Blog > Komentarze do wpisu

Rustic Bread (Rustykalny chleb)

Jak na chleb na drożdżach, to zdecydowanie jeden z moich faworytów:) Pierwszy raz od dłuższego czasu nie musiałam się specjalnie martwić o wygląd...rolowanie, formiwanie, nacinanie....o wszystkim tym możecie zapomieć ;) Bo właściwie im mniej ciasto formujemy tym lepiej dla niego!:) A różnicę od razu widać! Ma mnóstwo dziurek ! ach..jak one mi się podobają..i mocno spieczoną chrupiącą skórkę...pyszna:) A mój wyglądem przypomina nieco ciabattę, ale to dlatego, że miałam drobne kłopoty przy przekłdaniu bochenków na gorący kamień.(Wasze powinny być wyższe)

Ciasto podzieliłam na dwie części, w zwiazku z czym otrzymałam dwa mniejsze chleby. Oczywiście możecie podzielić na 4 i otrzymać ładne mini bagietki.

Gorąco polecam!

 

Źródło: Książka:  Peter Reinhart- Whole grain breads -przepis lekko zmodyfikowany

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ( użyłam pół na pół jasną i ciemną)
  • 2 szklanki wody (temp. pokojowa)
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Wszystkie składniki ( oprócz oliwy) połączyć razem. Odstawić na 20 minut.

Następnie ( najlepiej za pomocą miksera KA) wyrabiać ciasto do czasu, aż zrobi się jednolite i elastyczne.

Ciasto będzie się lepić ! Nie będzie sztywne, ale powinno być rzadkie i płynne( jeśli uważacie, że jest za rzadkie, to należy dodać kilka łyżek mąki więcej i dalej wyrabiać)

Dobrze wyrobione ciasto powinno stać się nieco bardziej "sztywniejsze" i mniej się lepić.

Czystą dużą miskę nasmarować olwią. Ciasto włożyć do miski, przykryć dokładnie folią i wstawić na noc do lodówki.

Kolejnego dnia ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.

Blat lekko podsypujemy mąką. Ciasto za pomocą szpatułki delikatnie wykładamy na blat.

Cały czas starajmy się, aby ciasto zachowało jak najwięcej " bąbelek",

Za pomocą noża dzielimy na 2 części.

Ostrożnie i delikatnie dłuższe boki zawijamy do środka.

I składamy ciasto jeszcze raz  na pół.



Cały czas pamiętajmy, aby nie zagniatać ciasta! Starajmy się, aby ciasto było "napowietrzone".  Jeśli będziemy je wyrabiać lub np. rolować, zagniać itp. to ciasto zostanie całkowicie "odpowietrzone" i starci na wyglądzie po upieczniu. Myśle, że także wystarczy nawet tylko najzwyklejsze zlozenie na pół ciasta tak, aby nieco przypominiało podłużny bochenek ;).

Chleby delikatnie przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 45 minut ( powinny podwoić objętość)

W między czasie nagrzać kamień do 230*C .

Wyrośnięte delikatnie zsunąć na gorący kamień.

Wstawić naczynie wypełnione wodą (użyłam płaską, dużą blachę ze szklanką wodą).

Piec pierwsze 20 minut w 230 *C, a kolejne 15 -20 w 200*C ( w połowie pieczenia należy obrócić bochenek o 180*C tak, aby był dobrze zarumieniony z każdej strony)

Smacznego!

wtorek, 25 października 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/10/25 06:31:48
Jest cudowny po prostu:)
-
anna.kaminska.pl
2011/10/25 07:48:40
Piękny!
Zachwycam się domowym pieczywem.
Amber
-
kaaasiuniaa
2011/10/25 08:05:35
Cudowny chleb, zdecydowanie do wypróbowania :-)
-
Gość: maragna, *.free.aero2.net.pl
2011/10/25 08:23:08
dopisuje do listy przepisów z serii "koniecznie do wypróbowania" :) wygląda zachwycająco!
-
2011/10/25 08:29:14
Ojej genialne te dziury ;) Pyszny chlebuś.
-
majazteca
2011/10/25 08:37:11
Cudowny Gosiu. Po prostu CUDOWNY.
-
n_ina
2011/10/25 10:28:19
jest super.. i prawie nie wymaga pracy
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/10/25 10:28:56
Te wielkie dziury w miazszu wygladaja oblednie!
-
zjedz_mnie
2011/10/25 11:12:27
Śliczny, i te dziurki... ;]
-
Gość: Angie, *.netpoint.pl
2011/10/25 11:38:33
Przepysznie wygląda! Idealnie!
-
kaspiecze
2011/10/25 18:57:20
jakie dziury!!! chleb jak malowany
-
2011/10/25 19:38:47
och te dziury:) cudowne:)
-
2011/10/25 20:27:00
O mój Boże! Jest przepiękny! Jakie ma wnętrze dziurzaste! Niesamowicie smakowity chleb.
-
Gość: agka, *.multi-ip.pl
2012/05/05 19:37:17
a można by go nie wkładać do lodówki tylko zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość?
-
gosiaa99
2012/05/05 23:26:53
Tak, ale ciasto po calej nocy w lodowce ma lepszy smak i strukture.
Mysle,, ze bez lezakowania w lodowce bedziesz musiala dodac nieco wiecej maki..tak, aby moglo ci sie z nim lepiej pracowac.
Na poczatku trzymaj sie przepisu bo byc moze nie bedziesz musiala nic zmieniac, ale jesli bedzie zbyt rzadkie, to wtedy dopiero dodaj moze o 1/2 szklanki wiecej maki.
Pozdrawiam
-
Gość: M, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/07/28 09:42:37
Naprawdę pyszny chlebek! Nie ma przy nim dużo roboty, a cała rodzina była zachwycona :) Zdecydowanie polecam ten przepis ;)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.