Blog > Komentarze do wpisu

Lekkie bułeczki z semoliną

Pieczywo z semoliną jest cudowne! To jedna z tych mąk, które praktycznie zawsze mam w spiżarce. Pieczywo jest bardziej lekkie, sprężyste, bardziej miękkie i lepiej się rumieni podczas pieczenia. Akurat te bułeczki mają glazurę ( białko +woda), więc niestety nie możecie zobaczyć dokładnej różnicy pomiędzy zwykłą mąką, a semoliną.

Z ciastem pracuje się wspaniale, a nawet podczas formowania bułeczek praktycznie wcale nie podsypywałam mąką -duży plus!A  więc z powodzeniem możemy nadać im ulubiony kształt.

Polecam!

Zaczyn:

  • 1 szklanka semoliny
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki drożdży

Składniki wymieszać, przykryć i odstawić na 6 -12 godzin w temp. pokojowej.

Ciasto właściwe:

  • 2 szklanki semoliny
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżka oliwy

Glazura ( opcjonalnie)

  • 1białko (lub całe jajko)
  • łyżka wody
  • sezam do posypania

Obie mąki wsypać do miski, dodać drożdże, mleko, sól i wymieszać. Wlać cały zaczyn i około 3/4 szklanki wody. Zacząć wyrabiać, jeśli ciasto będzie za suche, to dodawać resztę wody lub tyle, aż utworzy się miękka kula(nie powinno kleić się do rąk). 

Następnie wyrabiamy przez około 10 minut, aż zrobi się jednolite i elastyczne.

Czystą miskę nasmarować oliwą, włożyć ciasto i przykryć.

Odstawić do podwojenia objętości ( pd 1 do 2 godzin- w zależności od temp.( u mnie godzina i 15 minut)

Dzielimy na około 20 części. Z każdej formujemy okrągłą lub podłużną bułeczkę (można uformować bagietkę lub okrągły bochenek)

Układamy na blaszce wyłożonej papierem.

Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 35 minut.

Przed pieczeniem możemy posmarować glazurą (białko+łyżka wody lub całe jajko) i posypać sezamem.

Następnie ostrym nożem  nacinamy każdą bułeczkę.

Pieczemy w 185*C przez około 14 minut.

Smacznego!


poniedziałek, 17 października 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

  • Czosnkowe mini bagietki

    Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne! Zjedzone oczywiście w jeden wie

  • English Muffins II (muffiny angielskie)

    Śmiało mogę powiedzieć, że są to najlepsze angielski muffiny, jakie do tej pory upiekłam. A mąż stwierdził, że są nawet lepsze, niż ze sklepu:) Nie są tak puszy

  • Bułeczki kajzerki

    Proste smaczne bułeczki o lekkim maślanym smaku i chrupiącej złotej skórce:)Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie, więc formowanie bułeczek będzie samą przyje

Komentarze
anna.kaminska.pl
2011/10/17 13:08:50
Gosiu,są niezwykle piękne!
I tak puszyste w środku,że zaraz chce się piec.
Amber
-
milk_chocolate84
2011/10/17 13:11:29
cudaśne!
-
Gość: Gosia, *.222.224-244.eturbo.pl
2011/10/17 14:36:29
Gosiu, bułki - pierwsza klasa. Piękne, rumiane...z samym masłem bym je wtrąbiła! Pozdrawiam:-)
-
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/17 14:41:22
Cudnie wyglądają...takie to mogę jeść bez żadnych dodatków!
-
majazteca
2011/10/17 14:47:37
Przepiekne. Nie pieklam jeszcze nic z semolina. Gdzie mozna ja kupic?
-
zjedz_mnie
2011/10/17 15:13:36
Przepięknie wyglądają ;]
-
majanaboxing
2011/10/17 15:14:28
Sa piękne, mieciutkie cudowne bułeczki:)
-
2011/10/17 16:55:34
nieprzyzwoicie się obśliniłam! przepiękne bułeczki :):):)
-
justinek222
2011/10/17 20:30:12
Ciekawa ta semolina, a bułeczki przepiękne! :)
-
mania179
2011/10/17 20:51:01
Idealne!
-
Gość: Kasia, *.ssp.dialog.net.pl
2011/10/17 21:36:17
Fantastycznie wyglądają, uwielbiam bułeczki i pieczywo domowej roboty:D
-
asiek_ba
2011/10/18 11:43:44
Faktycznie wyglądają bardzo lekko! Piękne są!:)
Pozdrawiam
Asiek:)
-
2011/10/18 19:43:57
Bułeczki jak marzenie:)
-
anita.grey
2011/10/18 21:49:30
ale te bułki pięknie wyglądają!! oczywiście muszę, muszę upiec :)
tylko zdradź mi jaka ta semolina powinna być, bo ja mam żółtą, której używam do podsypywania chleba, i taką jakby jasną, (ale nie jest całkiem biała), więc, która byłaby lepsza do tych bułek?
-
gosiaa99
2011/10/18 23:31:21
Ja dodałam tej bardzo drobno mielonej o delikatnym zoltym kolorze (podobnej do mąki).
Z ta zolta, ktora ma grube ziarenka (przypomina troche kaszke kukurydziana) buleczki nie wyjda takie puszyste.
POzdrawiam i mam nadzieje, ze pomoglam:)
-
Gość: Pat, *.static.tvk.wroc.pl
2011/10/19 16:09:01
pycha bułki
-
katarzyna_sar
2011/10/19 22:23:20
Cudnie wyglądają te bułeczki:-) pozdrawiam
-
izaa_a
2011/10/20 09:39:59
pięknie wyglądają... cudne zdjęcia zrobiłaś...pozdrawiam
-
gosiaa99
2011/10/21 03:08:46
Dziekuje slicznie za komentarze;))

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.