Blog > Komentarze do wpisu

Białe pszenne bagietki

Takie bagietki jak te często piekę w czasie tygodnia, kiedy nie mam ochoty poświęcać pieczeniu zbyt wiele czasu. Czasami ciasto przygotuje dzień wcześniej, formuje bagietki, układam na blaszce i wstawiam na noc do lodówki..rano tylko do piekarnika i gotowe!

Bagietki wychodzą rumiane, miękkie i puszyste..pycha;-)

p.s mleko można dowolnie zamienić np. na wodę lub maślankę..cokolwiek macie w lodówce:)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  •  łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka oleju

Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne ciasto.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Po upływie czasu podzielić na 5 części i uformować zgrabne bagietki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć i odstawić na 35 minut.

Przed pieczeniem wierzch naciąć kilka razy ostrym nożem.

Piec w 190*C przez około 20 - 25 minut.

Smacznego!

czwartek, 26 stycznia 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/26 13:05:06
sliczne te Twoje bagietki:)poprosze o jedna na drugie sniadanie
-
judik1119
2012/01/26 14:48:16
Ale mięciutkie!:-) Znakomicie wyglądają:-)
-
2012/01/26 15:06:31
Śliczne. Jakoś do tej pory nie udawało mi się pieczywo leżakujące w lodówce.
-
2012/01/26 17:49:10
Na pewno skorzystam z przepisu!
-
majanaboxing
2012/01/26 18:00:27
Oj, są takie piękne! :-)
-
kibi007
2012/01/30 20:49:13
Piekłaś je w tych specjalnych foremkach do bagietek, nie posiadam takich a chciałabym upiec i zastanawiam się czy wyjdą bez :), mmm już mam ochotę na jedną
-
gosiaa99
2012/01/30 22:20:54
kibi007: Nie pieklam tych bagietek w foremkach, ale luzem na blaszce wylozonej papierem.
Bagietki nigdy mi sie "rozlewaja" na blaszce, bo formuje je odpowiednio.
Wiec najpierw rozwalkowuje cienko na prostokat, a potem zwijam tak jak rolade w rulon. Boki zaklejam i ukladam "zlaczeniem" do dolu na blaszke. Przed pieczenim nacianam ostrym nozem i gotowe :)) Zawsze wychodza ladne ;)
Trzymam kciuki za twoje bagietki!:)
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze pomoglam:)
-
Gość: kachna2086, 109.255.74.*
2012/02/26 09:16:52
super!!!
-
Gość: Rodzynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/28 22:51:48
Piekłam te bagietki. Po upieczeniu były twarde i jak dla mnie zbyt blade. Nie wiem , gdzie popełniłam błąd.
-
gosiaa99
2012/02/28 23:22:12
Hmn. byc moze w pomieszczaniu w ktorym wyrastaly bylo zimno i malo wyrosly po tych 35 minutach. To by moglo wyjasnic dlaczego byly twarde. Co do koloru, to ciezko mi powiedziec, bo bagietki powinny choc nieco sie zaruminic jako, ze maja w skladzie duzo mleka. Przykro mi, ze ci sie nie udaly;/
Jesli jeszcze kiedys dasz im druga szanse, to proponuje, abys przedluzyla ich wyrastania tak, aby sie ladnie napuszyly, a wierzch tuz przed pieczenim posmaruj rozbeltanym jajkiem. Wtedy nie ma juz wyjscia- musza ci wyjsc idealne:)
-
Gość: Rodzynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/29 22:45:42
Bardzo dziękuje za poradę. Upiekę ponownie w najbliższym czasie.
-
2013/09/08 19:56:26
Zrobiłam te bagietki, są rewelacyjne , zreszta nie tylko one , piekę regularnie bułeczki i chleby z Pani przepisów , drożdżowe i te na zakwasie . Wszystko zawsze wychodzi i cudownie smakuje !!!
Pozdrawiam i dziękuję

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.