Blog > Komentarze do wpisu

Zebra

Zebra- ulubione ciasto mojej mamy;-) 

Do zebry dodajemy sporą ilość oleju, dzięki czemu babka jest wilgotna, a także gazowany słodki napój, bez które nie wyobrażam sobie tego ciasta. Najlepiej użyć jakiegoś w jasnym kolorze...ja użyłam sprite ;) Babka zawsze mi się udaje, nigdy nie miałam zakalca...a przy tym fantastycznie wygląda!

Zebra z pewnością jest wam dobrze znana...a jeśli nie, to gorąco zachęcam do pieczenia....z pewnością warto wypróbować:)

 

 

 

źródło: XXXX 

Składniki:

  • 5 jaj 
  • 480 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 250 g cukru ( 1 szklanka- można dać więcej)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka słodkiego, gazowanego napoju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • aromat np. rumowy
  • czekolada do dekoracji



Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą, puszystą masę (około 10 minut).
Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewać oranżadę i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao,  a drugą z 2 łyżkami mąki.
Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy.
Zebrę piec około 50 -60 minut w temperaturze 180*C lub do suchego patyczka (czas zależy od piekarnika i formy w jakiej będzie piec ciasto)

Po ostudzniu babkę możemy polać roztopioną czekoladą lub polewą i posypać orzechami




czwartek, 08 września 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/09/08 06:20:52
Ja piekłam zebrę jeszcze jako nastolatka i niezbyt mi się udała, z tego co pamiętam. Ale Twoja tak ładnie wygląda, że chyba dzisiaj po pracy ją upiekę:)
-
majanaboxing
2011/09/08 06:44:50
Dla mnie to ciasto dzieciństwa. Mama często piekła zebrę, a ja i mój brat pomagaliśmy nakładać ciasto do prodiża. Wlewaliśmy je na przemian, a potem mielismy radochę z wylizywania misek ;-)).
Piękny wzór ma Twoja zebra. Musze kiedys też upiec.
Pozdrowienia :)
-
2011/09/08 07:06:54
Piękne paseczki!
-
kaspiecze
2011/09/08 08:22:04
ze spritem :) zebra znam i lubię, ale sama jeszcze jej nie robiłam. zawsze się boję, że te paski mi nie wyjdą. u Ciebie są wzorowe :)
-
ugotujmy
2011/09/08 09:06:26
to ciasto jest strasznie ładne :-)
-
wedelka
2011/09/08 09:09:23
Wieki zebry nie jadłam :) W dzieciństwie często piekła ją moja mama..ale z tego co pamiętam, zamiast gazowanego napoju dawała chyba zwykłą wodę..Może sama się skuszę niedługo na to ciasto?
-
Gość: ewelina, 178.218.226.*
2011/09/08 09:44:11
Jakiej długości keksówki lub blaszki użyć?
-
Gość: ewelina, 178.218.226.*
2011/09/08 10:11:29
I jeszcze jedno pytanie, czy można użyć coca coli?
-
judik1119
2011/09/08 10:44:04
Śliczne zeberki:)
-
2011/09/08 13:09:17
O tak bez gazowanego napoju nie wyobrażam sobie zebry. Nie raz miałam z sąsiadką przeboje podczas przygotowań tego ciacha, dlatego dla mnie jest to też sentymentalny placek.
-
gosiaa99
2011/09/08 13:15:19
Wiosenko: Wspaniale ;) Mam nadzieje, ze posmakuje:)
Majanko: Nakladanie ciasta tez pamietam..sporo zabawy zawsze z tym bylo :)
Kasiu: Ja nakladam na sam srodek keksowki po dwie lyzkijasnego ciasta, na jasne dwie lyzki ciemnego i tak naprzemniennie do wyczerpania skladnikow. Troche to czasu zajmuje, ale babka ladnie wyglada ;) U mnie i tak za duzo bylo kakaowego ciasta..ale pomimo wszystko wyszla ladna:)
Wedelko: Widzialam przepisy na to ciasto ze zwykla woda...ale ja odkad pamietam zawsze uzylam napoju gazowego. Wydaje mi sie, ze babka jest dzieki niemu bardziej pulchniejsza.
Ewelina: Ja uzylam keksowki 27x7 i babka wyrosla mi bardzo duza. Jesli masz odrobine wieksza to tez bedzie dobrze. Mozesz takze uzyc formy kominkowej.
Co do napoju- moze byc kazdy gazowany. Ja uzywam zawsze o jasnych kolorach, aby biala warsta pozostala biala. Ale mysle, ze jest dodasz coca coli to najwyzej ciasto bedzie odrobine ciemniejsze, ale z pewnoscia sie uda:)
Zycze smacznego i trzymam kciuki!:)
-
kini1812
2011/09/08 17:05:24
oj zebra do zrobienia na pewno!
-
dusiowaa
2011/09/08 18:26:39
O pierwsze ciasto jakie robiłam w życiu :D
-
2011/09/08 19:12:41
Zebrę uwielbiam ... przyznam jednak szczerze, ze pierwszy raz widzę zebrę pieczoną w keksówce ....a wygląda uroczo:) Gdy następnym razem najdzie mnie zebrowa ochota, zrobię ją właśnie w takiej formie:)
-
Gość: monami, 213.134.163.*
2011/09/08 19:25:46
idealna wyszła!
-
Gość: Justek, *.adsl.inetia.pl
2012/11/20 17:49:35
Baaaardzo Duża zebra wyszla!! Na szczescie jaka wielka taka dobra :))

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.