Blog > Komentarze do wpisu

Rolada kawowa

Roladę upiekłam na weekend dla gości. Zdjęcia zrobiłam przed, bo wiedziałam po pierwszym kęsie, że nie uda mi się ich zrobić później ;-) Rolada rozeszła się bardzo szybko, bo przecież połączenie czekolady i kawy musi smakować :)

Bardzo, bardzo dobra! Uwielbiam kawę, więc specjalnie nie trzeba mnie do takiego ciasta zachęciać:)

Biszkopt jest miękki i elastyczny..a nadzienie banalnie proste! Nie może się nie udać...

Wierzch oblałam roztopioną czekoladą z kawałkami migdałów...całość wyśmienita.

Gorąco polecam!

Źródło: Land O'Lakes

Składniki:

Biszkopt:

  • pół szklanki +1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.

Mąkę, sól, proszek i kakao przesiać i połączyć razem.

Do ubitych jajek stopniowo dodawać przesianą mąkę ( na tym etapie nie używam już miksera)

Na samym końcu powoli wlewam przestudzone masło i mieszamy delikatnie.

Masę wylewamy na dużą blachę ( najlepiej taką do ciasteczek) pokrytą dobrym papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180*C przez około 8 minut.

Czystą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem(około 2 łyżek) Upieczony gorący biszkopt wyjmujemy i odwracamy na ściereczkę. Ściągamy delikatnie papier i wraz ze ściereczką zwijamy biszkopt w rulon. Tak zawinięty pozostawiamy, aż do wystygnięcia.

Nadzienie:

  • 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy instant (rozpuszczalnej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śmietankę wymieszać z kawą, cynamonem i cukrem.

Mikserem ubijać na sztywną masę.

Nasączenie

  • 1/4 szklanki zaparzonej wcześniej kawy
  • 1/2 łyżki cukru
  • łyżka alkoholu

Składniki połączyć.

Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć.

Lekko! skropić kawą i rozłożyć masę kawową.

Następnie zwinąć, owinąć ściśle folią i wstawić do lodówki na około godzinę.

Wyjąć oblać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

wtorek, 01 listopada 2011, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: sandra, *.tvk.torun.pl
2011/11/01 12:39:00
mmm...wygląda smakowicie
-
izaa_a
2011/11/01 12:57:33
to musi byc pyszne :) lubię kawowe desery:)
-
2011/11/01 13:02:10
Wcale mnie nie dziwi,że się rozeszła w tempie błyskawicznym. Ciasta kawowe są wspaniałe!
Pozdrawiam:)
-
dusiowaa
2011/11/01 13:13:19
pięknie zwinięta
-
kasia.prezydentowa
2011/11/01 13:37:01
Ojej, jaka śliczna, w cukierni takiej nie widziałam nawet! Wciąż podziwiam Twoje zdolności, jesteś dla mnie autorytetem wypieków! :)
-
Gość: DarkANGELika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/01 14:11:30
Bardzo smakowicie wygląda;)
-
espresso9
2011/11/01 14:14:28
Mój ulubiony smak :)) Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować :)
-
milk_chocolate84
2011/11/01 14:32:42
Uwielbiam patrzeć na tak profesjonalnie zwinięte rolady :) Nie wspominając już o magicznej dla mnie kompozycji zawartych tutaj smaków... Rewelacja :)
-
cucinadellafelicita
2011/11/01 15:40:40
Jestem wielką fanką kawowych deserów. Rolada wygląda baaaardzo apetycznie! Pozdrawiam :)
-
zjedz_mnie
2011/11/01 17:56:24
To było dobre posunięcie - wcześniejsze zdjęcia. Rolada wygląda tak pysznie, że na bank nie miałabyś wpisu ;]
-
2011/11/01 18:47:45
o mamo! uwielbiam wszystko co kawowe... a taka delikatna rolada z kawowym kremem musi być cudowna :)
-
Gość: Ola, 213.191.241.*
2011/11/01 19:25:17
zawsze takie rolady wydawaly mi się być niesamowicie skomplikowane, ale tak smaczine to wygląda, że może spróbuję :)
-
Gość: Gosia, *.222.224-244.eturbo.pl
2011/11/01 19:41:33
Czegoś takiego właśnie szukam od lat! Dzięki kochaniutka istoto:-) Pięknie wygląda i wierzę, że smakuje doskonale:-) Miałaś dobry pomysł z tymi zdjęciami;-)
-
2011/11/01 22:06:55
Przypomniałaś mi, że już dawno nie robiłam rolady.
-
Gość: Agos Galapagos, *.cm.vtr.net
2011/11/03 17:33:11
Mam pytanie
Jaki powinien być rozmiar biszkoptu, czy tak normalnie wylać go na blachę od ciastek i jakoś uformować na dany rozmiar? Poza tym świetny blog, zaglądam często tutaj, śmieszne ale dopiero na obczyźnie pokochałam pieczenie słodkości :D
-
gosiaa99
2011/11/03 22:12:39
Agos: Ja uzywam takiej blachy --link www.thisnext.com/tag/baking-cookie-sheet/
I na nia wykladam dobry papier ( najlepiej ten pokryty silikonem). Mase wylewam na wilekosc blachy i wyrownuje szpatulka. Bedzie to dosc cienki placek. I potem zaraz po upieczeniu wywracam do gory nogami z papierem na sciereczke ( oproszona cukrem) i zwijam ku krotszemu z koncow ( tak aby rolada byla wiecej razy zwinieta, przez co znacznie lepiej wyglada). I zostawiam do wystudzenia tak zwinieta ze sciereczka:)
Wiesz mozesz zrobic ja na nieco mniejsze blaszce, ale mi jest duzoo latwiej ja potem zwijac.
Mam nadzieje, ze wszystko sie uda :) Trzymam kciuki!
-
Gość: Majka2, *.warszawa.adsl.tpnet.pl
2016/03/22 18:48:16
Rolada pyszna dzisiaj zrobiłam. Połączenie śmietanki i kawy znakomite. Dziękuje za bardzo dobry przepis który od dziś na zawsze u mnie zagości. Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.