Blog > Komentarze do wpisu

French country bread( Francuski chleb na zakwasie)

Chleby na zakwasie nie robię za zbyt często...a szkoda. Generalnie przygotowuje szybkie, zwykłe drożdżowe. Gdy upiekłam ten chleb, to nie mogliśmy przestać go jeść:) Mieliśmy zjeść tylko po małej kromeczce, bo obiad był zaplanowany na godzinę potem i oczywiście nici z obiadu!:)) 

PYSZNY!!! Z chrupiącą skórką, sprężystym wnętrzem i oczywiście o charakterystycznym lekko kwaskowatym zakwasowym posmaku. Chleb jak dla mnie na 6 z plusem:)

Z przepisu mają wyjść dwa bochenki, ale ja zrobiłam jeden. Myślę, że następnym razem zrobię dwa mniejsze...bo chleb wychodzi dość spory i zdecydowanie będzie się łatwiej go kroiło jeśli będzie nieco mniejszy.

Gorąco polecam!

Źródło: Książka: Daniel Leader -Local Breads

Składniki:

Zaczyn:

  • 1/4 szklanki zakwasu żytniego (u mnie -100 % hydracji)
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki wymieszać razem. Przykryć i odstawić na 6 -12 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody +1 łyżka
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego

Zaczyn, wodę, mąkę: pszenną, pełnoziarnistą i żytnią połączyć razem.

Odstawić na 20 minut

Następnie dodać sól i wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione powinno lekko się lepić, ale utrzymywać nadany mu kształt(wyrabiałam przez 10 minut).

Jednolite i gładkie ciasto włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 2 i 1/2 do 3 i 1/2 godziny ( w zależności od zakwasu i temperatury).

Następnie podzielić na dwie części(ja nie dzieliłam). Uformować bochenki i umieścić w formach keksowych ( wyłożonych papierem lub dobrze obsypanych mąką koszykach do wyrastania.

Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( bochenki powinny prawie podwoić objętość)

Do piekarnika wstawić blachę ze szklanką wody( para nada wypiekowi piękny rumiany kolor i skórka będzie bardziej chrupiąca).

Bochenki przełożyć na dobrze rozgrzany kamień ( 232*C), naciąć kilka razy ostrym nożem.

Piec w 232*C przez 15 minut, a następnie zniżyć temp do 204*C i piec przez 20 -25 minut ( po zniżeniu temp. z piekarnika wyciągłam blachę w której wcześniej była woda)

Studzić na kratce.

Smacznego!

środa, 02 listopada 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
asiek_ba
2011/11/02 12:55:19
Cudny jest! Zapisuję:)
Pozdrawiam
Asiek:)
-
2011/11/02 14:11:34
Piękne wnętrze. Ja za to generalnie robię tylko zakwasowce. Dzisiaj też miał być, tylko zapomniałam nakarmić zakwas :( W weekend muszę spróbować zrobić ten.
-
wiosenka27
2011/11/02 14:26:08
Ja go chyba piekłam...ale chętnie upiekę jeszcze raz:)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/02 14:39:20
Nie ma to jak chleb na zakwasie: nie dosc, ze smakuje oblednie, to jeszcze dlugo pozostaje swiezy. Piekne zdjecia, piekny bochenek!
-
2011/11/02 17:12:21
Alez on cudny Gosiu! Przepiękny chleb upiekłaś, jestem pod wrażeniem :)
-
beolha
2011/11/02 18:01:07
Wspaniały chleb, koniecznie do wypróbowania!
-
1urtica
2011/11/02 18:15:31
Piękny bochenek. I ja chyba się skuszę na niego. Pozdrawiam ;)
-
2011/11/02 20:10:07
Pięknie Ci się Gosiu upiekł!
-
niepokornik
2011/11/02 20:40:37
Uwielbiam francuskie zakwasowce. Twój wygląda świetnie!
-
Gość: Prezydentowa, *.pool.mediaways.net
2011/11/03 12:02:14
Upiekłam wczoraj chleb Pana Drektora, ale ten Twój będzie następny - pół dnia czytałam ten przepis i nie mogłam się na niego napatrzeć!
-
gosiaa99
2011/11/03 12:44:01
Bardzo mi milo ;) Mam nadzieje, ze wszystko bedzie smakowac:)
Pozdrawiam
-
2011/11/03 18:57:06
oj, a ja uwielbiam zakwasowce:) .... i choć drożdżowce są równie pyszne to brakuje mi w nich tego zakwasowego posmaku:) a Twój bochen pysznie wygląda ...i ten cudowny miąższ:)
-
1urtica
2011/11/07 17:58:15
A ja dziś raniutko piekłam ten chlebek :) Wyszedł rewelacyjny w smaku i z cienką, chrupiącą skórką, może dziurki troszkę nieregularnei nie tak ładne jek u Ciebie, ale to w niczym nie przeszkadza, bo chleb jest pyszny. Pewnie niebawem pochwalę się nim na blogu.
Też upiekłam jeden bochenek, wyszedł ogromny, ważył po upieczeniu i wystudzeniu 925 g :)
Dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: Kasia, *.ssp.dialog.net.pl
2011/11/07 19:54:10
chlebuś na zakwasie i jeszcze mące żytniej...uwielbiam...idę wstawić zakwas :)
-
gosiaa99
2011/11/08 12:44:04
Wspaniale! A bochenek to, tak rzeczywiscie duzy wychodzi ;))
Czekam z niecierpliwoscia na zdjecia:))
Kasiu: CIeze sie, ze przepis sie spodbal. Trzymam kciuki!
-
1urtica
2011/11/08 21:11:45
Chlebek już na blogu :) Jeszcze raz bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko ;)
-
manoria
2012/03/09 17:25:05
Upiekłam dzisiaj ten chlebek (dwa małe bochenki) i jest po prostu boski :-) Znika tak szybko, że nie wiem czy uda mi się zrobić zdjęcia przy dziennym świetle. Wrzucam przepis na ten chleb do moich ulubionych. Miąższ jest delikatny i elastyczny, a także cieniutką lekko chrupiącą skórkę. Zgadzam się z Tobą, bez wątpienia chleb na sześć z plusem. Pozdrawiam serdecznie :-)
-
Gość: landzik, *.dynamic.chello.pl
2012/04/09 14:53:20
Witam, czy wam także ciasto tak ciężko się odklejało od rąk jak i od blatu? na razie chlebek przed pierwszym wyrośnięciem (mam nadzieję, że wyjdzie). P.S. jako mąki pszennej użyłem luksusowej-czy to dobrze? Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
-
Gość: landzik, *.dynamic.chello.pl
2012/04/09 21:35:10
Chlebki wyszły idealnie :) bardzo smaczne no i ta skórka :))
-
gosiaa99
2012/04/10 01:38:02
Landzik: oj za pozno zauwazylam komentarz...ale widze, ze wszystko sie udalo:)
Luksusowa pszenna jak najbardziej- ja zawsze uzywam tzw "chlebowej", ale praktycznie kazda inna sie nada:)
-
Gość: Agos, *.cm.vtr.net
2012/04/17 15:35:05
jedno pytanie... czy zaczyn to powinien troche urosnąć przez noc? Niestety nic a nic nie ruszył się, ale miał bąbleki, bardzo dużo. Albo ruszył się i opadł i nie zauważyłam przez noc. W razie "w" dodałam troszkę drożdży. Może coś będzie z tego. Pozdrawiam :)
-
gosiaa99
2012/04/18 02:27:53
Zaczyn powinnien podrosnac, a potem opasc. Skoro ma duzo babelek, to podjerzewam, ze juz juz wyrosl i zapewne nie zauwazylas. Ja zawsze biore czysty szklany sloiczek i potem dokladnie widze czy zaczyn wyrosl przez noc.
Mimo wszystko mysle, ze slusznie zrobilas z dodatkiem drozdzy ( lepiej byc pewnym ;)
Pozdrawiam
-
Gość: Agos, *.cm.vtr.net
2012/04/18 03:01:59
powiem jedno...... wyszedł gigantyczny !!!!! olbrzymi !!!!!! ogromniasty bochen !!! jutro będę kroić, pstrykać fotki i próbować... na blogu też się pojawi. jeszcze nigdy takiego dużego chleba nie piekłam. Super !!!!
-
gosiaa99
2012/04/18 13:06:22
Agos to swietnie! Widze, ze twoj zakwas sobie swietnie radzi ;-)
Czekam w takim razie na zdjecia:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.