Blog > Komentarze do wpisu

Bananowiec na zimno

Bardzo szybki i niezwykle prosty bananowiec. Przepis nie zawiera jajek i do przygotowania ciasta nie potrzebujemy piekarnika:) Ciasto wręcz nie może się nie udać!

Do masy użyłam zamiast cytrynowej galaretki  agrestowej, bo akurat innej nie miałam...więc kolor nie zachwyca..Na pewno z żółtą galaretkę będzie nieco lepiej wyglądać.

Ciasto przygotowałam w dużej formie, ale świetnie będzie tutaj też pasować duża tortownica. 

W smaku smaczne, nie za słodkie i oczywiście mocno bananowe. Myślę, że szczególnie dzieciom będzie smakować. Mi smakowało tak średnio, ale za to innym domownikom bardzo  smakowało...no cóż kwestia gustu:)

Źródło:Książka:Encyklopedia kulinarna Ciasta/Dobra Kuchnia

Składniki:

  • 1kg bananów( około 6)
  • herbatniki do wyłożenia blachy ( około 150g)
  • 2 galaretki np. cytrynowe
  • 1 galaretka np. wiśniowa
  • kostka miękkiego masła( 250g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 duży banan pokrojony w plasterki(opcjonalnie do dekoracji)

Galaretki cytrynowe rozpuścić w trzech szklankach wrzącej wody. Odstawić 

Masło utrzeć z cukrem, dodać banany i całość zmiksować na gładką masę.

Do masy bananowej wlać tężejącą galaretkę cytrynową i całość ponownie zmiksować ( tak, aby nie było żadnych grudek

Blachę o wymiarach 22x33 ( lub dużą tortownicę) wyłożyć folią aluminiową.

Na spód ułożyć ciasno herbatniki, wylać masę bananową i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia.

Galaretkę wiśniową przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Odstawić

Na wierzch masy ułożyć plasterki banana ( opcjonalnie) i zalać wiśniową tężejącą galaretką.

Ponownie wstawić do stężenia na około 2 -3 godziny.

Smacznego

 

wtorek, 14 lutego 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2012/02/15 06:46:37
Wow, świetne ciacho! Na zimno nie robiłam bananowca. Kusisz. :)
A jak pięknie u Ciebie!
Pozdrowienia:)
-
2012/02/15 10:02:26
znam to ciasto z dziecinstwa, bardzo mi kiedys smakowalo:)
-
2012/02/15 10:40:43
Znam to ciasto, kiedyś było szałem u mojej cioci:) fajnie wyglada:)
-
2012/02/15 15:43:49
w życiu bym nie wpadła na taki świetny deser! wygląda super :]
-
2012/02/15 16:19:23
Musi być pyszny ;)
-
2012/02/16 20:41:56
A mnie się ten kolor bardzo podoba, ponieważ jest właśnie taki bananowy (jak mus z bananów). ;) Musi być fantastyczne, ja kocham banany. :D
-
2012/02/17 22:24:41
O takie ciasto to ja lubię. Znam podobne i jest pyszne. Na zimno z bananami. mniam.
-
2012/02/19 15:46:36
Bananowiec wygląda świetnie, pewnie też tak smakuje:) Pozdrawiam
-
2012/02/20 20:20:16
Mniam :) Jedyny minus to taki, że trzeba tyle chłodzić, a tu tak nęci ;)
-
2012/02/26 09:14:37
wygląda rewelacyjnie!
-
Gość: aniaw1984, user-109-243-32-220.play-internet.pl
2012/06/03 16:06:58
...jak tylko zobaczyłam zdjęcie, przypomniał mi się smak z dzieciństwa, kiedy moja Mama robiła nam taki bananowy deser... skorzystam na pewno!!!
-
2012/07/27 20:50:11
Witam,czy jeśli rozpuściłam galaretkę cytrynową w czterech szklankach to masa się nie ssiądzie? :(
-
Gość: , c-98-219-122-110.hsd1.fl.comcast.net
2012/07/27 20:57:10
swagswag: Obawaiam sie, ze wyjdzie za rzadka..jesli jeszcze mozesz to rozpusic 2- 3 łyżeczki żelatyny na wszelki wypadek. Nie sadze, ze ciasto calkowcie sie nie uda, ale zamiast zwartej galaretkowatej masy wyjdzie bardzo kremowa.
Pozdrawiam
-
2012/08/02 16:19:55
Super pomysł na gorące dni... Jak mi się zechce- przez ten upał mi się narazie nic nie chce ;)- to musze zakasać rękawy i zrobić tego bananowca. Wygląda rewelacyjnie i zapewne tak smakuje :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.