Blog > Komentarze do wpisu

Babka na kwaśnej śmietanie z suszoną żurawiną i rodzynkami

Piekłam już babeczki na kwaśnej śmietanie, więc wiedziałam, że i babka też będzie smakować. Właściwie to była pozytywnie zaskoczona jej smakiem, bo jest znacznie lepsza niż się spodziewałam ;) Wyrosła ogromna, zero zakalca i do tego cudownie wilgotna!! 

Ciasto ma delikatny miąższ, puszysty i wilgotny. Ładnie się zaruminiła, nie miałam żadnych kłopotów z wyciągnieciem jej z blachy...właściwie to sama wyskoczyła ;)

Myśle, że wspaniale by smakowała z cytrynowym aromatem lub skórką.

 

Gorąco polecam!! Będzie idealna do popołudniowej kawy :]

p.s zdjęcia robiłam dopiero na drugi dzień.

Źródło: XXXX

Składniki:

  • (170g)12 łyżek miękkiego masła ( bez soli)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dodałam migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( przesianej)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do piecznia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • około 1/2 szklanki suszonej żurawiny i rodzynek ( można dodać nieco więcej)

Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku, wanilię i śmietanę.

W osobnym naczyniu połączyć razem: obie mąki, cynamon, proszek, sodę i sól, a następnie powoli dodawać do masy.

Piec w 176*C przez około 50- 55 minut ( lub do suchego patyczka)

Przed wyciągnieciem ciasta na paterę należy odczekać przynajmniej 20 minut.

Smacznego!

czwartek, 17 listopada 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/17 06:38:27
Babka wygląda bardzo apetycznie, z chęcią zjadłabym kawałek do kawy :)
-
majanaboxing
2011/11/17 06:39:49
WYgląda bardzo smacznie :) Lubię żurawinę , w ciastach smakuje doskonale :)
Pozdrowienia:)
-
slyvvia
2011/11/17 06:47:54
Wspaniale się prezentuje, kusi mnie taki kawałek :D
-
majazteca
2011/11/17 07:08:13
Gosiu, ta babka jest po prostu cudowna! Mam jeszcze duzo zurawiny wiec zapisze sobie przepis i na pewno upieke :)

Milego dnia :)
-
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/17 08:14:22
Super wygląda. Moje dziecko uwielbia takie ciasta!
-
milk_chocolate84
2011/11/17 08:30:28
oj tak.. ze skórką pomarańczową była by pyszna! Wygląda naprawdę okazale :)
-
ugotujmy
2011/11/17 08:55:22
oj kusisz takim niebanalnym dodatkiem!
-
kasia.prezydentowa
2011/11/17 11:04:38
Przeurocza, taka rdzennie polska... ;)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/17 14:34:04
Wyglada swietnie! Lubie ciasta na kwasnej smietanie, podobnie jak na maslance, wlasnie za to, ze sa takie wilgotne.
-
Gość: ewelina, 178.218.226.*
2011/11/17 19:07:02
12 łyżek masła? ile to gram?
-
gosiaa99
2011/11/17 23:03:38
170g ;-) Poprawie przepis.
-
Gość: Pat, *.static.tvk.wroc.pl
2011/11/20 19:59:12
mmm pycha
-
2011/11/20 23:50:23
uwielbiam suszoną żurawinę, nie tylko w słodkościach. super babka :)
-
Gość: kassia007, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/21 15:20:52
mmm lubię żurawinę pod każdą postacią, myślę że pyszny wypiek:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.