Blog > Komentarze do wpisu

Red Velvet Brownies

Do Walentynek już tylko miesiąc! Ależ ten czas szybko leci...dopiero ledwo co schowałam ozdoby świąteczne....

Ale do rzeczy ;-) Dzisiaj upiekłam przepyszne walentynkowe brownies, które zachwycą każdą ukochaną nam osobę,

W skład wchodzi proszek do pieczenia, dzięki któremu są nieco lżejsze, ale jeśli uwielbiacie bardzo ciężkie i lepkie ciastka, to możemy z niego zrezygnować.

Ciasto jest pyszne, lekkie, wilgotne i wprost idealnie komponuje się z kremową serową masą i płatkami białej czekolady....mniam

Gorąco polecam!

Źródło: Southern Living -december 2010/przepis lekko zmodyfikowany

Ilość: 16 porcji.

Składniki:

  • 114g gorzkiej czekolady 
  • 185g mąki  (około 1 i 1/2 szklanki)
  • 160g masła
  • 4 duże lub 5 mniejszych jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • czerwony barwnik
  • łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • opakowanie serka "cream cheese" (około 200g)
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • biała czekolada do dekoracji (około 30 -40 g)

Nastawić piekarnik na 176*C. Formę kwadratową ( bok 22cm) wyłożyć folią aluminiową i natłuścić odrobiną np. oleju.

Czekoladę i masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do mikrofalówki i podgrzewać przez około 1,5 minuty(masło po tym czasie powinno się roztopić). Wyciągnąć z mikrofalówki i mieszać do czasu, aż czekolada się całkowicie rozpuści.

Czekoladę przelać do dużej miski, wsypać cukier, wbijać po jednym jajku, a na sam koniec dodać mąkę, proszek, ekstrakt i sól. Na sam koniec dodajemy barwnik.

Ja dodałam około 2 łyżki barwniku, ale w zależności od rodzaju starajmy się powoli do czasu, aż masa nabierze ładnego mocnego czerwonego koloru.

Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika.

Pieczemy przez około 35 -40 minut. Brownies jest lepiej lekko "niedopiec", niż trzymać za długo. 

Ja sugerowałam się drewnianym patyczkiem- po wyciągnieciu był lekko oblepiony( ważne, aby ciasto nie było rzadkie, ale na samym środku lekko ścięte.

Po upieczniu odstawiamy do wystudzenia.

Serek, ekstrakt i cukier ucieramy razem na gładką, kremową masę.

Wierzch brownies smarujemy masą i posypujemy płatkami białej czekolady.


niedziela, 15 stycznia 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/01/15 18:20:14
Pysznie wygląda to brownies, uwielbiamy bardzo, a taką wersję koniecznie muszę skosztować. Pięknie się prezentuje.
Nareszcie jesteś Gosiu!:)
-
darkangelika
2012/01/15 18:25:56
Piękne;) Ja właśnie muszę coś przygotować na walentynki ;) myślę, że też ciekawie może wyglądać blondie, modyfikując Twoja wersję;)
-
gosiaa99
2012/01/15 19:03:02
Majanko: Dziękuje ci ślicznie:) I też bardzo się cieszę, że w końcu udało mi się znaleśc nieco wolnego czasu na piecznenie:)
Darkangelika: Niesamowity pomysł z blondies w wersji walentynkowej!:)
-
dusiowaa
2012/01/15 20:16:17
piękne ciasto!
-
Gość: bijana, 188.141.39.*
2012/01/15 20:44:27
pięknie wyglada, pewnie cudownie smakuje...
-
2012/01/15 22:26:28
Cudne. Ja chyba jednak wolę to ciężkie brownies, więc dla mnie bez proszku.
-
flusso
2012/01/15 23:21:47
Prześliczne a patera cudna! :)
-
2012/01/16 06:40:01
Bardzo zachęcająco wygląda !

Gosiu , cieszę się , że znów jesteś ! :)
-
karin-29
2012/01/16 09:39:59
Pięknie się prezentuje na zdjęciach:)
-
2012/01/16 09:51:21
wyglada bardzo apetycznie..pozdrawiam
-
2012/01/16 14:37:49
Wyśmienicie wygląda :)
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2012/01/18 20:51:28
Jak kiedyś upiekłam muffiny red velvet, to mi wyszły jasno brązowe -.- Były pyszne, ale przecież w tym cieście chodzi akurat o to, żeby miały kolor! No i się troszkę zraziłam... Twoje ciasto natomiast wygląda rewelacyjnie, jakiego barwnika użyłaś? W proszku, w żelu czy w płynie?
-
gosiaa99
2012/01/18 22:33:55
Toczko: Ja mialam barwnik w plynie..niestety nie pamietam gdzie kupilam..a na butleczce nic nie pisze. Barwnika dodałam dość sporo, aż ciasto zrobiło się brunatno-czerwone. W ciescie czekoladowym raczej nie mozesz zalować..bo wlasnie wyjdzie brazowe, wiem bo kiedys upieklam tort, ktorego kolor niczym nie przypominial czerwonego ;p

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.