Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na zakwasie i drożdżach (wg Zorry)

Kolejny chleb:) Tym razem na zakwasie i drożdżach! Muszę wam powiedzieć, że bardzo polubiłam go, bo z ciastem mi się bardzo dobrze pracowało, a chleb po upieczniu ma dużo dziur ( które uwielbiam). Jest bardzo sprężysty, lekko kwaskowaty i chrupiący, a pozatym szybko wyrasta, dzięki drożdżom.

Wydaje mi się, że tutaj wielką rolę odgrywa dwukrtone składnie ciasta wczasie wyrastania. Chleb łatwo utrzymuje kształt, a przy tym ma niesamowite wnętrze. Także w czasie formowania bochenka  starajmy się jak najdelikatnie to robić tak, aby ciasto pozostało"napowietrzone". 

Gorąco zachęcam do wyprówania przepisu!

 

Źródło: XXXX

Składniki:

Zaczyn:

  • 50g zakwasu ( użyłam żytniego)
  • 75g mąki ( typ 550)
  • 75g wody

Wszstkie składniki na zaczyn połączyć razem. Przykryć i odstawić na 3 godziny, a następnie przełożyć do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę przed użyciem.

Ciasto właściwie:

  • 30g mąki żytniej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 420g mąki pszennej (typ 550)
  • 5g świeżych drożdży
  • 270g wody
  • cały zaczyn
  • 12g soli

Zaczyn połączyć z wodą i dodać resztę składników ( drożdże "pokruszyłam" z mąką). Wyrabiać przez około 10 -15 minut ręcznie, aż ciasto zrobi się sprężyste i elastyczne.

Następnie przykryć i odstawić na 90 minut do wyrośnięcia. W między czasie złożyć ciasto dwa razy ) po pierwszych 30 minutach pierwszy raz, a drugi po godzinie)

Tutaj można zobaczyć jak złożyć ciasto w czasie wyrastania.

Z ciasta uformować okrągły bochenek i umieść w oprósznym mąką koszyku ( myśle, że możemy także ułożyć go na zwykłej blaszce)

Koszyk wraz z ciastem umieścić w plastykowym worku ( tak, aby ciasto nie wyschło, ale mogło swobodnie wyrastać)

Odstawić do podrośnięcia na godzinę.

Nastawić piekarnik na 240*C ( jeśli mamy, to umieścić kamień w środku)

Wyrośnięty bochenek przełożyć na kamień, szybko zrobić kilka nacięć ostrym nożem i wstawić do piekarnika. Wraz z bochenkiem włożyłam osobną blaszkę wypełnioną około 3/4 szklanki gorącej wody.

Piec przez 20 minut, a następnie zredukować temperaturę do 220*C i piec przez kolejne 10 -15 minut. 

Smacznego!

wtorek, 29 listopada 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/11/29 05:59:08
Wspaniale wygląda, chętnie go upiekę:)
-
majanaboxing
2011/11/29 06:43:32
Piękny chleb i piękne zdjęcia !:)
Miłego dnia:)
-
majazteca
2011/11/29 07:04:20
Gosiu, Twoj chleb jest po prostu przepiekny. Nie wiem, jak Ty to robisz, ze wszystkie tak ladnie Ci sie pieka. Masz reke do chleba, bez dwoch zdan :))
-
darkangelika
2011/11/29 07:50:11
Idealny Ci wyszedł;)
-
anna.kaminska.pl
2011/11/29 07:56:47
Niezwykle piękny wypiek.
Propozycje Zorry są warte uwagi.
Smacznego dnia!
Amber
-
2011/11/29 10:12:09
piękny bochenek, idealny wręcz:) Zorra ma same świetne przepisy:)
-
gosiaa99
2011/11/29 12:45:15
Tak, Zorra ma wspaniale przepisy..ech musze tylko znalesc czas, aby je wsystkie upiec; ;-)
Majazteca: Dziękiego ci ślicznie!:) Raz lepiej wychodzą, a raz gorzej :)
-
2011/11/29 12:55:27
też chciałabym mieć tyle czasu żeby upiec wszystkie chleby Zorry...:)
-
asiek_ba
2011/11/29 16:39:29
Cudowny!! I jakie piękne dziury:) też go robiłam, jest pyszny:)
Pozdrawiam!
-
waniliowakawiarenka
2011/11/30 22:01:12
Pysznie wygląda Twój chlebek:) Fajnie znów tutaj zajrzeć;)pozdrawiam!
-
katarzyna_sar
2011/12/04 15:43:20
Idealny, piękny chlebek!
-
Gość: binka, *.dip.t-dialin.net
2011/12/10 12:19:37
Zorra nalezy do moich ulubionych blogow:). Piekny chlebek, osobiscie boje sie piec chlebki, bo nie mam doswiadczenia w pieczeniu na zakwasie. Moze kiedys sie przelamie i zaczne. Pozdrawiam
-
majanaboxing
2011/12/23 21:19:25
Gosiu, co u Ciebie?


Radosnych Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i Twoich Bliskich!
-
2011/12/24 10:02:05
Wesołych Świąt Gosiu !!!
-
judik1119
2011/12/26 18:50:15
Chlebek wyglada zachwycająco!:)
-
Gość: paulaa, *.adsl.inetia.pl
2014/02/26 11:38:12
chlebek wyszedł smaczny ale dość zbity, niema takich dziurek powietrza jak u Twojego:) czym to może być spowodowane?
-
gosiaa99
2014/02/27 13:02:26
Albo zbyt slaby zakwas, wiec moze dodac ciut wicej drozdzy? Lub zbyt slabo wyrosl przed pieczeniem. Czasami chleb potrzebuje nieco wiecejc zasu, jesli np. Jest zbyt zimne pomieszczenie. I ostatnie juz to przy formowaniu chleba staram sie zawsze aby te babelki powietrza, ktore powstaly przy wyrastaniu mi nie uciekly. Czyli formuje bardzo delikatnie, nie naciskam za mocno itp.
Na poczatek sugeruje ciut wiecej drozdzy i dluzsze wyrastanie przed wlozeniem do pieca- to z pewnoscia da efekty:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.