Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki razowe z miodem

Super pyszne bułeczki! ;-) Bardzo przypadły mi do gustu i myślę, że i wy również je polubicie;-) 

Są pyszne, miękkie z delikatną cieniutką, lekko chrupiącą skórką. Nie wychodzą zbite i cieżkie, ale bardziej puszyste i lekkie. Dodatek ziemniaków sprawia, że miąższ jest wilgotny, a dodatkowo nasze bułeczki pozostaną dłużej świeże. 

Gorąco polecam, bo zdecydowanie warto je upiec!

Przepis powstał w oparciu o - źródło

Składniki:

  • 1 szklanka letniej wody
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  •  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki żytniej razowej ( typ 2000)
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 4 łyżki miękkiego masła ( można zastąpić olejem)
  • 1/2 szklanki ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków ( jeden mniejszy)

Drożdże rozpuścić w wodzie. 

Dodać resztę składników i wyrabiać przez około 5- 7 minut. Ciasto powinno lekko się lepić, ale nie może być rzadkie( w razie potrzeby dodać nieco więcej mąki pszennej).

Ciasto wyrabiałam mikserem ( KA), ale jeśli będziecie wyrabiać ręcznie najlepiej robić to w misce, gdyż ciasto może wam lepić się stolnicy.

Wyrobione ciasto przykrywamy folią plastikową i odstawiamy do podwojenia objętości na 2 godziny.

Po upływie czasu ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem.

Uformowane bułki delikatnie przykrywamy folią ( można ją wcześniej lekko natłuścić, aby nie przykleiła się do bułek) i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny. Bułeczki powinny się "porządnie" podrosnąć. Jeśli będą wyrastać w bardzo ciepłym pomieszczeniu, to wystarczy tylko godzina.

 Przed pieczeniem bułeczki możemy lekko oprószyć mąką, albo posmarować"

-rozpuszczonym masłem ( skórka będzie miękka )

-białkiem i łyżką wody( skórką będzie błyszczącą i lekko chrupka)

-całym jajkiem ( skórka będzie błyszcząca, rumiana i miękka)

Pieczemy w 195*C przez około 15 -17 minut, aż zrobią się rumiane.


środa, 18 stycznia 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

  • Czosnkowe mini bagietki

    Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne! Zjedzone oczywiście w jeden wie

  • English Muffins II (muffiny angielskie)

    Śmiało mogę powiedzieć, że są to najlepsze angielski muffiny, jakie do tej pory upiekłam. A mąż stwierdził, że są nawet lepsze, niż ze sklepu:) Nie są tak puszy

  • Bułeczki kajzerki

    Proste smaczne bułeczki o lekkim maślanym smaku i chrupiącej złotej skórce:)Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie, więc formowanie bułeczek będzie samą przyje

Komentarze
2012/01/18 14:05:08
chyba dzisiaj takie zrobie:)
-
izaa_a
2012/01/18 14:11:52
cudnie wyglądają...;)
-
wiosenka27
2012/01/18 14:34:19
Jak ja dawno nie robiłam domowego pieczywa. I nie wiem kiedy zrobię, chyba dopiero w ferie:)
-
2012/01/18 18:09:34
Ziemniaki i miód mnie nie dziwią. Ale ten sok pomarańczowy? Pierwszy raz słyszę. Ciekawa jestem straszliwie tego smaku.
-
dyrdymalki
2012/01/18 18:15:00
mniam ! pyszne !
-
2012/01/18 19:32:49
Uwielbiam ten blog: tu wszystko jest pięknie i opisane i sfotografowane. Pysznie :)
-
kasia.prezydentowa
2012/01/18 19:57:54
Przepiękne! jakie duże, regularne dziurki, muszą być pyszne te bułeczki! Pozdrawiam! ;)
-
majanaboxing
2012/01/18 20:27:47
Piękne zdjęcia Gosiu, a bułeczki na nich prezentują się bardzo apetycznie:)
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2012/01/18 20:43:48
Fakt, że nie są zbite tylko puchate jak poduszeczki, sprawia że jestem na TAK! Odstraszają mnie ciężkie buły, które na drugi dzień są twarde jak chleb krasnoludów. Przepis wypróbuję, a jakże, bo zakwas zostawiłam u swej rodzicielki i na dwa miesiące muszę się przestawić na wypieki drożdżowe :D
-
Gość: bijana, 188.141.39.*
2012/01/19 11:26:30
ja tez chetnie zjadlabym taka puszysta buleczke, do tego zdrowa- pysznosci..
-
dragonfly79
2012/01/19 12:35:07
Kapitalne!
-
olciaky
2012/01/19 13:44:53
o nie moge.. ale pyszności!:)
ps: śliczne zdjęcia!!!
-
Gość: Kachna, 109.255.74.*
2012/01/19 16:12:18
wspaniałe!!!

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
kibi007
2012/01/19 20:34:07
Bułeczki...domowe... uwielbiam, u mnie tez właśnie pachnie bułeczkami :)
-
gosiaa99
2012/01/20 05:53:48
Dziękuje! Ciesze sie, ze przepis przypadl do gustu.
Kabamaiga: Sok nie jest wyczuwalny, a raczej "lagodzi " nieco smak maki razowej.
-
Gość: , *.as43234.net
2012/08/27 16:20:46
robią się;-}
-
gosiaa99
2012/08/27 22:09:51
Swietnie!:) Mam nadzieje, ze przypadna do gustu :)
Pozdrawiam

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.