Blog > Komentarze do wpisu

Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków

Zainspirowana tym przepisem postanowiłam zrobić drożdżową wersje tych rogalików.

Niezwykle ogromnie się cieszę, że się pokusiłam, bo są przepyszne. I ważne- pozostają nieco dłużej świeże, bardziej miękkie i puszyste...mniam ;) Wiem, że dodatek ziemniaków może was znięchęcić, ale w smaku są niewyczuwalne. Swoje posypałam słodkim wanilowym pudrem (cukier waniliowy zmieliłam na puder) i nadziałam konifiturą różaną. Nie muszę wam mówić, że cudnie pachniały :)

Musimy pamiętać, że ciasto z dodatkiem ziemnaków będzie lekko lepkie. Ja nie miałam żadnych kłoptów z formowaniem rogalików, ale jest bardziej delikatne niż zwykłe drożdżowe.

Zdecydowanie warto je upiec przynajmniej raz i spróbować...może akurat i wam przypadną do gustu tak jak i mi ;)

Składniki:

  • 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • + 1 jajko na glazurę

Mąkę ( zacząć od 3 i 1/2,  w razie potrzeby potem dodać dodać nieco więcej) przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w mleku ( mleko nie może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek.

Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.

Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Po upływie czasu ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki( można pomóc sobie dużym talerzem) i podzielić na 8 trójkątów.

Na szarszej części ułożyć płaską łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą marmoladę) i zwinąć ku węższej części.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.

Delikatnie przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 35 minut.

Przed pieczenim wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec w 180*C przez około 18 minut.

Smacznego!


piątek, 14 października 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/14 06:25:43
Gosiu , ale mi z rana smaku narobiłaś !!! Bardzo apetyczne rogaliki , wyglądają na lekkie i puszyste , mniam !
Ziemniaki w wypiekach to bardzo dobry patent - już kilkakrotnie miałam okazję piec ciasto z ich dodatkiem i za każdym razem wychodziło pyszne.
-
majanaboxing
2011/10/14 06:37:10
Cudowne te rogaliki Gosiu! Wspaniały kształt i to nadzienie...mmm... pychota!:)
-
majazteca
2011/10/14 07:16:30
Sliczne rogaliki. A w przekroju wygladaja po prostu oblednie :)
-
wiosenka27
2011/10/14 07:31:25
Ojej, wpaniałe:)
-
2011/10/14 08:34:41
wyglądają rewelacyjnie! ciasto się listkuje niemalże jak francuskie :)
-
2011/10/14 09:03:20
ślicznie wyszły. Napewno są pyszne :)
-
Gość: Prezydentowa, *.pool.mediaways.net
2011/10/14 09:03:34
Och, ale delikatniutkie, cudne są! Czy ja bym umiała coś takiego stworzyć...?! :)
-
estyka
2011/10/14 09:06:42
rewelacyjnie sie prezentują :) Zapisuje przepis ;)
-
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/14 10:21:58
Wyglądaja bosko!
-
2011/10/14 14:16:52
Wyglądają pięknie! a ze zdjęcia wyglądają chyba bardziej na takie z ciasta francuskiego niż drożdżowego. :)
-
2011/10/14 15:44:18
rogaliki idealne:) ja się ciasta z ziemniakami nie boję ...bo chleb robiony z dodatkiem ziemniakó wcale nimi nie smakuje, a ile trzyma świeżość ....a wiec takie rogaliki to coś dla mnie:)
-
asiek_ba
2011/10/14 19:44:11
Cudne są!!
-
cukrowawrozka
2011/10/14 22:21:46
a ja właśnie zawsze byłam ciekawa, jak takie z ziemniakami wychodzą. :D
i z różą - mniam!
-
mania179
2011/10/15 16:53:10
Jakie delikatne i równe! :)
-
gosiaa99
2011/10/16 17:02:17
Ogromnie mi milo, ze wam sie podobaja:) A na zdjeciu rzecyzwscie ciasto przypomina nieco francsukie, ale akurat tak mi się ładnie ten rogalik zaprezentował do zdjęcia:)
-
Gość: Cooking Marta, *.home.aster.pl
2011/10/16 17:43:33
Uwielbiam rogaliki, przepis dodaje do ulubionych :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/12 18:48:56
Bardzo mnie zaciekawiły te rogaliki i mam jedno pytanie. 4 łyżki masła już płynnego czy 4 łyżki twardego dopiero roztopić?
-
gosiaa99
2011/11/12 22:08:42
aejs: ja wzielam twarde ( bez soli) maslo w kostce. Odkroilam 4 lyzki ( około 50g) i roztopilam w mikrofalowce. Pamietaj zanim dodasz maslo do ciasto, aby je lekko przestudzic.
Pozdrawiam serecznie
-
sycyliasi
2014/11/26 07:56:39
Wyglądają fantastycznie, muszę je koniecznie zrobić :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.