Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe babuni

Słodka drożdżówka z rodzynkami! W sam raz na niedzielne śniadanie (jeśli jesteście takimi rannymi ptaszkami jak i ja;p) Kromka po kromce..dosłownie rozeszła się momentalnie:-) Ja do pieczenia użyłam dwóch malutkich keksówek, ale równie dobrze możecie ją zrobić w jednej długiej lub nawet tortownicy.

Ciasto pięknie wyrosło, aż po za formę:-) Delikatne, miękkie i puszyste -nic dodać nic ująć!

A co do rodzynek, to jak widać nie specjalnie dobrze je wmieszałam w ciasto ;p

 

Źródło: Ksiązka:Ciasta domowe/przepis zmodyfikowany.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 130g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • cukier waniliowy
  • 10dag rodzynek

 

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki o odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać do dużej miski(na początku dodać tylko 2 i 1/2 szklanki, jeśli będzie potrzeba, to ewentualnie potem dosypujemy więcej), wbić jajka, wlać podrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę mleka, oba cukru i rodzynki. Całość dokładnie zagnieść, a na końcu dodać roztopione masło i dalej wyrabić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

Wyrobione przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( u mnie na godzinę i 20 minut)

Wyrośnięte ciasto przełożyć( ja po prostu przelałam-nie formowałam) do podłuznej formy ( keksówki) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Ponownie odstawić na do wyrośnięcia na 20 minut, a w między czasie nagrzać piekarnik do 180*C.

Piec przez około 40 minut.

Smacznego!



sobota, 25 lutego 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: monami, 213.134.163.*
2012/02/25 23:48:36
babcine drożdżow zawsze najlepsze :)
-
2012/02/26 08:02:58
a ja myślałam, ze to taki zamierzony efekt z tymi rodzynkami, bo się tak slicznie po przekątnej rozłożyły:) ...a babcine przepisy są najlepsze:)
-
karmel-itka
2012/02/26 08:07:49
wow, jaka cudowna drożdżówka!
Babcia wie, co dobre ;]
-
darkangelika
2012/02/26 08:38:37
Piękne, puszyste i z tymi małymi pysznościami (rodzynki), które tak uwielbiam ;)
-
2012/02/26 08:39:54
Klasyk nad klasyki i to jeszcze jak wyglądający...Te rodzynki ułożyły się niesamowicie...Bardzo lubię tego typu ciasta, takie puchate i pyszne :) Miłej niedzieli !
-
Gość: kachna2086, 109.255.74.*
2012/02/26 09:13:42
mmm... jaka puszysta :) piękna!
-
Gość: Monisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/26 09:39:13
wyborna;)
-
mania179
2012/02/26 09:48:29
Cudowne :)
-
2012/02/26 11:16:27
Wspaniała, puszysta i delikatna!
-
2012/02/26 11:16:28
Jak ja dawno nie jadłam drożdżowego. A to Twoje pachnie aż tutaj.
-
Gość: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
2012/02/26 12:37:43
Takie delikatne i puszyste. Musi być pyszne. :)
-
cossmacznego
2012/02/26 16:06:35
Rodzynki wyglądają świetnie, jakby specjalnie zostały tak pod skosem umieszczone :) Uwielbiam takie proste ciasta drożdżowe.
-
majanaboxing
2012/02/26 20:20:17
Jakie pyszne! Takie śniadanie to ja rozumiem:))
-
izaa_a
2012/02/27 23:10:43
uwielbiam drożdżowe ciasto, aż mi się przypomniał smak ciasta i mojej babci też piekła zawsze drożdżowe w takich foremkach
-
gosiaa99
2012/02/28 12:27:14
Izaa : Pamietam moja mam tez taka drozdzowke piekla w dlugiej waskiej blaszce. Alez ona byla pyszna!:)
Jolu: wlasciwie to mialam nadzieje, ze rodzybki sie ladnie rozloze po calej drozdzowce, a tutaj jakos sie ulozyly pod skosem;p

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.