Blog > Komentarze do wpisu

Faworki domowe

Faworków nie muszę specjalnie zachwalać, bo zapewne są wam doskonale znane ;) Ja przygotowuje je raz..no może dwa razy do roku i pewnie dlatego też mi tak niesamowicie smakują:)) Choć do tłustego czwartku jeszcze pozostał nam ponad tydzień, to ja dzisiaj postanowiłam zrobić sobie ( i nie tylko) taką słodką przyjemność:)

Delikatne, kruchutkie...najlepsze !

Gorąco polecam!

Źródło: Książka "Ciasta domowe"/Biblioteczka poradnika domowego/

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 dag masła
  • 3 duże żółtka
  • około 1/4 szklanki gęstej śmietany ( 18%)
  • łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder i waniliowy do posypania

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, sól, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, a potem bić ciasto wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.

Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę czasu ( ja włożyłam do lodówki)

Potem je bardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić  nożem lub radełkiem w paski szerokości 3cm i długości 8-10cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które  przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł.

W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu.

Wystudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego!


niedziela, 05 lutego 2012, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2012/02/05 21:51:17
Niesamowicie apetyczne zdjęcia:) Ja robiłam róże karnawałowe w tym sezonie ale i faworki jeszcze planuję zrobić:)
-
asiek_ba
2012/02/05 22:11:04
Pięknie wyglądają!
-
2012/02/05 22:24:59
Ja też je robię tylko raz do roku. Mam wrażenie, że robione częściej straciłyby swój urok.
-
dusiowaa
2012/02/05 23:55:53
pyszności, jakie ładne zdjęcia
-
majanaboxing
2012/02/06 06:48:28
Fajne zdjęcie z tym cukrem pudrem. Wygląda jak śnieżek. Faworki piękne. Lubimy bardzo.
Pozdrowienia:)
-
ogrodybabilonu
2012/02/06 07:20:55
Pysznie!
-
kasia.prezydentowa
2012/02/06 09:06:53
Przepiękne! Faworki to pierwsze ciastka, które robiłam z mamą... :)
-
ugotujmy
2012/02/06 12:05:14
kruche pyszności!
-
2012/02/06 13:51:43
bardzo smacznie wygladaja:)
-
cossmacznego
2012/02/06 14:19:27
A miałam się powstrzymać od robienia kolejnych słodkości, ale po takim apetycznym zdjęciu nie da rady .... wieczorem będą faworki :)
-
2012/02/06 18:23:53
Wyglądają przepysznie, ale czy mogłabyś zamieścić też przepis na pączki ? Np. z budyniem :) Znalazłam na Twoim blogu "Karnawałowe pączki", ale myślałam, żeby zrobić takie większe i z budyniem. Ufam tylko Twoim przepisom :) Proszę :)
-
gosiaa99
2012/02/06 20:10:04
Dziekuje za komentarze:)
Cossmacznego: O w takim razie bardzo sie ciesze, mam nadzieje,ze wszystko sie uda:)
Ariell22: Na weekend ( w sobote) bede piec paczki i przepis zamieszcze na blogu. Mysle, ze zrobie z marmolada rozana, ale to nie ma znaczenia, bo przeciez bedzie mozna je nadziac po upieczniu nawet budyniem ;-)
Pozdrawiam
-
mania179
2012/02/07 19:14:52
Pyszne z pewnością :)
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2012/02/08 20:23:31
Dobrze zrobione faworki domowe są przewspaniałym smakołykiem :D I rzeczywiście zachwalać ich nie trzeba, są pozycją obowiązkową na moim stole karnawałowym i smażę je przynajmniej raz-dwa razy przy tej okazji :] Zależy ile gąb pojawi się w okolicy do wykarmienia :D
Twoje faworki wyglądają na baaardzo delikatne i chrupiące, rozwarstwione ślicznie i cieniutkie, pychota :]
-
Gość: jorisek, *.dynamic.chello.pl
2012/02/08 20:38:22
wole się upewnić, tylko 20 g masła? pierwszy raz zamierzam robić faworki :)
-
gosiaa99
2012/02/08 23:55:42
Tak, tylko 20g;-)
Trzymam kciuki! Mam nadzieje, ze beda smakowac)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.