Blog > Komentarze do wpisu

Italian supermarket bread

Chleb idealny na kanapki ! Ciasto jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk, więc z łatwością uformujemy zgrabne bagietki. W smaku?> pyszny...przypomina mi trochę bułkę paryską...Bardzo miękki i delikatny. 

Nie miałam akurat płatków ziemniaczanych...myśle, że z nimi chleb miał by jeszcze lepszą strukturę. A mleko w proszku koniecznie musicie dodać, bo jak już wspomniałam wcześniej uwielbiam jego dodatek w pieczywie. Bułki zawsze ładnie się rumienią, mają delikatny mleczny posmak i puszysty miąższ.

Z pewnością wam posmakuje! Gorąco polecam

Źródło:XXXX

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki "płatków ziemniaczanych(potato flakes) - ja pominełam
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 i 1/3 szlanki ciepłej wody

Wszyskie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wyraobiamy przez około 10 minut, aż zrobi sie elastyczne.

Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości.

Po upływie czasu dzielimy na dwie cześci. Z każdej formujemy bagietkę  ( można też zobic jeden okrągły bochenek) I układamy na balszce wyłożonej papierem.

Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę.

Glazura:

  • łyżka wody
  • 1 białko
  • sezam do posypania

Białko połączyć z wodą.

Przed pieczenim smarujemy glazurą, posypujemy obficie sezamem i nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach.

Pieczemy w 200*C przez około 25 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 03 października 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/10/04 06:50:45
Wspanialy chlebek!:)
-
Gość: TeresaW., *.zone4.bethere.co.uk
2011/10/04 10:21:50
Chcialam zapytac, czy dwie bagietki na jedna blache sie zmieszcza? A jesli zrobie okragly chlebek to czy dluzej sie go piecze? Naprawde nie odpuszcze temu przepisowi :). Dziekuje za odpowiedz.
-
silasmaku
2011/10/04 12:40:21
Wspaniały! Próbuję w weekend :)
-
gosiaa99
2011/10/04 12:55:34
Bardzo się cieszę:)
Tereso: Tak zmieszczą się. Ja uzylam uzej blachy "ciasteczkowej", wiec bagietki sie nie dotykaly i mialy wystarczaja duzo miejsca. Mozesz takze podzielic na 3 czesci lub 4 i upiec na dwoch blachach, jesli ci bedzie wygodniej. Ja zrobilam dwie i wyszly naprawde spore :))
Jesli zrobisz jeden owalny czy okragly bochenek, wtedy powinnas go piec przez okolo 40 minut.
-
milk_chocolate84
2011/10/04 13:58:37
genialny miąższ! Taki jak lubię najbardziej! :)
-
2011/10/05 06:37:39
Bardzo ładna struktura:) Wprost idealny na śniadanie :)
-
gosiab_3
2011/10/05 07:56:49
wspaniale wyglada ten chlebek i na pewno przepyszny :)
-
daria8802
2011/10/05 23:27:47
Chleb wygląda obłędnie i domyślam się juz nawet jak może smakować.
-
Gość: Prezydentowa, *.pool.mediaways.net
2011/10/06 08:26:14
Uwielbiam pszenne chlebki... Twój wygląda cudnie, szczególnie zaś zachęcił mnie tekst, że smakuje podobnie do bułki wrocławskiej... ;)
Myślisz, że mogłabym użyć zakwasu pszennego zamiast drożdży do wypieku tego chlebka? Serdecznie pozdrawiam. ;)
-
2011/10/06 10:21:33
Pięknie wyglądaja te chlebki .... aż ma sie ochotę porwać kromeczke:)
-
gosiaa99
2011/10/06 13:10:37
Prezydentowa: Mysle, ze tak..ale to zmieni smak chleba....a moze bedzie jeszcze lepszy ? ;)
Drozdzy mozesz odrobinke i tak dosypac, aby ciasto ci szybciej wyroslo ( jesli chcesz)
Wymieszalabym okolo 3 lyzek zakwasu z okolo pol szklanki maki i wystarczajaco duzo wody, aby powstala pasta i odstawialbym do fermantacji na noc i nastepnego dnia reszta skladnikow i odrobina drodzy na wszelki wypadek. Teraz to sama jestem bardzo ciekawa jak ten chleb by smakowal :)
Pozdrawiam i trzymam kciuki!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.