Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z maślanką i melasą

W ciągu tygodnia piekę zazwyczaj chleby bez żadnego przepisu. Wrzucam to  co mam lub to co uważam, że będzie ze sobą pasować. Składniki zawsze spisuje, a jeśli chleb mi się spodoba, to piekę go ponowie i poprawiam nieco przepis. Połączenie maślanki i melasy widziałam na blogu "Leśny Zakątek" i tak mi utkwiło w głowie, że podczas ostatniego wypieku postanowiłam użyć tych dwóch składników. I oto jest PRZEPIĘKNY mocno rumiany bochenek!

Przepis z pewnością spodoba się tym, którzy mają problemy z "bladymi " bochenkami, bo ten nie ma wyboru- musi mieć piękny  ) Dodatek maślanki sprawia, że chleb zostanie na dłużej świeży, a melasa doda lekko karmelowego koloru.

Gorąco polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zakwasu pszennego (dokarmionego dzień wcześniej)
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki melasy
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy

Mąkę przesiać i wsypać do dużej miski. Wlać wodę, maślankę, melasę i zakwas. Posypac drożdżami i wszystko wymieszać.

Odstawić na 20 minut.

Po upływie czasu dodać sól i wyrabiać ciasto przez około 5 -8 minut ( aż zrobi się jednolite)

Ciasto będzie się nieco lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji ( jeśli potrzeba, to możemy dodać około 1/4 do 1/3 szklanki mąki - ale nie więcej)

Czystą miskę nasmarować oliwą.

Z ciasta utworzyć kulę i włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości ( około ) ja odstawiłam na dwie godziny)

Po upływie czasu ciasto delikatnie przełożyć na lekko oprószony mąką blat.

Boki delikatnie zagnieść do środka ( tak, aby uformować okrągły bochenek), a następnie włożyć do oprószonego mąką koszyka. Starajmy się jak najmniej składać ciasto tak, aby zachować jak najwięcej "bąbelek" w środku -chleb po upieczeniu będzie miał piękny dziury ;-)

Jeśli pieczemy w keksówce, to ciast możemy prosto "przelać do natłuszczonej blachy lub ewentualnie lekko "zrolować" w podłużny bochenek.

Ciasto ponownie odstawiamy do podrośnięcia na około 45-50 minut.

Przed pieczeniem wierzch nacinamy ostrym nożem.

Pieczemy pierwsze 15 minut w 220*C, a kolejne 25 minut w 195*C.

Smacznego!

Chleb przygotowałam w ramach akcji "Gotujemy po Polsku", której patronatem jest serwis "Z Pierwszego Tłoczenia"



wtorek, 15 listopada 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/11/15 06:45:49
Jaki piękny chlebek Gosiu! Wygląda obłędnie. Cudowne wnętrze i ta skórka, ach. No piekny:)

Pozdrawiam:)
-
wiosenka27
2011/11/15 07:18:56
Naprawdę, wspaniały chlebek:)
-
anna.kaminska.pl
2011/11/15 07:24:21
Wspaniale Ci się upiekł!
Amber
-
manoria
2011/11/15 07:51:57
Rewelacyjny :-) Po prostu boski, z chęcią go upiekę. Ostanie zdjęcie jest przepyszne, tylko sięgnąć i porwać taką kromeczkę. Pozdrawiam serdecznie :-)
-
2011/11/15 08:09:06
bardzo lubię chleby z melasą! już dawno nie piekłam...
-
kasia.prezydentowa
2011/11/15 08:27:13
Fantastyczny, piękny kontrast ciemnej skórki i jasnego miąższu! ;) Wypróbuję na pewno.
-
gosiab_3
2011/11/15 11:13:30
alez super apetycznie ci on wyszedl......
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/15 13:41:14
Ja w ciagu tygodnia w ogole nie mam czasu na pieczenie... Za to w weekend nadrabiam - i juz chyba wiem, co upieke w najblizszy!
-
Gość: Shy, 195.69.80.*
2011/11/15 14:37:39
boski, zapisuję :)
-
joanna-kuchareczka
2011/11/23 14:12:15
Jakie piękne, wielkie dziury. Uwielbiam chleby o takim miąższu. Cudowny!Chylę czoła Gosiu :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.