl
2011/09/16 15:43:11
Ja jem szarlotki przez cały rok, ale faktycznie jabłek teraz pod dostatkiem, a ja lubię szarlotkę, herbatkę lub kawkę, rozpaloną kozę i trzaskający późną jesienią w niej ogień... Już się nie mogę doczekać.
-
darki85
2011/09/16 18:00:06
Przychodzi na myśl jesień (: Na pewno pyszna ta szarlotka (:
-
majanaboxing
2011/09/16 18:33:35
Uwielbiamy szarlotki i też mam chęć zrobić jakąś niedługo.
Pozdrawiam:)
-
2011/09/16 20:25:32
ja tam zawsze mówię, ze szarlotka to najlepsze ciasto świata:)
-
gosiab_3
2011/09/17 12:08:54
po prostu piekna i normalnie rasowa szarlotka :)
-
Gość: Pat, *.static.tvk.wroc.pl
2011/09/17 18:59:33
Akurat ostatnio myślałam o zrobieniu szarlotki, ale nie widziałam jej wcześniej na tej stronie. Ciasto wygląda rewelacyjnie i jutro lecę po składniki :D Masz najlepsze przepisy jakich kiedykolwiek używałam :)
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/09/17 22:47:33
Wyborna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Gość: Lizbet, *.dip.t-dialin.net
2011/10/27 09:42:17
Pychotka. Ja podałam gościom z lodami i bitą śmietaną :)
-
gosiaa99
2011/10/27 13:09:24
Cudownie ogromnie sie ciesze:)
Pozdrawiam
-
Gość: Basiula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/11 12:31:21
Dzisiaj skorzystam z tego przepisu.
Szarlotka wygląda imponująco:)
Pozdrawiam
-
gosiaa99
2011/11/11 12:35:40
Basiu: Bardzo mi miło :) Mam nadzieje, ze bedzie smakowac:))
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.